-->

Header Ads

Περνάµε στην εποχή των εθνικών intranets

Γιάννης Τζώρτζος

Τα Ηνωµένα Έθνη έχουν εισηγηθεί αυστηρότερο έλεγχο των χρηστών.
Τις πρώτες δύο εβδοµάδες του Δεκέµβρη, πραγµατοποιήθηκε το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, µε βασικότερο αντικείµενο την ανανέωση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία τού Internet παγκοσµίως.

Πριν ακόµη την έναρξη του συνεδρίου, είχαν διαµορφωθεί δύο βασικά στρατόπεδα. Στο πρώτο, επικεφαλής ήταν οι ΗΠΑ και βασικοί σύµµαχοι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Στο δεύτερο, επικεφαλής ήταν η Ρωσία, µε συµµάχους από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, περιλαµβανοµένης και της Κίνας σε κάποιες προτάσεις.


Συνοπτικά, το µεν "δυτικό µπλοκ" φερόταν να εκπροσωπούσε την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη αγορά, ενώ το "ανατολικό µπλοκ" ήθελε να περάσουν αλλαγές, οι οποίες
θα αφαιρούσαν εξουσίες από οργανισµούς που ελέγχονται από τις ΗΠΑ, όπως η διευθυνσιοδότηση στο Web, και θα τις απέδιδαν στα Ηνωµένα Έθνη. Επίσης, οι Ρώσοι υποστήριξαν πως για λόγους ασφαλείας [όπως είχαν εισηγηθεί και τα Ηνωµένα Έθνη σε έκθεσή τους τον Οκτώβριο] θα έπρεπε να εφαρµοστεί αυστηρότερος έλεγχος των χρηστών και του περιεχοµένου.

Οι Δυτικοί κατηγορούσαν τους Ανατολικούς ότι οι αλλαγές που πρότειναν θα άνοιγαν διάπλατα την πόρτα της αυστηρής επιτήρησης και της λογοκρισίας από όσα καθεστώτα το επιθυµούσαν. Εκεί επικεντρώθηκε επικοινωνιακά το ζήτηµα, όµως οι Ανατολικοί έθεσαν κι ένα ακόµη θέµα που πέρασε κάπως "στα ψιλά": τη φορολόγηση εταιρειών που παρέχουν web υπηρεσίες, όταν δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων τους. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι οι Google, Facebook, Yahoo, Amazon, Apple, Microsoft και όσοι άλλοι, θα υποχρεούνταν να πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, για παράδειγµα, µέσω του ελέγχου του όγκου δεδοµένων, γιατί παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε Έλληνες πολίτες, από τις οποίες µε άµεσο ή έµµεσο τρόπο έχουν κέρδος.

Ως προς το σκέλος του ελέγχου, όποια χώρα το επιθυµεί µπορεί να δράσει µονοµερώς και να εφαρµόσει περιορισµούς. Άλλωστε, στην Κίνα λειτουργεί εδώ και χρόνια το περίφηµο "Great Firewall", το οποίο µάλιστα έχει αναβαθµιστεί και έµαθε να ανιχνεύει και να µπλοκάρει ακόµη και τα VPN! Στη Ρωσία, δε, πρόσφατα νοµιµοποιήθηκε το φιλτράρισµα και ο έλεγχος περιεχοµένου από το κράτος.

Όσον αφορά στη φορολόγηση, το θέµα είναι αρκετά πολύπλοκο, όχι µόνο τεχνικά αλλά κυρίως για οικονοµικούς και πολιτικούς λόγους, και περνάει µέσα από τη νοµιµοποίηση της παρακολούθησης της κίνησης στο Internet.

Οι προτάσεις των Ρώσων δεν έγιναν οµόφωνα αποδεκτές από τους συνέδρους ώστε να εφαρµοστούν διεθνώς, ψηφίστηκαν πάντως από την πλειοψηφία αυτών. Στον δρόµο που χάραξαν η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν, κάθε χώρα θα συνεχίσει να αποφασίζει µόνη της τη στάση της και τον βαθµό ελέγχου αλλά και αποµόνωσης που θα επιβάλλει στους πολίτες της, µέσω των πρακτικών της. Πλέον, θα µιλάµε για εθνικά intranets...

Pc Magazine
http://i.i.com.com/cnwk.1d/i/tim/2012/07/11/Putin_Big_Brother_610x346.png


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.