ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η τρόικα σηκώνει τα χέρια ψηλά και ζητάει νέα μέτρα εδώ και τώρα

Νέα μέτρα και μάλιστα εντός του 2011 δείχνει η έως τώρα στάση των επικεφαλής της τρόικας. Χωρίς καμιά διάθεση για «συζήτηση» των επιπτώσεων της ύφεσης στην πορεία του προγράμματος, όπως ήλπιζε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι τροϊκανοί ουσιαστικά δείχνουν στην κυβέρνηση τον γκρεμό των νέων μέτρων ή το ρέμα της μη καταβολής της έκτης δόσης. Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου είναι γεμάτη κίτρινες κάρτες και η απόκλιση των στόχων είναι πλέον τόσο μεγάλη, που, ακόμα κι αν εφαρμοστούν και αποδώσουν πλήρως όλα τα χαράτσια που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά σε είδη πολυτελείας), το τέλος του έτους αναμένεται να βρει τη χώρα με μια «μαύρη τρύπα» που θα κυμαίνεται από 2 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ. ευρώ και με το έλλειμμα να κυμαίνεται κοντά στα περσινά επίπεδα (10,5%).


Από την πλευρά τους, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο», καθώς διαπιστώνουν ότι τα όρια αντοχής και ανοχής της ελληνικής κοινωνίας, ύστερα από μία διετία αλλεπάλληλων σκληρών και αντεργατικών μέτρων, έχουν ξεπεραστεί. Υστερα από την αρχική κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους, ύστερα από δύο Μνημόνια, που οδήγησαν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η ανεργία στο 16,5%, και με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1.000.000 ανέργους έως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση διστάζει να αποδεχτεί νέα μέτρα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, υπό τον φόβο έντονων κοινωνικών αντιδράσεων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να αντιπρότεινε την αναπροσαρμογή των στόχων με παράταση δύο χρόνων για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, η τρόικα όμως δείχνει αμετακίνητη στις αρχικές της τοποθετήσεις. Αλλωστε, πάγια θέση της είναι ότι οποιαδήποτε άμβλυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα στείλει το μήνυμα της χαλάρωσης στις διεθνείς αγορές, με καταστροφικές συνέπειες για τη συνολική προσπάθεια εξυγίανσης των χωρών της ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία).

Οι επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών της χώρας, που βρίσκονται στην Αθήνα, εδώ και δύο ημέρες, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, διαπιστώνοντας ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εκτός στόχων, σε όλες του σχεδόν τις παραμέτρους. Εξετάζονται όλοι οι πιθανοί τρόποι που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα (περαιτέρω φορολόγηση ακινήτων), αλλά και να μειώσουν τις δαπάνες (κατάργηση φοροαπαλλαγών). Η δυσαρέσκεια των τροϊκανών εντοπίζεται όχι μόνο στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών, που έχουν οδηγήσει σε «μαύρη τρύπα» 4,5 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να επιταχύνει.

Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα εκφράζει έντονο προβληματισμό για μια σειρά από καθυστερήσεις:

- Στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα στη μη επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από φέτος.
- Αποκρατικοποιήσεις: Μέσα σε δύο μήνες έχει πουληθεί μόνο το 10% του ΟΤΕ. Ολες οι άλλες ιδιωτικοποιήσεις έχουν «βαλτώσει» και η κυβέρνηση ψάχνει σανίδα σωτηρίας στις εύκολες λύσεις του ΟΠΑΠ (άδειες τυχερών παιχνιδιών) και των ΕΛ.ΠΕ. (συμφωνία με Pan Εuropean, συμφερόντων Λάτση, από το 2003).
- Καταργήσεις δημόσιων φορέων: Καταργούνται με απόφαση του ενός υπουργού (Πάγκαλος) και επανέρχονται από το... παράθυρο με απόφαση άλλου υπουργού (Καστανίδης). Η τρόικα δείχνει ότι εξαντλήθηκε η υπομονή της και θέλει να μπει λουκέτο σε δημόσιους φορείς και να προχωρήσει άμεσα το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, που ισοδυναμεί με απόλυση για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
- Αύξηση των δημόσιων δαπανών.


Βασίλης Αγγελόπουλος



Σλοβακία: Καλύτερα να χρεωκοπήσει η Ελλάδα!

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την οριστική συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Το κλίμα στους κύκλους των Ευρωπαίων ηγετών είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση που να μπορέσει να γεφυρώσει το κλίμα ανάμεσα στις απαιτήσεις της Φινλανδίας για παροχή εγγυήσεων με επαχθείς για την Ελλάδα όρους και στην αντίθετη πλευρά, που εκφράζεται από Γερμανία και Ολλανδία.

Οι χώρες της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια εναλλακτική λύση που να μπορέσει να ικανοποιήσει και τη φινλανδική πλευρά. Ομως, παρά την αισιοδοξία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι οι τελευταίες λεπτομέρειες του δανείου θα διευθετηθούν ταχύτατα, οι διαπραγματεύσεις έχουν πέσει σε τέλμα.

Την ίδια ώρα, άλλο ένα χαστούκι δέχεται η Ελλάδα, αυτή τη φορά από τη Σλοβακία. «Η Ελλάδα είναι καλύτερα να χρεοκοπήσει αντί να λάβει επιπρόσθετη βοήθεια από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο Ρίτσαρντ Σούλικ, επικεφαλής του σλοβακικού κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (γνωστό ως SaS). Ο ίδιος προειδοποιεί μάλιστα ότι «θα κάνει τα πάντα» για να αποτρέψει την έγκριση από το Κοινοβούλιο της χώρας του του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της Σλοβακίας εξαρτάται από το SaS για να έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ο Σούλικ άσκησε κριτική και στους Φινλανδούς που προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με την Ελλάδα πίσω από την πλάτη των εταίρων τους, δηλώνοντας ότι απλώς θα μπορούσαν να είχαν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στη νέα διάσωση.

Οι απαιτήσεις του Ελσίνκι έχουν εγείρει αντίστοιχες αξιώσεις από τις Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβενία και Σλοβακία για την ίδια μεταχείριση, απειλώντας να καταστρέψουν την προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη, Γερμανία και Ολλανδία αντίκεινται στη λύση των εγγυήσεων.

Προς το παρόν η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης μετατίθεται τουλάχιστον έως την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης στις 16 Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως εξηγεί η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, δεν μπορεί να επέλθει συμφωνία στο προκαταρκτικό επίπεδο, στο οποίο διεξάγονται αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις.


Νεκταρία Σταμούλη



Εκνευρισμένοι οι δανειστές για τα παιχνίδια με το ενιαίο μισθολόγιο


Τα μπρος πίσω της κυβέρνησης στο θέμα του ενιαίου μισθολογίου την αφήνουν

εκτεθειμένη τόσο απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι βλέπουν μήνα με τον μήνα τα εισοδήματά τους να μειώνονται, όσο και απέναντι στην τρόικα, η οποία κάθε φορά που επισκέπτεται την Αθήνα διαπιστώνει ότι το... κρυφτούλι συνεχίζεται από τους Ευ. Βενιζέλο και Δημ. Ρέππα.

Στο πλαίσιο αυτό το ζήτημα της απόλυσης είτε μετατασσόμενων υπαλλήλων είτε υπαλλήλων αορίστου χρόνου επανέφερε μετ' επιτάσεως και εκνευρισμένη αυτή τη φορά η τρόικα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.

Παράλληλα ενστάσεις για την πατέντα της «προσωπικής διαφοράς» που ανακάλυψε η κυβέρνηση για να μη συγκρουστεί με τους υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους -που αποτελούν και τη βάση της εκλογικής της πελατείας- με την οποία στην ουσία οι μισθοί στο Δημόσιο παραμένουν ως έχουν, εξέφρασαν οι επιτελείς της τρόικας τόσο προς τον κ. Ρέππα όσο και προς τον κ. Βενιζέλο.

Αν και τα δύο υπουργεία επιχείρησαν να κρατήσουν χαμηλά το θέμα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναγκάστηκε σε ανακοίνωσή του να χαρακτηρίσει το νέο μισθολόγιο «μια πρωτοβουλία ενταγμένη στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αφού περιλαμβάνει ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων και διευκόλυνση της κινητικότητας στο Δημόσιο με ανοιχτές διαδικασίες (σ.σ.: ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει ενιαίους μισθούς σε όλο τον δημόσιο τομέα).

Επιπλέον, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών προωθούνται ρυθμίσεις για «τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους», προσθέτει στην ανακοίνωσή του, «πετώντας το μπαλάκι» στον κ. Βενιζέλο. Αλλωστε στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι «η αρμοδιότητά μας σταματάει στο θέμα του βαθμολογίου, το μισθολόγιο το χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών».

Η τρόικα έχει ζητήσει άρση των μισθολογικών ανισοτήτων στο Δημόσιο εντός τριετίας, το υπουργείο υποστηρίζει ότι με τη μέθοδο της «προσωπικής διαφοράς» αυτό θα γίνει σε μία επταετία, αλλά στελέχη του Δημοσίου τονίζουν ότι η επταετία μπορεί να είναι 15ετία ή και 20ετία! Μετά τις ενστάσεις της τρόικας αναμένεται να επανεξεταστεί πιθανότατα τα πλαφόν της «προσωπικής διαφοράς», η οποία αναμένεται να κινηθεί στα 500 με 600 ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρξει περαιτέρω ψαλίδισμα των υψηλόμισθων του Δημοσίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στελέχη της τρόικας έθεσαν ερωτήματα για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας επικεντρώνοντας κυρίως στο τι μέλλει γενέσθαι με τους υπαλλήλους που δεν θα απορροφηθούν, για να λάβουν την απάντηση ότι αυτοί θα παραμείνουν στις λίστες της εφεδρείας χωρίς να αμείβονται από το Δημόσιο. Δηλαδή, με άλλα λόγια θα απολυθούν.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης

http://www.dimokratianews.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια