Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ
Ν. Λυγερός
Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ έχει αρχίσει ήδη, διότι τώρα οι στρατηγικοί επενδυτές γνωρίζουν όντως ότι η Ελλάδα θα θεσπίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κι έχουν αρχίσει να μας βλέπουν κάπως διαφορετικά, αφού ξέρουν και το μέγεθος των αναμενόμενων αποθεμάτων. Βλέπουν ότι επιλέχθηκε η γνωστή νορβηγική εταιρεία που είχε κάνει τις σεισμικές έρευνες στην Κύπρο, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία κινητικότητα με την Αλβανία, την Ιταλία και την Κύπρο, όσον αφορά στις οριοθετήσεις, εξετάζουν την επαφή που γίνεται με το Ισραήλ κι αναζητούν με προσοχή άλλες κινήσεις από μέρους μας. Είναι λοιπόν καλό να ακουστούν οι φωνές μας στο εξωτερικό, για να αλλάξει η διάθεσή τους, αφού η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα, για να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος κι ένας αξιόλογος γεωπολιτικός παίκτης, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή την οποία έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Αρκτική, για να κινηθεί ενεργά και επενδυτικά στον ενεργειακό τομέα. Οι ανεπίσημες αναφορές της Ευρω – ομάδας δείχνουν σε κάθε περίπτωση ότι η Κυπριακή Προεδρία παίζει ένα ρόλο θετικό σε αυτές τις εξελίξεις. Πρέπει απλώς όλες αυτές οι κινήσεις να συνδυαστούν, έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα στρατηγικό μείγμα, με στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με τις ίδιες μας τις δυνάμεις, δίχως να περιμένουμε την ελεημοσύνη κανενός. Κατά συνέπεια, όσοι προβάλλουν μια αρνητική εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, για λόγους προσωπικούς, κομματικούς κι άλλους διάφορους, δεν παράγουν εθνικό έργο και στην ουσία καθυστερούν με τον τρόπο τους την αλλαγή φάσης που περιμένει όλη η Ελλάδα κι ο ελληνικός λαός. Είναι βέβαια απαράδεκτο να έχουν μία τέτοια συμπεριφορά, όταν η πατρίδα μας πάσχει. Σίγουρα ο ραγιαδισμός κι οι φοβίες εξηγούν πολλά πράγματα, αλλά όχι όλα. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας φάσης, όπου θα μπορέσουν να παίξουν ένα ρόλο σημαντικό ακόμα κι οι εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, λόγω της απαραίτητης μεταφοράς του LNG κι έχουμε ακόμα μερικούς δικούς μας με το μίζερό τους ύφος που αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει. Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι μόνο ο χώρος του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, αλλά κι ο χώρος δραστηριότητας της μελλοντικής ελληνικής ζωής. Το έχουν συνειδητοποιήσει οι φοιτητές μας κι από τώρα επιλέγουν κατευθύνσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την ελληνική ΑΟΖ. Πρέπει λοιπόν να ξεπεράσουμε τον τοπικισμό και να σκεφτούμε το μέλλον μας μέσω του Ελληνισμού και του ανοίγματος που αποτελεί η θέσπιση της ΑΟΖ. Αυτή η φάση είναι αναγκαία για τον ελληνικό λαό και δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε λεπτομέρειες. Η ελληνική ΑΟΖ είναι η υπόθεση όλων των Ελλήνων και θα γίνει κι ο Νόμος του με την ψήφιση της Βουλής των Ελλήνων. Ας επικεντρωθούμε στα πρώτα βήματα και θα έρθουν τα επόμενα ακόμα πιο γρήγορα.
