Αρτόκαρπος. Η νέα τροφή θαύμα
καρπός με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες όλου του κόσμου.
Μπορεί να μην είναι το φρούτο που θα προτιμήσετε να αγοράσετε στη λαϊκή, αλλά ο μεγάλος και εξωτικός αρτόκαρπος θεωρείται από ειδικούς η επόμενη τροφή-θαύμα.
Γνωστός με τη λατινική ονομασία «artocarpus altilis», ο καρπός με την πράσινη σάρκα και την υφή πατάτας, αποτελούσε κάποτε τη βάση της διατροφής των Τζαμαϊκανών. Σήμερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καρπός αυτός θα μπορούσε να προσφέρει διατροφική αυτονομία στο νησί, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου δύσκολα καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των κατοίκων τους.
Ο συγκεκριμένος καρπός καταναλώνεται σε όλα τα νησιά του Ειρηνικού και παράγεται σε περισσότερες εκτάσεις από ότι το ρύζι, το σιτάρι και τοκαλαμπόκι. Μάλιστα, ένας μόνο αρτόκαρπος (ζυγίζει περίπου τρία κιλά) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε υδατάνθρακα που έχει μια οικογένεια 5 ατόμων σε ένα γεύμα. Επίσης, πρόκειται για έναν καρπό πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες και φτωχό σε γλουτένη.
Ο καρπός μπορεί να γίνει αλεύρι και να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, όπως οι τηγανίτες. Επίσης, ζυμαρικά και πατατάκια σχεδιάζεται να παρασκευαστούν, ώστε το φαγητό να αποθηκεύεται ευκολότερα. Οι ώριμοι καρποί μπορεί να αποτελέσουν ένα υγιεινό υποκατάστατο για κάθε αμυλούχο τρόφιμο (π.χ. το ρύζι και οι πατάτες), αν τους βράσετε ή τους ψήσετε στον ατμό ή το φούρνο. Τους άγουρους καρπούς, που έχουν γεύση καρδιάς αγκινάρας, μπορείτε να τους βράσετε, να τους μαρινάρετε ή να τους κάνετε τουρσί. Τους ώριμους καρπούς, που έχουν γλυκιά γεύση, μπορείτε να τους καταναλώσετε ωμούς ή να τους χρησιμοποιήσετε σε κέικ και πίτες. Ακόμη και τα λουλούδια που βρίσκονται στα δέντρα μπορούν να γίνουν ζαχαρωτά.
http://www.vita.gr/news/article/32124/artokarpos-h-nea-trofh-thayma/?ref=topvima
Μπορεί να μην είναι το φρούτο που θα προτιμήσετε να αγοράσετε στη λαϊκή, αλλά ο μεγάλος και εξωτικός αρτόκαρπος θεωρείται από ειδικούς η επόμενη τροφή-θαύμα.
Γνωστός με τη λατινική ονομασία «artocarpus altilis», ο καρπός με την πράσινη σάρκα και την υφή πατάτας, αποτελούσε κάποτε τη βάση της διατροφής των Τζαμαϊκανών. Σήμερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καρπός αυτός θα μπορούσε να προσφέρει διατροφική αυτονομία στο νησί, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου δύσκολα καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των κατοίκων τους.
Ο συγκεκριμένος καρπός καταναλώνεται σε όλα τα νησιά του Ειρηνικού και παράγεται σε περισσότερες εκτάσεις από ότι το ρύζι, το σιτάρι και τοκαλαμπόκι. Μάλιστα, ένας μόνο αρτόκαρπος (ζυγίζει περίπου τρία κιλά) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε υδατάνθρακα που έχει μια οικογένεια 5 ατόμων σε ένα γεύμα. Επίσης, πρόκειται για έναν καρπό πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες και φτωχό σε γλουτένη.
Ο καρπός μπορεί να γίνει αλεύρι και να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, όπως οι τηγανίτες. Επίσης, ζυμαρικά και πατατάκια σχεδιάζεται να παρασκευαστούν, ώστε το φαγητό να αποθηκεύεται ευκολότερα. Οι ώριμοι καρποί μπορεί να αποτελέσουν ένα υγιεινό υποκατάστατο για κάθε αμυλούχο τρόφιμο (π.χ. το ρύζι και οι πατάτες), αν τους βράσετε ή τους ψήσετε στον ατμό ή το φούρνο. Τους άγουρους καρπούς, που έχουν γεύση καρδιάς αγκινάρας, μπορείτε να τους βράσετε, να τους μαρινάρετε ή να τους κάνετε τουρσί. Τους ώριμους καρπούς, που έχουν γλυκιά γεύση, μπορείτε να τους καταναλώσετε ωμούς ή να τους χρησιμοποιήσετε σε κέικ και πίτες. Ακόμη και τα λουλούδια που βρίσκονται στα δέντρα μπορούν να γίνουν ζαχαρωτά.
http://www.vita.gr/news/article/32124/artokarpos-h-nea-trofh-thayma/?ref=topvima
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε