-->

Header Ads

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ Δώδεκα χρόνια χωρίς τον Γιάννο

Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου, και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, με δηλώσεις τους εξήραν την προσωπικότητα του πολιτικού ανδρός, Γιάννου Κρανιδιώτη, τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, το ετήσιο μνημόσυνο του οποίου τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία.

Η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι «τιμούμε σήμερα και ως Πολιτεία τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, που με την εμπνευσμένη και μεθοδική δράση και δουλειά συνέβαλε ουσιαστικά στο άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Πρέσβης της Ελλάδας είπε ότι «τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, τιμούμε τη μνήμη του διακεκριμένου πολιτικού και οραματιστή, τιμούμε την καθοριστική συμβολή του στη ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ».
Ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι «σήμερα, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, η συμβολή του αυτή, είναι ακόμα πιο καθοριστική και σε εμάς ανήκει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Αυτό κάνουμε, Ελλάδα και Κύπρος, συστηματικά, και με κάθε δύναμη, προς κάθε κατεύθυνση», είπε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, είπε ότι «ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε μια κορυφαία φυσιογνωμία της νεότερης ελληνικής ιστορίας και υπήρξε ουσιαστικά ο αρχιτέκτονας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».
Ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως «όταν ακόμα και εδώ υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν θα έπρεπε να υποβληθεί καν η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, με την επιμονή, την εμμονή, τα επιχειρήματά του και τη δραστηριότητά του εδώ και εκεί, προώθησε κάτι για το οποίο όλοι σήμερα πανηγυρίζουμε».

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο γιος του Νικόλας έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό ατύχημα στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 και το ΚΣ ΕΔΕΚ μαζί με το ΠΑΣΟΚ Κύπρου διοργάνωσαν σήμερα το ετήσιο μνημόσυνό τους.

Αρχιτέκτονας της ένταξης στην Ε.Ε
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός, Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος είπε ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε πολιτικός που συνδύαζε τη διανόηση με τη δράση, τη θεωρητική κατάρτιση με τη μεθοδική και αποτελεσματική προσπάθεια.

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ο εκλιπών ευτύχησε να καταλάβει την πιο ψηλή θέση σε ελληνική Κυβέρνηση που κατέλαβε ποτέ Κύπριος από της ιδρύσεως του νέου ελληνικού κράτους, αναλαμβάνοντας ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών το 1999.

Στο ελληνικό ΥΠΕΞ υπηρετούσε, ωστόσο από το 1983, και τότε ήταν που με την ιδιότητα του Ειδικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Θεμάτων ανέπτυξε δράση ανάμεσα στους Κύπριους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία στόχευε στο να πειστεί η ελληνική πολιτεία γύρω από την αναγκαιότητα της υποβολής αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, είπε ο κ. Ηλιάδης.

Αναφέρθηκε στη δεκαετία του 1980 και είπε ότι «ο Γιάννος Κρανιδιώτης, μόνος σχεδόν, συνέλαβε, έσπειρε και καλλιέργησε τον σπόρο του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Κύπρου».

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι οι καιροί ήταν δύσκολοι, τότε, και οι προοπτικές να βγει η ιδιαίτερή μας πατρίδα από τα εφιαλτικά αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε το 1974 φαινόντουσαν χλωμές έως και ανύπαρκτες.

«Πώς να μην τονίσω ότι τότε αισθανθήκαμε όλοι ευλογία την εμφάνισή του στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα και στο άνυδρο πολιτικό περιβάλλον μιας πολλαπλά δοκιμαζόμενης κοινωνίας;», είπε ο κ. Ηλιάδης.

Ο πρώην Υπουργός είπε πως φαινόταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης ως να ήταν πλασμένος για το κορυφαίο λειτούργημα της πολιτικής.

Οπως είπε ο κ. Ηλιάδης, η ευμάθεια του, η παροιμιώδης μεθοδικότητά του, η πρακτική ευθυκρισία του, η γενναιοφροσύνη του, αλλά και η πολυμέρεια της παιδείας του με την σχολαστική του διάθεση ήταν χαρίσματα του Γιάννου, συστατικά έξοχης προσωπικότητας και πολιτικού ικανού τα πολιτικά προβλήματα να αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα.

Πρόσθεσε ότι μέσα στις τότε συνθήκες, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, κρυστάλλωσε και κατέθεσε στο χώρο του μείζονος ελληνισμού, και πέραν αυτού, το όραμα της ευρωπαϊκής Κύπρου και είναι καλά γνωστές οι δυσκολίες που αντιμετώπισε τότε και στον ελληνικό χώρο και εντός της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Ηλιάδης, αυτός ουδέποτε ταλαντεύτηκε στην πεποίθησή του και στη συνακόλουθη δράση του ότι η δικαίωση και το όποιο μέλλον της Κύπρου βρισκόταν στην ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή συμπολιτεία.

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι έτσι ήρθε η ευλογημένη στιγμή το 1990, όταν η Κύπρος επιτέλους κατάθετε επίσημα την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι από τότε ο Γιάννος Κρανιδιώτης μπήκε στη φάση του διμέτωπου αγώνα, να πείσει από την μία τους Ευρωπαίους για την αναγκαιότητα αποδοχής της αίτησης της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ και από την άλλη να πείσει την κυπριακή πολιτική ηγεσία και το λαό μας να αφομοιώσουν δημιουργικά τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που η προοπτική της ένταξής μας δημιουργούσε.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε αναντίλεκτα ο εμπνευστής, ο αρχιτέκτονας και αυτός ο οποίος με παροιμιώδη υπομονή και συνέπεια υλοποίησε αυτό τον εθνικό στόχο, είπε ο κ. Ηλιάδης.

Ανέφερε όμως, ότι ο πρώην Αναπληρωτής Ελληνας ΥΠΕΞ, δεν ευτύχησε να δει τον αγώνα του να δικαιώνεται και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική εθνική παρακαταθήκη για το μέλλον της ιδιαίτερης του πατρίδας, Κύπρου.

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι το Μάη του 2004, πέντε τόσα χρόνια μετά το θάνατό του, ήρθε η μερική δικαίωση των αγώνων του με την πανηγυρική ένταξη και ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ.

Και λέγω μερική δικαίωση γιατί ως προς το τυπικό της μέρος η ένταξή μας είχε ολοκληρωθεί, κατά το ουσιαστικό της όμως περιεχόμενο, σε αυτό δηλαδή της βαθιάς μετάλλαξης της κοινωνίας μας σε κοινωνία ευρωπαϊκών προδιαγραφών φαίνεται ότι υστερούμε, είπε ο κ. Ηλιάδης.

Πρόσθεσε ότι τούτο πιστεύω οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κραυγαλέο έλλειμμα εμπνευσμένης ηγεσίας που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζει την Κύπρο, με ηγέτες που αδυνατούν να δουν και να κατανοήσουν σε όλο τους το εύρος τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ισότιμη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι από το χαμό του, έχουμε μείνει μονάχοι και ο άνθρωπος που σε αυτόν πιστεύαμε για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, ο ένας εκείνος και ασύγκριτος έχει γίνει πια ιδέα και δεν μένει σε εμάς παρά η μυστική του παρουσία πάντα παρούσα και εγρήγορη είτε στο χρώμα της σκέψης μας είτε στα λόγια μας που πάντα σε εκείνον γυρίζουν, ίνα πληρωθεί το ρηθέν: «Που διευκρίνιση τω ονόματί μου κι εγώ μετά αυτόν ημίν».


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211688&-V=articles

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_9821.html


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.