Η δικαίωση του Σαμαρά για άσυλο και εκλογή πρυτάνεων
Μια μεγάλη ιστορική νίκη σε δύο επίπεδα, ιδεολογικό και κοινωνικό, πέτυχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να αποδεχτεί ασμένως τις δύο «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει από την πρώτη στιγμή ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ· αυτή που αφορούσε την κατάργηση του ασύλου, μια θέση κομβική, η οποία αποτελούσε «σημαία» του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και αυτή της επιλογής πρυτάνεων έπειτα από ψηφοφορία καθηγητών από «λίστα» υποψηφίων και όχι με «διορισμό», που ήθελε η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, στο τηλεφώνημα που έκανε στον πρόεδρο της Ν.Δ. παρουσία της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου χθες το μεσημέρι, ακούγοντας τον κ. Σαμαρά κοφτό και σταθερό στην αδιαπραγμάτευτη θέση του, βάφτισε την ανάγκη φιλοτιμία λέγοντας «ναι» στις θέσεις που αποτελούσαν χρόνια ταμπού για το κόμμα του.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε βγει νικητής σε μια πολιτική αναμέτρηση που κρατούσε χρόνια, δικαιώνοντας την ιδεολογική υπεροχή της Ν.Δ., που επέμενε διαχρονικά στην ανάγκη κατάργησης ενός κακώς εννοούμενου πανεπιστημιακού ασύλου. Με την υπεύθυνη στάση του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε ότι γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να ηγηθεί της προσπάθειας να αλλάξει τη μοίρα του τόπου, γι' αυτό πρέπει να συσσωρεύει στο πολιτικό του κεφάλαιο «καταθέσεις» ρεαλισμού.
Παράλληλα, με την κατάργηση του ασύλου θα σταματήσει η θλιβερή εικόνα που τραυμάτιζε την κοινωνία και την εικόνα της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις ομάδες γνωστών-αγνώστων να καίνε την Αθήνα και να έχουν μετατρέψει το πανεπιστημιακό άσυλο ιδεών σε καταφύγιο και ορμητήριο εγκληματικών πράξεων.
Ο κ. Σαμαράς έστειλε παράλληλα ένα μήνυμα και εκτός Ελλάδας, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οτι δεν είναι ένας πολιτικός που οχυρώνεται πίσω από ένα «όχι σε όλα», όπως επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν, αλλά ένας υπεύθυνος ηγέτης που γνωρίζει να κρατά στιβαρά το τιμόνι, με συνέπεια σε καθετί που οδηγεί την Ελλάδα, τον τόπο, σε απάνεμες επιλογές και όχι στα βράχια.
Από τη μεριά του, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε χθες έναν μεγάλο εσωκομματικό πονοκέφαλο, μια και κάποιοι μέσα από το κόμμα του απειλούσαν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, όπως οι βουλευτές Λούκα Κατσέλη, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Κώστας Καρτάλης, προκαλώντας βέβαια έναν νέο, από τα αριστερά του. Επίσης, έδωσε πόντους στην Αννα Διαμαντοπούλου σε βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ηδη άνθρωποι του περιβάλλοντος της υπουργού Παιδείας άρχισαν το... τιτίβισμα για τη μεγάλη «επιτυχία» της, που τη θεωρούν πρόκριμα στη μάχη του εσωκομματικού εμφυλίου του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα, που φαίνεται πως θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια.
Νίκος Ελευθερόγλου
Η... αδιάλλακτη βάφτισε θρίαμβο την άτακτη υποχώρησή της
Με τους όρους της Ν.Δ. και το «ναι» του Αντώνη Σαμαρά, μετά τα «παρακάλια» του Γιώργου Παπανδρέου για συναίνεση, υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, με την κυβέρνηση να κάνει πίσω μπροστά στο βέτο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αποδέχεται τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε.
«Ναι» επί της αρχής είπαν ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία. Για να γίνει ωστόσο αυτό, αναγκάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και να παραμερίσει την υπουργό του. Τα καμώματα και η αδιάλλακτη στάση της Αννας Διαμαντοπούλου να μην υιοθετήσει τις δύο αλλαγές που έθετε ως «κόκκινη γραμμή» η Νέα Δημοκρατία -πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως χώρου και την εκλογή του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα- τον ανάγκασαν να τηλεφωνήσει ο ίδιος στον Αντώνη Σαμαρά και να του πει ότι κάνει δεκτούς τους όρους του.
