-->

Header Ads

96% η πιθανότητα χρεοκοπίας!

Με τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας να κινούνται κοντά στις 6.000 μονάδες βάσης και τα spreads να σημειώνουν χτες απανωτά ιστορικά ρεκόρ, οι αγορές προεξοφλούν πως το μοιραίο για την Ελλάδα είναι ζήτημα χρόνου. Μάλιστα, οι αριθμοί των αγορών δείχνουν πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας 96%!

Η πρωτοφανής αντίδραση των αγορών, που συνοδεύτηκε και από μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών ανά την Ευρώπη και νέα βουτιά του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ανάγκασε αρκετούς επισήμους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εμφανιστούν διαλλακτικοί έναντι της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, άλλοι κοινοτικοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τα περί εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, ενώ η Κομισιόν μιλούσε πλέον επίσημα για έλλειμμα 9,5% στον Προϋπολογισμό του 2011.

Ομως, από το πρωί η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου, παρά την άγαρμπη στροφή που επιχείρησαν οι Ευρωπαίοι επίσημοι: Τα CDS εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν 1.000 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και, στην ουσία, δείχνουν πως η Ελλάδα έχει 96% πιθανότητες να χρεοκοπήσει. Ξεπέρασαν τις 5.800 μονάδες βάσης (απαιτούνται 5,8 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου κάποιος να ασφαλιστεί για επένδυση 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα), ενώ νέο ρεκόρ σημείωσε και το κόστος ασφάλισης έναντι ιταλικής χρεοκοπίας με τα 5ετή CDS να βρίσκονται κοντά στις 510 μονάδες βάσης.

Οι πιθανότητες της Ελλάδας να γλιτώσει τη χρεοκοπία είναι λιγότερες από 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA DataVision, που προσμετρά τις πιθανότητες στάσης πληρωμών, με βάση τις τιμές ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου. Οι πιθανότητες ελληνικής χρεοκοπίας αυξήθηκαν χτες κατά 20 μονάδες, με βάση την έρευνα της CMA, και παραμένουμε σταθερά στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Με βάση τα ίδια στοιχεία που αποτυπώνουν και κατατάσσουν τις πιο ευμετάβλητες εκδόσεις ομολόγων κρατών κι επιχειρήσεων του πλανήτη, με βάση τις ποσοστιαίες μεταβολές των 5ετών CDS, δεύτερη στις πιθανότητες χρεοκοπίας παραμένει η Πορτογαλία, που εμφανίζει ποσοστό 64% (63,95%). Στην πρώτη δεκάδα της πιθανής χρεοκοπίας βρίσκονται πλέον και η Ιταλία (7η) και η Ισπανία (9η).

Ταυτόχρονα, κινούνταν προς δυσθεώρητα ύψη και τα spreads (οι διαφορές αποδόσεων ανάμεσα στα ελληνικά ομόλογα και στα αντίστοιχα γερμανικά). Στα δεκαετή ομόλογα, το spread ξεπέρασε τις 2.000 μονάδες βάσης και προσέγγισε τις 2.180 παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 350 μονάδες βάσης, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Στα διετή ομόλογα, οι αποδόσεις αγγίζουν το 65%, ενώ και άλλοι δείκτες προεξοφλούν ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ούτως ή άλλως, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας για συμμετοχή ιδιωτών στο νέο ελληνικό πακέτο διάσωσης (μέσω της ανταλλαγής ή μετακύλισης ελληνικών ομολόγων) θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία».


Φώτης Κόλλιας


Εκτός ελέγχου (4,586 δισ. €) η μαύρη τρύπα

«Μαύρη τρύπα» 4,586 δισ. ευρώ εμφανίζει ο Προϋπολογισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα. Τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 3,532 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες παρουσιάζουν υπέρβαση 1,054 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα έχει εκτιναχθεί στα 18,1 δισ. ευρώ, έναντι 14,8 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι έχει παρουσιάσει αύξηση 3,3 δισ. ευρώ ή 22%. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε επίσημα το οικονομικό επιτελείο, την ώρα που διαρροές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζουν το έλλειμμα στο τέλος του 2011 στο 9,5% του ΑΕΠ, ενώ για το 2012 προβλέπουν έλλειμμα στο 9,3% του ΑΕΠ.


Βασίλης Αγγελόπουλος


Οι τράπεζες θα εισπράττουν το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς

Στις τράπεζες θα μπορεί να εξοφλείται το πολυεκκαθαριστικό για τα χαράτσια-έκτακτες εισφορές. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, ανατέθηκε η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αντικειμενικών δαπανών και του τέλους επιτηδεύματος, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους, στις παρακάτω τράπεζες: Εθνική Τράπεζα, Εμπορική, Alpha Bank, Geniki Bank, Attica Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank EFG, FBB, Marfin Egnatia Bank, Ελληνική Τράπεζα, Protonbank, Millenium Bank, ATE Bank, T Bank, Πανελλήνια Τράπεζα, Probank, Τράπεζα Κύπρου, Citibank, HSBC, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛ.ΤΑ., Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα και Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ηπείρου, Καρδίτσας, Λαμίας, Πελοποννήσου, Χανίων, Λέσβου - Λήμνου, Θεσσαλίας, Εβρου, Δράμας, Σερρών.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει να προστεθούν και άλλες τράπεζες στο σύστημα που θεσπίζεται για την είσπραξη της έκτακτης εισφοράς, αρκεί να το δηλώσουν έγκαιρα, τουλάχιστον πέντε ημέρες προτού ξεκινήσουν να δέχονται εκκαθαριστικά σημειώματα. Σημειώνεται ότι στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν όλοι οι φορολογούμενοι θα υπάρχει ξεχωριστή ένδειξη για το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματος, όπως επίσης και για το τεκμαρτό εισόδημα του κάθε πολίτη. Με την ένδειξη «Ο» θα αναγράφεται το ολικό ποσό και με την ένδειξη «Δ» το ποσό της δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι το χαράτσι αυτό θα μπορεί να καταβληθεί σε έξι διμηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 300 ευρώ, πλην της τελευταίας. Η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται επί του συνόλου του φορολογητέου εισοδήματος με συντελεστή 1% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα από 20.001 έως 50.000 ευρώ, 3% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ και 4% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.001 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (περίπου 800.000) και ανέρχεται για φέτος στο ποσό των 300 ευρώ.



Με δικαστικούς επιμελητές τα πρόστιμα της Εφορίας

Με δικαστικούς επιμελητές θα επιδίδονται στο εξής όλα τα πρόστιμα άνω των 10.000 ευρώ που εκδίδονται από εφορίες και τελωνεία. Το ίδιο ισχύει και για καταλογιστικές πράξεις φόρου, τέλη και εισφορές προς το Δημόσιο. Εάν όμως τα πρόστιμα αυτά γίνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε θα μπορεί να κινηθεί αυτεπάγγελτα η αυτόφωρη διαδικασία για όσους χρωστούν ακόμη και μικρά ποσά.

Στην απόφαση αυτή, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, τονίζεται ότι οι πράξεις αυτές αφορούν τους φόρους εισοδήματος, προστιθέμενης αξίας, τυχόν πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τον Φόρο Ακίνητης περιουσίας, τα τέλη χαρτοσήμου, τους παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους. Επίσης, αφορούν τον φόρο υπεραξίας από αναπροσαρμογή ακινήτων, τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, τον φόρο κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, καθώς και οποιονδήποτε φόρο, τέλος ή εισφορά προκύπτει από τις παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα, θα επιδίδονται με δικαστικό κλητήρα και πράξεις που έχουν εκδοθεί και αφορούν τον ίδιο έλεγχο, με την προϋπόθεση το ποσό τη μιας εξ αυτών να ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.



Θα τιμωρούνται οι καταναλωτές που δεν παίρνουν αποδείξεις...

Την αναδιατύπωση και ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στους καταναλωτές, όταν δεν ζητούν και δεν λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές τους, εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μέτρο το οποίο ουσιαστικά καθιστά φοροελεγκτές τους καταναλωτές, βάζοντάς τους το πιστόλι στον κρόταφο προκειμένου να ζητούν αποδείξεις. Το θέμα έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το νομοσχέδιο του οποίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Με βάση απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είχε εκδοθεί το 1991 στο πλαίσιο της τότε εκστρατείας «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη», αλλά εφαρμόστηκε για λίγους μήνες και στη συνέχεια περιέπεσε σε αδράνεια, οι καταναλωτές που δεν λάμβαναν αποδείξεις για τις αγορές τους τιμωρούνταν με πρόστιμο. Το πρόστιμο, με βάση εκείνη την απόφαση, ήταν ισόποσο της συναλλαγής για την οποία δεν είχε ληφθεί απόδειξη.

Προκειμένου να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους φορολογουμένους για να ζητούν αποδείξεις και με δεδομένο ότι το λεγόμενο κίνημα των αποδείξεων έχει ατονίσει σημαντικά, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μια τέτοια ρύθμιση που ουσιαστικά θα καθιστά συνυπεύθυνους και τους φορολογουμένους για τη μη έκδοση αποδείξεων από τις επιχειρήσεις.

Οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις για επιβολή τσουχτερών προστίμων στους καταναλωτές που θα εντοπίζονται να μην έχουν λάβει αποδείξεις για τις αγορές τους.

Το κίνημα των αποδείξεων έχει ατονίσει σημαντικά, κυρίως λόγω της κατάργησης του κινήτρου που είχαν οι φορολογούμενοι με τη μορφή της επιστροφής φόρου. Συγκεκριμένα, εφόσον συγκέντρωναν αποδείξεις περισσότερες από αυτές που απαιτούνταν προκειμένου να καρπωθούν το σύνολο του αφορολόγητου ορίου, τότε λάμβαναν έκπτωση φόρου ίση με το 10% της αξίας των επιπλέον αποδείξεων. Το μέτρο αυτό οδήγησε σε μεγάλες επιστροφές φόρου, που απ΄ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζονται σε περίπου 900.000.000 ευρώ. Με βάση το νέο σύστημα που θεσπίστηκε πρόσφατα, καταργήθηκε το κίνητρο της έκπτωσης φόρου και απλώς κάθε φορολογούμενος θα πρέπει, προκειμένου να καρπωθεί το σύνολο του αφορολόγητου ορίου, να να μαζεύει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του.


Σπύρος Δημητρέλης

http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.