http://www.lygeros.org/articles.php?n=10260&l=gr
Ν. Λυγερός
http://www.lygeros.org/articles.php?n=10268&l=gr
http://www.lygeros.org/articles.php?n=10260&l=gr
Νοητικό μοντέλο
Ν. Λυγερός
Δεν αναζητήσαμε ποτέ αλλού από τον χρόνο, το νοητικό μοντέλο της ανακάλυψης, διότι είναι απαραίτητη η στρατηγική επένδυση της ώρας της σύλληψης της καινοτομίας που επιλύνει το πρόβλημα. Ο χώρος ακόμα κι αν είναι γεωμετρικός δεν εμπεριέχει ανάλογες ικανότητες κι εκτός αν θέλουμε να οπτικοποιήσουμε μια λεκτική φάση, δεν υπάρχει λόγος να προσφύγουμε σε αυτόν. Η κλασική αναπαράσταση μπορεί να γίνει μέσω νοητικών σχημάτων που έχουν αντέξει την πάροδο του χρόνου και ως δυναμικά στοιχεία δεν έχουν καταρρεύσει μετά την κρυσταλοποίηση που έχουν υποστεί. Το νοητικό μοντέλο όμως δεν είναι εύκολα μεταβιβάσιμο σε άλλον ερευνητή που λειτουργεί διαφορετικά ακολουθώντας μια γραμμική σκέψη. Χρειάζεται να ενσωματωθεί σε μια πολλαπλότητα και να γίνει χρήση ενός άτλαντα ικανό να μεταφέρει σύμμορφες απεικονίσεις, δίχως να αλλοιωθεί η αρχική δομή. Επιπλέον το νοητικό μοντέλο μπορεί να έχει μια πιο απλή απεικόνιση από το στοιχείο προς μελέτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στη μορφοκλασματική ανάλυση είναι το νοητικό μοντέλο του συνόλου του Mandelbrot. Μπορεί η αφαιρετικότητά του να προκαλεί λόγω της απλοποίησης της δομής της αρχικής δομής. Κι όμως η μελέτη των Douady και Hubbard απέδειξε ότι έχει νόημα και δίνει μάλιστα μια ευρηματική για την εικασία της τοπικής συνεκτικότητας. Στη συνέχεια, η γενίκευση με τα λεγόμενα του multibrot, με τα οποία ασχοληθήκαμε από το 1990, αναδεικνύει τη χρησιμότητά του. Το νοητικό μοντέλο αποκτά μια θεωρητική υπόσταση στον τομέα της πληροφορικής, αφού είναι ικανό να μην μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της ιδιότητας της πανταχού παρουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο που μελετήσαμε μέσω του συμβολικού λογισμού, μπορούμε να επινοήσουμε μια υπέρβαση η οποία υποστηρίζει την ιδέα της εμβύθισης της πραγματικότητας στη νοόσφαιρα. Μεθολογικά λοιπόν προσφέρει μια νέα δυνατότητα για να ξεπεραστούν εμπόδια πραγματικά μέσω της πλάγιας σκέψης που αποφεύγει με ελιγμό τη δυσκολία. Έχουμε λοιπόν μια φιλοσοφική επίπτωση, αφού υπάρχει χρήση της εξωπραγματικότητας, για να λυθούν προβλήματα της πραγματικότητας. Έχουμε με αυτόν τον τρόπο μια υπερβολική αναλογία με το σώμα των μιγαδικών σε σχέση με το σώμα των πραγματικών αριθμών. Αυτή η τεχνική μπορεί να ερμηνευτεί σε αρχικό στάδιο με την προσέγγιση της γενίκευσης του Grothendieck, αλλά αποφεύγει την ορθολογική κριτική του Serre. Διαθέτουμε λοιπόν με το νοητικό μοντέλο ένα εργαλείο ικανό να απορρίψει μέσω της λογικής το εγχείρημα του Pascal όσον αφορά στο στοίχημα του, πράγμα το οποίο κωδικοποιήσαμε με την έννοια του Contre-pari. Το νοητικό μοντέλο έχει όμως κι άλλες δυνατότητες για όσους μπορούν να δουν αόρατες δομές μέσω του νευρωνικού συστήματος που εξηγεί και την αποτελεσματικότητα των γενετικών αλγορίθμων.
http://www.lygeros.org/articles.php?n=10268&l=gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε