-->

Header Ads

Σόλων Κασίνης: Η Ελλάδα Χρειάζεται να Δείξει Αποφασιστικότητα στους Υδρογονάνθρακες

Του Χάρη Αποσπόρη
Χειμαρρώδης ήταν χθες ο Σόλων Κασίνης, βασικό στέλεχος του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου τα προηγούμενα χρόνια και νυν σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα, κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μίλησε για τις προσπάθειες της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ και τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά και για τις προοπτικές της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον κ. Κασίνη να κάνει μια εκτενή ιστορική ανασκόπηση των ερευνών υδρογονανθράκων στην Κύπρο, αλλά και να αναλύσει τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα.

Η ΑΟΖ, η Κύπρος και η Ελλάδα
Ο κ. Κασίνης τόνισε ότι βασικό χαρακτηριστικό της κυπριακής προσπάθειας όσον αφορά την χάραξη ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες κατά την προηγούμενη δεκαετία ήταν η αποφασιστικότητα, καθώς η Λευκωσία αφενός αψήφησε τις τουρκικές αντιδράσεις και αφετέρου κατάφερε να διατηρήσει την ίδια ενεργειακή πολιτική παρά την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν ήταν πάντοτε εύκολο, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και το υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου δέχτηκαν πιέσεις ακόμα και από την ελληνική κυβέρνηση (Σημίτη) μέσω του Έλληνα πρέσβη ώστε να μην προβληθεί από την Λευκωσία μια ΑΟΖ η οποία να εφάπτεται με την ελληνική στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά και παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας, οι προσπάθειες χάραξης ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες προχώρησαν ομαλά και είχαν ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση ενός πλαισίου ικανού να στηρίξει τις έρευνες υδρογονανθράκων που ακολούθησαν.

Ο κ. Κασίνης υποστήριξε ότι ήταν υπέρ της συνεργασίας με την αμερικανική Noble Energy μόνο εφόσον υπογραφόταν πρώτα η συμφωνία για την ΑΟΖ με το Ισραήλ, ενώ χαρακτήρισε την συνεργασία με τους Ισραηλινούς ως πολύ θετική σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την Τουρκία και τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Κασίνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μη νομίζετε ότι υπάρχουν χε..ηδες μόνο στην Ελλάδα, υπάρχουν και σε εμάς στην Κύπρο». Αναφέρθηκε σχετικά στις πρώτες σεισμικές έρευνες που έγιναν στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες πραγματοποιούνταν τη νύχτα επειδή μερίδα της κυπριακής κυβέρνησης φοβόταν για τις τουρκικές αντιδράσεις. Ο κ. Κασίνης τους απάντησε ως εξής: «Αν θέλουν οι Τούρκοι να βυθίσουν το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο, τότε ας το κάνουν. Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα και έτσι θα φανεί στην Ευρώπη ποιοι πραγματικά είναι οι Τούρκοι».

Τέλος, όσον αφορά την ΑΟΖ, ο κ. Κασίνης τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις σχετικές συμφωνίες με τις άλλες χώρες, ώστε να πειστεί η Τουρκία ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρά το όλο θέμα.

Το σήμερα και το αύριο στους υδρογονάνθρακες
Όσον αφορά τις σημερινές εξελίξεις στις έρευνες υδρογονανθράκων και στις γενικότερες προοπτικές, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι είναι 100% υπέρ της κατασκευής του σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό της Κύπρου, καθώς εκτιμά ότι το συγκεκριμένο έργο παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τον αγωγό Ελλάδας-Κύπρου. Υπογράμμισε ότι τον τελευταίο καιρό οι εξελίξεις σε ότι αφορά το LNG βρίσκονται σε έναν «λήθαργο», ενώ σε κάθε περίπτωση η Κύπρος θα χρειαστεί να περιμένει τις νέες ερευνητικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της για να καταλήξει σε μια οριστική απόφαση, καθώς το αέριο του Οικοπέδου 12 προς το παρόν δεν επαρκεί για να στηρίξει έναν τέτοιο σταθμό.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η Noble Energy πιστεύει ότι εκτός από το φυσικό αέριο, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ κρύβονται αποθέματα 3 δις. βαρελιών πετρελαίου με υψηλή πιθανότητα ανακάλυψης, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για το μέλλον. Ο ίδιος ο κ. Κασίνης διατύπωσε και την προσωπική του εκτίμηση για τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία υπολογίζει σε 60 τρις. κ.π. φυσικού αερίου και 1,5 δις. βαρέλια πετρελαίου.

Τέλος, ο κ. Κασίνης αποκάλυψε ότι η Total του έχει μεταφέρει το ενδιαφέρον της για να αναλάβει έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ. Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζονται στο να ξεκινήσουν αδειοδοτικό γύρο για να προσφέρουν οικόπεδα στο Ιόνιο και στην περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης κάποια στιγμή φέτος ή στις αρχές του 2015.

Τέλος, ο κ. Κασίνης μίλησε και για το γενικότερο κλίμα κατήφειας που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης. Δήλωσε σχετικά: «Σας διαβεβαιώνω ότι στο εξής, μέσω του φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι θα υπολογίζουν περισσότερο την Κύπρο και σε λίγο καιρό και την Ελλάδα. Και δεν θα κάνουν μυστικές συμφωνίες πίσω από την πλάτη της, καταργώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες που η ίδια η Ελλάδα γέννησε».

energia

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.