Το χρήμα δεν πάει σε επενδύσεις
Τα κεφάλαια που κινούνται στην Ελλάδα τοποθετούνται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ή ακίνητα λόγω χαμηλών αποτιμήσεων |
Το 2014 οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν αθροιστικά σχεδόν 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της PwC, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με τις-καταρρακωμένες σήμερα- επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου όπως τις καταγράφει...
η Στατιστική Υπηρεσία και αφορούν ροές προς την πραγματική οικονομία (νέες μονάδες παραγωγής, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων κ.ά.).
Οι επενδυτές προτιμούν να εξαγοράζουν υφιστάμενες επιχειρήσεις ή ακίνητα στην Ελλάδα λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων, παρά να διοχετεύουν κεφάλαια στην παραγωγή. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων που ανακοινώθηκαν πέρυσι έφτασε τα 5,1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 50% σε σχέση με το 2013.Οι συναλλαγές μειοψηφικών πακέτων σε εταιρείες έφτασαν τα 528 εκατ. ευρώ, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις τράπεζες ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 5,1 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της έκδοσης διεθνών εταιρικών ομολόγων.
Οι μεγαλύτερες συμφωνίες έγιναν στη ναυτιλία (εξαγορά 34 πλοίων της Excel Maritime από τη Star Bulk Carriers έναντι 510 εκατ. ευρώ), στα ακίνητα (πώληση της Αστήρ Παλλάς στην Jermyn Street Real Estate έναντι 400 εκατ. ευρώ), στην Υγεία (εξαγορά του «Ερρίκος Ντυνάν» από τον Ομιλο Πειραιώς), στο λιανεμπόριο (εξαγορά της Makro και του 60% της Χαλκιαδάκης από τη Σκλαβενίτης, του Praktiker από τη Fairfax), στις τηλεπικοινωνίες (49% της Intracom Telecom σε επενδυτές του Ντουμπάι και του 72,2% της HOL από τη Vodafone), στις ασφάλειες (η γερμανική Ergo απέκτησε την ΑΤΕ Ασφαλιστική) κ.ά.
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται άλλες 4 μεγάλες αλλά αμφιλεγόμενες συμφωνίες πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως η πώληση των 14 αεροδρομίων στις Fraport-Slentel (1,234 δισ. ευρώ), η συμφωνία για το Ελληνικό υπέρ της Lamda (915 εκατ. ευρώ), η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar (400 εκατ. ευρώ) και του ΟΔΙΕ στις OPAP Investment – Global Family Partners (41 εκατ. ευρώ).
Από τις μεγάλες εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν ήταν αυτή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά από τη γαλλική Imersys, έναντι 558 εκατ. ευρώ, η μετοχοποίηση χρεών της MIG υπέρ της Πειραιώς (252 εκατ. ευρώ για το 17,7%), η πώληση του 13,5% της Eurobank Properties στη Fairfax (120 εκατ. ευρώ), η εξαγορά του 10% της ΕΥΔΑΠ από την Paulson & Co (86 εκατ. ευρώ) κ.ά.
Βασίλης Γεώργας από efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε