-->

Header Ads

Εισαγγελική έρευνα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES

Με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αχολούνται οι Financial Times. Εισαγγελέας ανέλαβε να διερευνήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Με αυτό τον τίτλο η βρετανική εφημερίδα Financial Times αφιερώνει εκτεταμένο ρεπορτάζ στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, του κρατικού μονοπωλίου στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και ταυτόχρονα του μεγαλύτερου χορηγού αθλητικών γεγονότων της Ελλάδας, σε μια κοινοπραξία Τσέχων, Ρώσων, Σλοβάκων και Ελλήνων επενδυτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο δημοσίευμα.

Η έρευνα, σύμφωνα με τους FT, ξεκίνησε λίγες εβδομάδες αφότου η Emma Delta, η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία στοιχημάτων, πλήρωσε 650 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ και κατόπιν αντικατέστησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και αρκετά μέλη του Δ.Σ του Οργανισμού με πρόσωπα δικιάς της επιλογής.

Οι Financial Times μάλιστα αναφέρουν πως ο Εισαγγελέας που ανέλαβε να διεξάγει την έρευνα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι ο κ. Ιωάννης Σέβης.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η έρευνα αυτή θα ρίξει φως στο όλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποκτήσει κεφάλαια που θα τη βοηθήσουν να “πιάσει” στόχους και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών της (ΕΕ και ΔΝΤ), ενώ εστιάζει στο γεγονός πως η πώληση του ΟΠΑΠ και τα έσοδα από αυτήν κατέληξαν στο “ταμείο” του ΤΑΙΠΕΔ που πρέπει να πιάσει έναν στόχο από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ, την ώρα που κάθε προηγούμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρατικών assets έχει καθυστερήσει ή ματαιωθεί...

Ιδιαίτερα για την πώληση του ΟΠΑΠ οι FT γράφουν πως η έρευνα του Εισαγγελέα θα εστιασθεί στο κατά πόσον στην όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης τηρήθηκε η διαφάνεια, η ορθή αξιολόγηση αλλά και κατά πόσον υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για μια – όπως την χαρακτηρίζει - “ασυνήθιστη” κίνηση στη Βουλή, προτού ολοκληρωθεί το deal με την Emma Delta, όταν πέρασε, τον Απρίλιο, από το Κοινοβούλιο μια διάταξη, η οποία “πάγωνε”, μέχρι τον περασμένο μήνα, τους προβλεπόμενους από προηγούμενη νομοθεσία αναγκαίους ελέγχους στο... “πόθεν έσχες” των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Συγκεκριμένα τονίζεται πως ενώ η νομοθεσία προβλέπει πως οι τελικοί επιλαχόντες υποψήφιοι επενδυτές (shortlisted bidders) πρέπει να περάσουν από έναν έλεγχο για να διασφαλιστεί πως δεν ενέχονται, σε παρελθόντα χρόνο, σε αδιαφανείς διαδικασίες απόκτησης περιουσίας ή δεν κατηγορούνται ή ενέχονται σε διαδικασίες “ξεπλύματος χρήματος”, η περιβόητη διάταξη που πέρασε από τη Βουλή ΠΡΙΝ καταρτιστεί η τελική short list για τον ΟΠΑΠ με την Emma Delta και το αμερικανικό hedge fund Third Point.

Οι FT γράφουν πως τότε (τον περασμένο Απρίλιο) εγέρθησαν αντιρρήσεις για την περιβόητη διάταξη, ο κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Παιγνίων, υπεραμύνθηκε της διάταξης του “παγώματος” των ελέγχων, υποστηρίζοντας πως η Επιτροπή δεν είχε τρόπο ή μέσο να ελέγξει το “ποιόν” των υποψηφίων επενδυτών. Φέρεται δε να δήλωσε: “Δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους, στηριζόμαστε στους ελέγχους που έχει κάνει το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων”.

Τελικώς οι επενδυτές που “πήραν” τον ΟΠΑΠ ήταν ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Jiri Smecj και ο Έλληνας Κροίσος των πετρελαίων Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο κ. Smecj ελέγχει την Emma Capital, την εταιρεία επενδύσεων που ελέγχει την Emma Delta, το “όχημα” για την απόκτηση του ΟΠΑΠ, στο οποίο ελέγχει το 22,5% των μετοχών και το 66,7% των δικαιωμάτων ψήφου. Ο κ. Μελισσανίδης από την πλευρά του ελέγχει το ποσοστό του μέσω μιας έτερης κυπριακής εταιρείας, ενώ ήταν αυτός που εμφανίστηκε στα ελληνικά μίντια ως εκπρόσωπος της Emma Delta. Οι υπόλοιποι μέτοχοι της Emma Delta είναι το τσέχικο επενδυτικό group KKCG, η ρωσικών συμφερόντων τράπεζα ICT, η σλοβάκικη J&T Finance και ο κ. Χρήστος Κοπελούζος, υιός του γνωστού επιχειρηματία και αντιπροσώπου της Gazprom στην Ελλάδα.

Ειδικότερα για τον κ. Μελισσανίδη οι FT τον παρουσιάζουν ως έναν αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, κύριο μέτοχο της Aegean Marine Petroleum, μιας εταιρείας που κατέχει ηγετικό ρόλο στην διεθνή αγορά ναυτιλιακών καυσίμων και είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά (New York Stock Exchange).

Η εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά και τα στοιχεία της Aegean Marine, έτσι όπως δημοσιοποιήθηκαν το 2006 με αφορμή την εισαγωγή της στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Μελισσανίδης στο παρελθόν είχε έρθει αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών, ακόμα και για αδικήματα του ποινικού δικαίου, πλην όμως έχει απαλλαγεί από κάθε κατηγορία, πλην δύο περιπτώσεων, τη δεκαετία του '80, για τις οποίες τελικώς πλήρωσε χρηματικά πρόστιμα.

Η εφημερίδα τονίζει επίσης πως ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Aegean Marine κ. Σπύρος Φωκάς έχει πλέον διορισθεί ως πρώτος αναπληρωτής Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, ενώ ο υιός του Δημήτρη Μελισσανίδη Γιώργος ανέλαβε μη εκτελεστικός διευθυντής στον Οργανισμό.

Τέλος η εφημερίδα γράφει πως η διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε περίπου την ίδια εποχή που ο κ. Μελισσανίδης επανεμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αναλαμβάνοντας εκ νέου τις τύχες της ΑΕΚ, της ομάδας που επί προεδρίας του, το 1992-94, κέρδισε τρεις φορές το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρει και το παρατσούκλι του κ. Μελισσανίδη στις τάξεις των φίλων της ΑΕΚ, γράφοντας πως ο “Τίγρης” ετοιμάζεται να φτιάξει και το νέο γήπεδο της ομάδας.

Κι εδώ αναφέρονται οι FT και στην έντονη κριτική που δέχθηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης από τον Ευάγγελο Μαρινάκη, πρόεδρο του Ολυμπιακού και κορυφαίου Έλληνα εφοπλιστή, με αφορμή την απόφαση της διοίκησης του ΟΠΑΠ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, να χορηγήσει την ΑΕΚ με το ποσό των 1,9 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός πως αγωνίζεται στην τρίτη εθνική κατηγορία και δεν δικαιολογεί τέτοιο ύψος χορηγίας.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.