«Η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις θέσεις μας. Μέχρι τελευταία στιγμή έγινε διάλογος. Η άποψη να προσέλθεις σε ένα νομοσχέδιο με θέση από την αρχή ειλημμένη δεν μας βρίσκει σύμφωνους» ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τασούλας, ενώ σημείωσε ότι η Ν.Δ. δεσμεύεται, όταν γίνει κυβέρνηση, να αποκαταστήσει τη συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη πρύτανη, με ένα συμβολικό ποσοστό επιρροής της φοιτητικής ψήφου 5%. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης.
Και μπορεί η Αννα Διαμαντοπούλου να ανέβηκε στο βήμα για να θριαμβολογήσει, ωστόσο όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή και η άτακτη υποχώρησή της στο θέμα της ανάδειξης πρύτανη και της κατάργησης του ασύλου μάλλον ως προσωπική ήττα τα χρεώνεται. Κι αυτό γιατί, ενώ ξεκίνησε με μια διάθεση πόλωσης του κλίματος, υπερθεματίζοντας για το πόσο καλές είναι οι διατάξεις για την εκλογή του πρύτανη, αναγκάστηκε να υποχωρήσει έπειτα από το βέτο της Νέας Δημοκρατίας και τις αντιδράσεις πολλών κυβερνητικών βουλευτών, όπως οι κύριοι Καρτάλης, Κρεμαστινός, Βούγιας, Λούκα Κατσέλη και άλλοι, οι οποίοι ήταν στη γραμμή της Ν.Δ.
Χαρακτηριστικότερη όλων, η κυρία Κατσέλη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η κυρία υπουργός, προκειμένου να διορθώσει μια λάθος κατάσταση, κινδυνεύει να χάσει το μέτρο. Ακόμα κι έτσι πάντως, το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ δεν αποφεύχθη, με τον κ. Καρτάλη να δηλώνει ότι καταψηφίζει τα άρθρα για τους κοσμήτορες και αυτό για τη μετάβαση στα νέα όργανα διοίκησης, και τον κ. Αντωνακόπουλο από την Ηλεία να καταψηφίζει το άρθρο που ρυθμίζει τα θέματα των καθηγητών. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε το ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου απέφυγαν να μιλήσουν υπουργοί με πλούσιο ακαδημαϊκό παρελθόν, όπως οι κύριοι Βενιζέλος, Παμπούκης, Λοβέρδος κ.ά. που κατά καιρούς είχαν εκφράσει ενστάσεις.
Ο Κωλοτούμπας
Για ακόμη μια φορά πάντως ο κοινοβουλευτισμός αντιμετωπίστηκε ως μοχλός ικανοποίησης μικροκομματικών συμφερόντων από τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ, ο οποίος απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία μόλις αντελήφθη ότι η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραμματέα της Κ.Ο. Κώστα Τασούλα, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΛΑΟΣ λέγοντας: «Εγινε προφανές ότι μόνος στόχος της ονομαστικής ψηφοφορίας ήταν η Ν.Δ. Για μια ακόμα φορά, ο ΛΑΟΣ έκανε μια απίστευτη κωλοτούμπα, ανακαλώντας την πρότασή του για ονομαστική ψηφοφορία, γιατί δεν του βγήκε η ευχή να καταψηφίσει η Ν.Δ. Λειτούργησε όχι μόνο ως συνήγορος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως απρόσφορος παγιδευτής της Ν.Δ.».
