-->

Header Ads

Απειλούν με θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι

Του Μάριου Αδάμου
Με θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο απειλεί η Τουρκία σε περίπτωση που η Κύπρος αρχίσει τις υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες, ή η Ελλάδα οριοθετήσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Σύμφωνα με ψεσινές αποκαλυπτικές πληροφορίες του Σίγμα, η Τουρκία έχει ήδη ετοιμάσει σχετικό χάρτη, με τη δική της ΑΟΖ, η οποία, μάλιστα, διαχωρίζει την Κύπρο και την αποκόπτει από την Ελλάδα, όπως έκανε και στο παρελθόν στη Μαύρη Θάλασσα, αγνοώντας τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η κίνηση της Άγκυρας συνιστά αυτομάτως και απειλή προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε περίπτωση που η Λευκωσία αρχίσει τις υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες στο οικόπεδο 12, ή η Ελλάδα οριοθετήσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
Όπως φάνηκε σε αποκαλυπτικό χάρτη, τον οποίο εξασφάλισε το Σίγμα, οι Τούρκοι δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη γι’ αυτούς «νότια» Κύπρος έχει περιορισμένη ΑΟΖ, ενώ η ΑΟΖ της Τουρκίας, όπως η ίδια ισχυρίζεται, ξεκινά από τα ανοικτά της Ρόδου και φτάνει μέχρι και περιμετρικά της Πάφου. Η Τουρκία, χωρίς να λαμβάνει, βέβαια, υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι έτοιμη να υποδείξει το συγκεκριμένο χάρτη, προσπαθώντας να δημιουργήσει προηγούμενο, αποκόπτοντας στην ουσία την Ελλάδα από την Κύπρο.

Πρώτα η επικύρωση...

Πάντως η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, σε δηλώσεις της τόνισε: ''Η Τουρκία πρέπει πρώτα να επικυρώσει τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, να έρθει σε συμφωνία με τις γειτονικές της χώρες και μετά να παρουσιάσει χάρτη οριοθέτησης της δικής της ΑΟΖ''. ''Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχει να κάνει με τη Νoble Energy, δηλαδή με αμερικανικά συμφέροντα''.
Σύμφωνα, ακόμη, και με καλά ενημερωμένη πηγή από το Ελληνικό Πεντάγωνο, η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω, διότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τον ενεργειακό εγκλωβισμό της σε μια θαλάσσια περιοχή η οποία, για την Άγκυρα, είναι διεκδικήσιμη. Μπορεί μεν, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να απέφυγε να προσδιορίσει το είδος της τουρκικής αντίδρασης, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει επεισόδιο αντίστοιχο με εκείνο της 13ης Νοεμβρίου 2008, όταν πυραυλάκατος και κανονιοφόρος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος υπό παναμαϊκή σημαία, που διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό νορβηγικής εταιρείας ανοικτά της Πάφου.
Εξάλλου, ακόμη, ο ανταποκριτής του Σίγμα στην Ελλάδα, Χρίστος Μιχαηλίδης, μετέφερε και τις απόψεις του Εκπροσώπου Τύπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα, ο οποίος δεν απέκλεισε πιθανή ένταση στην περιοχή, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα τηρεί στάση ψύχραιμης αναμονής.

Θα υπάρξει αντίδραση
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, βρίσκεται σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και μάλιστα είναι ομαλή επί του παρόντος αυτή η διαπραγμάτευση για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. «Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ και ούτε πρόκειται να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ προτού λήξει αυτή η διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα». Συνεπώς, η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί πως, από τη στιγμή που διευθετείται το θέμα της υφαλοκρηπίδας, από 'κει και πέρα και αν η Τουρκία αποδεκτεί το Δίκαιο της Θαλάσσης, τότε θα είναι εύκολη η διευθέτηση της ΑΟΖ. Όμως, ο κ. Δελαβέκουρας, όταν τέθηκαν ενώπιόν του οι πληροφορίες του Σίγμα για τις πιθανώς αναμενόμενες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, είπε ότι «είναι εν γνώσει μας, και αυτές τις θέσεις τις έχει εκφράσει πρόσφατα, μάλιστα, η Τουρκία, ακόμα και στον ΟΗΕ.
Ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται να αποδεχτεί μονομερείς ενέργειες στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Εάν η Τουρκία προβεί σε οποιαδήποτε αντίδραση αντίθετη προς τις θέσεις της Ελλάδας, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει ανάλογα». Ο κ. Δελαβέκουρας, όμως, δεν θέλησε να δεσμευτεί για το τι είδους θα είναι η αντίδραση, διότι δεν γνωρίζουμε, είπε, και πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία.
Πάντως και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το τρυπάνι της Νομπλ φαίνεται πως θα ξεκινήσει στις 21 Σεπτεμβρίου, κάτι που αναμένεται πως θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, την οποία εννοείται πως θα βρει αντιμέτωπη.
Πηγή: ΣΙΓΜΑ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_9964.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.