-->

Header Ads

Κάτι χοντρό ετοιμάζουν οι Τούρκοι με την ΑΟΖ - Η Ελλάδα είναι έτοιμη;

Επιμέλεια: Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Στο ανώτερο επίπεδο έφθασαν οι ελπίδες,κατά την αναζήτηση πετρελαίου στα ανοιχτά της Αττάλειας από το σεισμικό πλοίο ''Μπαρμπαρός'' είπε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας κ Τανέρ Γιλντίζ επανερχόμενος στο θέμα της εξέδρας εξόρυξης του πετρελαίου που ενδέχεται να βρεθεί εκεί, προσθέτοντας κατά το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της Yeni Safak, ότι εκτός από την περίπτωση εγχώριας κατασκευής μπορεί αυτή και να αγοραστεί.

Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του κ Γιλντίζ ότι << ο θαλάσσιος χώρος μας είναι 302 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα>>. Μια έκταση που πρέπει να δει κανείς τι ακριβώς αφορά και αν στην έκταση αυτή περιλαμβάνει και περιοχές που δεν της ανήκουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο,καθώς είναι τεράστια. Και αυτό διότι με βάση πίνακα της Βικιπαίδεια έχει ΑΟΖ 261.000 τετρ.χιλιόμετρα.

Να πιάσουν χαρτί και μολύβι οι ελληνικές υπηρεσίες

Θεωρούμε ότι οι αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες - αλλά και επιστημονικοί φορείς θα κάνουν ήδη τους υπολογισμούς για να δούμε - σε πρώτο επίπεδο έστω - τι σκέπτονται και τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι ως προς το εύρος της ΑΟΖ τους.
Ηδη αμέσως μόλις ανέβηκε η είδηση στην ιστοσελίδα οι υπηρεσίες θα έπρεπε να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την αναφορά και να κάνουν υπολογισμούς- βεβαίως ελπίζουμε ότι το έχουν κάνει...

Ετοιμάζουν κάτι χοντρό;

Πολύ περισσότερο που έχουν πολλές ενδείξεις και στοιχεία ότι η Άγκυρα ετοιμάζει κάτι χοντρό στον ευρύτερο αυτό τομέα

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, κ. Γιλντίζ, είπε: «Ο θαλάσσιος χώρος μας είναι 302 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στόχος μας είναι το 2023 να μην έχουμε αφήσει περιοχή στις θάλασσές μας και στη ξηρά μας που να μην έχει εξεταστεί η γεωλογία της. Στη Μεσόγειο υπάρχει σημείο για το οποίο είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Στα ανοιχτά της Αττάλειας συνεργαζόμαστε με τη Shell. Εάν εντός ενός έτους, βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας τη θαλάσσια εξέδρα. Από οικονομικής πλευράς είμαστε σε θέση να την εξασφαλίσουμε».

Επιτάχυνση διαδικασιών

Κατα την εφημερίδα το κόστος της εξέδρας θα είναι 1,5 δις δολάρια, γράφει η εφημερίδα που προσθέτει ότι η Τουρκία, η οποία επιτάχυνε τις δραστηριότητες έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, πάτησε το κουμπί για μία εθνική εξέδρα πετρελαίου για την εξόρυξη του πετρελαίου που ενδέχεται να βρεθεί. Το σεισμικό πλοίο'' Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά'', που είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά θαλάσσια μέσα στο είδος του στον κόσμο, αναζητά συνεχώς πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο,αναφέρει. Και συνεχίζει :

Κατασκευή ή αγορά εξέδρας

Όταν κατά τη συνεργασία με την εταιρεία Shell αυξήθηκαν οι ελπίδες για τα αποθέματα πετρελαίου, ειδικά στα ανοιχτά της Αττάλειας, το Υπουργείο Ενέργειας άρχισε να ετοιμάζει σχέδιο για την κατασκευή μίας εγχώριας εξέδρας πετρελαίου, είτε για την αγορά μίας τέτοιας εξέδρας, με την οποία θα κάνει την εξόρυξη του πετρελαίου.

Και σεισμικό σκάφος στα σκαριά

Ο κ. Τανέρ Γιλντίζ είπε ότι η Διεύθυνση Ερευνών Μεταλλευμάτων (ΜΤΑ) βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός εγχώριου σεισμικού πλοίου, αξίας 90 εκατ. δολαρίων, για να το χρησιμοποιήσει στις έρευνες πετρελαίου και ότι το εγχώριο αυτό πλοίο έρευνας πετρελαίου θα μπορέσει να μπει στο κύκλωμα εντός δύο ετών.

OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.