Γιώργος Λυκουρέντζος
Ανακούφιση σε Πανεπιστημιακή κοινότητα και καθηγητές για τις αλλαγές
Κι άλλες αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, έκανε η υπουργός Παιδείας, τροποποιώντας τις μοναδικές σημαντικές διατάξεις που δεν είχε «πειράξει». Ετσι, η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στον τρόπο εκλογής των πρυτανικών αρχών από τα Συμβούλια Διοίκησης εγκαταλείφθηκε. Σύμφωνα, λοιπόν, με το τελικό σχέδιο νόμου, που κατέθεσε χτες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα εκλέγονται αποκλειστικά και μόνον από τους καθηγητές του εκάστοτε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ωστόσο μπορούν να προέρχονται από ίδρυμα της αλλοδαπής. Διατηρείται, δηλαδή, η δυνατότητα ο πρύτανης να προέρχεται από χώρα του εξωτερικού, αφού θα εκδίδεται διεθνής πρόσκληση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης. Από τη διαδικασία της ανάδειξης πρύτανη ή προέδρου αποκλείονται τόσο το διοικητικό προσωπικό όσο και οι φοιτητές. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπεται και η κατάργηση του ασύλου, από χωροταξικής πλευράς, και όχι όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Οι αλλαγές, πάντως, έστω και την τελευταία στιγμή, φέρνουν ικανοποίηση στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Τα συνδικαλιστικά όργανα πανεπιστημιακών και καθηγητών ΤΕΙ χαρακτηρίζουν «πολύ θετικές» τις τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου στις οποίες προχώρησε η υπουργός. Ειδικά, όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων, τονίζουν ότι «βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις θέσεις των δυο ομοσπονδιών που είχαν διατυπωθεί στα πρόσφατα συνέδριά τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρυτάνεις, των οποίων η μεγαλύτερη ένσταση ως προς το σχέδιο νόμου ήταν αυτή που σχετίζεται με την ανάδειξη των διοικήσεων από τα Συμβούλια Διοίκησης. Βεβαίως, η πρόταση που είχαν καταθέσει ήταν να παραμείνει ως έχει το ισχύον σύστημα εκλογής (με τη συμμετοχή καθηγητών, διοικητικών υπαλλήλων, φοιτητών), εντούτοις εκτιμούν ότι με την αλλαγή στην οποία προέβη η κυρία Διαμαντοπούλου προστατεύεται η συνταγματικότητα των διατάξεων.
Με θετικό μάτι βλέπει τις νέες διατάξεις που εισάγονται στο σχέδιο νόμου και η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ. Οπως χαρακτηριστικά σχολιάζει στη «δημοκρατία», ο κ. Βαγγέλης Πολίτης, πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, «η απόφαση εκλογής των διοικήσεων των ιδρυμάτων από τους καθηγητές κινείται σε σωστή κατεύθυνση, γιατί δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες και απαλλάσσονται από το βάρος της συμμετοχής των φοιτητών».
Μοναδική «παραφωνία» μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων είναι η ανακοίνωση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οπως επισημαίνει, το προωθούμενο σχέδιο νόμου «υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των ιδρυμάτων, εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας και υποβαθμίζει τα παρεχόμενα πτυχία».
Την ώρα που στη Βουλή συζητιόταν το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, φοιτητές πραγματοποιούσαν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα συλλαλητήρια συμμετείχαν πανεπιστημιακοί καθώς και δάσκαλοι και καθηγητές.
Εύη Πανταζοπούλου
http://www.dimokratianews.gr/
Ο πρωθυπουργός, στο τηλεφώνημα που έκανε στον πρόεδρο της Ν.Δ. παρουσία της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου χθες το μεσημέρι, ακούγοντας τον κ. Σαμαρά κοφτό και σταθερό στην αδιαπραγμάτευτη θέση του, βάφτισε την ανάγκη φιλοτιμία λέγοντας «ναι» στις θέσεις που αποτελούσαν χρόνια ταμπού για το κόμμα του.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε βγει νικητής σε μια πολιτική αναμέτρηση που κρατούσε χρόνια, δικαιώνοντας την ιδεολογική υπεροχή της Ν.Δ., που επέμενε διαχρονικά στην ανάγκη κατάργησης ενός κακώς εννοούμενου πανεπιστημιακού ασύλου. Με την υπεύθυνη στάση του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε ότι γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να ηγηθεί της προσπάθειας να αλλάξει τη μοίρα του τόπου, γι' αυτό πρέπει να συσσωρεύει στο πολιτικό του κεφάλαιο «καταθέσεις» ρεαλισμού.
Παράλληλα, με την κατάργηση του ασύλου θα σταματήσει η θλιβερή εικόνα που τραυμάτιζε την κοινωνία και την εικόνα της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις ομάδες γνωστών-αγνώστων να καίνε την Αθήνα και να έχουν μετατρέψει το πανεπιστημιακό άσυλο ιδεών σε καταφύγιο και ορμητήριο εγκληματικών πράξεων.
Ο κ. Σαμαράς έστειλε παράλληλα ένα μήνυμα και εκτός Ελλάδας, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οτι δεν είναι ένας πολιτικός που οχυρώνεται πίσω από ένα «όχι σε όλα», όπως επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν, αλλά ένας υπεύθυνος ηγέτης που γνωρίζει να κρατά στιβαρά το τιμόνι, με συνέπεια σε καθετί που οδηγεί την Ελλάδα, τον τόπο, σε απάνεμες επιλογές και όχι στα βράχια.
Από τη μεριά του, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε χθες έναν μεγάλο εσωκομματικό πονοκέφαλο, μια και κάποιοι μέσα από το κόμμα του απειλούσαν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, όπως οι βουλευτές Λούκα Κατσέλη, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Κώστας Καρτάλης, προκαλώντας βέβαια έναν νέο, από τα αριστερά του. Επίσης, έδωσε πόντους στην Αννα Διαμαντοπούλου σε βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ηδη άνθρωποι του περιβάλλοντος της υπουργού Παιδείας άρχισαν το... τιτίβισμα για τη μεγάλη «επιτυχία» της, που τη θεωρούν πρόκριμα στη μάχη του εσωκομματικού εμφυλίου του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα, που φαίνεται πως θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια.
Νίκος Ελευθερόγλου
Η... αδιάλλακτη βάφτισε θρίαμβο την άτακτη υποχώρησή της
Με τους όρους της Ν.Δ. και το «ναι» του Αντώνη Σαμαρά, μετά τα «παρακάλια» του Γιώργου Παπανδρέου για συναίνεση, υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, με την κυβέρνηση να κάνει πίσω μπροστά στο βέτο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αποδέχεται τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε.
«Ναι» επί της αρχής είπαν ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία. Για να γίνει ωστόσο αυτό, αναγκάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και να παραμερίσει την υπουργό του. Τα καμώματα και η αδιάλλακτη στάση της Αννας Διαμαντοπούλου να μην υιοθετήσει τις δύο αλλαγές που έθετε ως «κόκκινη γραμμή» η Νέα Δημοκρατία -πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως χώρου και την εκλογή του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα- τον ανάγκασαν να τηλεφωνήσει ο ίδιος στον Αντώνη Σαμαρά και να του πει ότι κάνει δεκτούς τους όρους του.
«Η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις θέσεις μας. Μέχρι τελευταία στιγμή έγινε διάλογος. Η άποψη να προσέλθεις σε ένα νομοσχέδιο με θέση από την αρχή ειλημμένη δεν μας βρίσκει σύμφωνους» ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τασούλας, ενώ σημείωσε ότι η Ν.Δ. δεσμεύεται, όταν γίνει κυβέρνηση, να αποκαταστήσει τη συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη πρύτανη, με ένα συμβολικό ποσοστό επιρροής της φοιτητικής ψήφου 5%. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης.
Και μπορεί η Αννα Διαμαντοπούλου να ανέβηκε στο βήμα για να θριαμβολογήσει, ωστόσο όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή και η άτακτη υποχώρησή της στο θέμα της ανάδειξης πρύτανη και της κατάργησης του ασύλου μάλλον ως προσωπική ήττα τα χρεώνεται. Κι αυτό γιατί, ενώ ξεκίνησε με μια διάθεση πόλωσης του κλίματος, υπερθεματίζοντας για το πόσο καλές είναι οι διατάξεις για την εκλογή του πρύτανη, αναγκάστηκε να υποχωρήσει έπειτα από το βέτο της Νέας Δημοκρατίας και τις αντιδράσεις πολλών κυβερνητικών βουλευτών, όπως οι κύριοι Καρτάλης, Κρεμαστινός, Βούγιας, Λούκα Κατσέλη και άλλοι, οι οποίοι ήταν στη γραμμή της Ν.Δ.
Χαρακτηριστικότερη όλων, η κυρία Κατσέλη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η κυρία υπουργός, προκειμένου να διορθώσει μια λάθος κατάσταση, κινδυνεύει να χάσει το μέτρο. Ακόμα κι έτσι πάντως, το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ δεν αποφεύχθη, με τον κ. Καρτάλη να δηλώνει ότι καταψηφίζει τα άρθρα για τους κοσμήτορες και αυτό για τη μετάβαση στα νέα όργανα διοίκησης, και τον κ. Αντωνακόπουλο από την Ηλεία να καταψηφίζει το άρθρο που ρυθμίζει τα θέματα των καθηγητών. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε το ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου απέφυγαν να μιλήσουν υπουργοί με πλούσιο ακαδημαϊκό παρελθόν, όπως οι κύριοι Βενιζέλος, Παμπούκης, Λοβέρδος κ.ά. που κατά καιρούς είχαν εκφράσει ενστάσεις.
Ο Κωλοτούμπας
Για ακόμη μια φορά πάντως ο κοινοβουλευτισμός αντιμετωπίστηκε ως μοχλός ικανοποίησης μικροκομματικών συμφερόντων από τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ, ο οποίος απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία μόλις αντελήφθη ότι η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραμματέα της Κ.Ο. Κώστα Τασούλα, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΛΑΟΣ λέγοντας: «Εγινε προφανές ότι μόνος στόχος της ονομαστικής ψηφοφορίας ήταν η Ν.Δ. Για μια ακόμα φορά, ο ΛΑΟΣ έκανε μια απίστευτη κωλοτούμπα, ανακαλώντας την πρότασή του για ονομαστική ψηφοφορία, γιατί δεν του βγήκε η ευχή να καταψηφίσει η Ν.Δ. Λειτούργησε όχι μόνο ως συνήγορος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως απρόσφορος παγιδευτής της Ν.Δ.».
Γιώργος Λυκουρέντζος
Ανακούφιση σε Πανεπιστημιακή κοινότητα και καθηγητές για τις αλλαγές
Κι άλλες αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, έκανε η υπουργός Παιδείας, τροποποιώντας τις μοναδικές σημαντικές διατάξεις που δεν είχε «πειράξει». Ετσι, η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στον τρόπο εκλογής των πρυτανικών αρχών από τα Συμβούλια Διοίκησης εγκαταλείφθηκε. Σύμφωνα, λοιπόν, με το τελικό σχέδιο νόμου, που κατέθεσε χτες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα εκλέγονται αποκλειστικά και μόνον από τους καθηγητές του εκάστοτε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ωστόσο μπορούν να προέρχονται από ίδρυμα της αλλοδαπής. Διατηρείται, δηλαδή, η δυνατότητα ο πρύτανης να προέρχεται από χώρα του εξωτερικού, αφού θα εκδίδεται διεθνής πρόσκληση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης. Από τη διαδικασία της ανάδειξης πρύτανη ή προέδρου αποκλείονται τόσο το διοικητικό προσωπικό όσο και οι φοιτητές. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπεται και η κατάργηση του ασύλου, από χωροταξικής πλευράς, και όχι όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Οι αλλαγές, πάντως, έστω και την τελευταία στιγμή, φέρνουν ικανοποίηση στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Τα συνδικαλιστικά όργανα πανεπιστημιακών και καθηγητών ΤΕΙ χαρακτηρίζουν «πολύ θετικές» τις τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου στις οποίες προχώρησε η υπουργός. Ειδικά, όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων, τονίζουν ότι «βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις θέσεις των δυο ομοσπονδιών που είχαν διατυπωθεί στα πρόσφατα συνέδριά τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρυτάνεις, των οποίων η μεγαλύτερη ένσταση ως προς το σχέδιο νόμου ήταν αυτή που σχετίζεται με την ανάδειξη των διοικήσεων από τα Συμβούλια Διοίκησης. Βεβαίως, η πρόταση που είχαν καταθέσει ήταν να παραμείνει ως έχει το ισχύον σύστημα εκλογής (με τη συμμετοχή καθηγητών, διοικητικών υπαλλήλων, φοιτητών), εντούτοις εκτιμούν ότι με την αλλαγή στην οποία προέβη η κυρία Διαμαντοπούλου προστατεύεται η συνταγματικότητα των διατάξεων.
Με θετικό μάτι βλέπει τις νέες διατάξεις που εισάγονται στο σχέδιο νόμου και η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ. Οπως χαρακτηριστικά σχολιάζει στη «δημοκρατία», ο κ. Βαγγέλης Πολίτης, πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, «η απόφαση εκλογής των διοικήσεων των ιδρυμάτων από τους καθηγητές κινείται σε σωστή κατεύθυνση, γιατί δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες και απαλλάσσονται από το βάρος της συμμετοχής των φοιτητών».
Μοναδική «παραφωνία» μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων είναι η ανακοίνωση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οπως επισημαίνει, το προωθούμενο σχέδιο νόμου «υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των ιδρυμάτων, εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας και υποβαθμίζει τα παρεχόμενα πτυχία».
Την ώρα που στη Βουλή συζητιόταν το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, φοιτητές πραγματοποιούσαν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα συλλαλητήρια συμμετείχαν πανεπιστημιακοί καθώς και δάσκαλοι και καθηγητές.
Εύη Πανταζοπούλου
http://www.dimokratianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε