-->

Header Ads

Δεδομένη θεωρεί η Άγκυρα την υποστήριξη των ΗΠΑ

Αναλύοντας την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ,
το τουρκικό κέντρο στρατηγικών ερευνών
συμπεραίνει ότι το Ισραήλ οδηγείται σε σταδιακή
απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο
Του Νίκου Στέλγια
Η Άγκυρα θωρεί ότι η νατοϊκή πυραυλική ασπίδα και η “Αραβική Άνοιξη” θα υποχρεώσουν τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την συνεργασία τους με το Τελ Αβίβ και να λάβουν υπόψη τους τις θέσεις της Άγκυρας και των νέων αραβικών καθεστώτων σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy.

Σύμφωνα με τουρκική και ισραηλινή πηγή, με βάση την συγκεκριμένη υπόθεση, τις τελευταίες ώρες η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους στην κρίση Τουρκίας - Ισραήλ και στέλνει “προειδοποιητικά” μηνύματα προς την Λευκωσία και την Αθήνα.
Σε νέα ανάλυση του τουρκικού think tank “ORSAM”, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών”, μεταξύ των άλλων υπογραμμίζονται τα εξής: “Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στις σχέσεις της με το Ισραήλ βασίζεται στην πεποίθηση ότι η διεθνή κοινή γνώμη υποστηρίζει τις θέσεις της Άγκυρας. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας είναι να υποχρεώσει τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την πολιτική γραμμή “της άνευ όρων υποστήριξης προς το Ισραήλ” και να λάβουν υπόψη τους τις θέσεις των υπόλοιπων χωρών της Μέσης Ανατολής”.

Αναλύοντας την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, το τουρκικό κέντρο στρατηγικών ερευνών συμπεραίνει ότι το Ισραήλ οδηγείται σε σταδιακή απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ανάλυση του, το “ORSAM” αφήνει να εννοηθεί ότι η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ ενισχύει σε περιφερειακό επίπεδο τον “ηγετικό ρόλο” της Τουρκίας.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η ισραηλινή ιστοσελίδα “DEBKA”, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με διάφορες κρατικές υπηρεσίες του Ισραήλ, θεωρεί αναπόφευκτη την πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ. Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν βασίζεται στην αμερικανική υποστήριξη και στέλνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα σχετικά με τον υπό διαμόρφωση άξονα μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδος. Η ισραηλινή ιστοσελίδα επισημάνει ότι η Τουρκία διεκδικεί δυναμικά μερίδιο από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου και ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο μέσα από την σύγκρουση της με το Ισραήλ.

Την στιγμή που ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα το πολιτικό θερμόμετρο στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, η συντηρητική βάση του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συζητά την τοποθέτηση της νατοϊκής πυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία.

Στις αναλύσεις της, μια μερίδα της συντηρητικής βάσης ισχυρίζεται ότι η πυραυλική ασπίδα και η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν μεγάλο πλεονέκτημα στην Άγκυρα στην σύγκρουση της με το Τελ Αβίβ, την Λευκωσία και τους συμμάχους τους. Την ίδια στιγμή, μια άλλη μερίδα της συντηρητικής βάσης, η οποία διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με το Ιράν, στις αναλύσεις της αφήνει να εννοηθεί ότι η αναμέτρηση της Τουρκίας με το Ισραήλ ενδέχεται να εξυπηρετεί τον στόχο της αποσιώπησης των κοινωνικών αντιδράσεων για την ανάπτυξη στα τουρκικά εδάφη πυραυλικής ασπίδας, η οποία υπερασπίζεται το Ισραήλ.
http://kathimerini.com.cy

*Επισήμανση:Το ίδιο νόμιζε και ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι στο Πόλεμο της Νότιας Οσετίας το 2008 .


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_1803.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.