-->

Header Ads

ΣΕ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ - ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Στρατηγική συνεργασία με Πεκίνο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Μα Κάι και τον υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά
Πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ενός γεωπολιτικού άξονα συνεργασίας διαπίστωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της κυβέρνησης στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πεκίνο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Μα Κάι και τον υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά

Κώστας Νάνος
Επιχειρώντας η ελληνική κυβέρνηση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκαν σε θερμό κλίμα χθες με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι.

ΟΛΠ, ναυπηγοεπισκευές, εξαγωγές και τουρισμός αποτέλεσαν τα βασικά σημεία συζήτησης στις συναντήσεις που έγιναν ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη βούλησή τους να επεκτείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, με τους Κινέζους να θεωρούν ότι η σχέση με την Ελλάδα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και επιθυμούν διακαώς να δημιουργήσουν στέρεες βάσεις για τις επενδύσεις τους στη χώρα μας.

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με την κινεζική πλευρά σαφέστατα αποτέλεσαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα και οι αποκρατικοποιήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η επίσκεψη των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στο Πεκίνο δεν είχε πολιτικό υπόβαθρο. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να καθησυχάσει το Πεκίνο για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και παράλληλα να προτείνει την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διακρατικών συμφωνιών με την Κίνα.

Η Κίνα μέσω της Cosco ενδιαφέρεται για την απόκτηση του ΟΛΠ και οι συζητήσεις στη διάρκεια της επίσκεψης των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων έγιναν πάνω σε αυτή τη βάση, με την κυβέρνηση να βρίσκεται προς το παρόν στο στάδιο της αναζήτησης του μοντέλου για το πώς θα πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση.

Πιθανότερο μάλιστα σενάριο φέρεται να είναι η πώληση μειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ και η δημιουργία ενός σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού Δημόσιο και ιδιώτης, με παραχώρηση του μάνατζμεντ του Οργανισμού.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης διευρύνοντας τα πεδία συνεργασίας με την Cosco στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις ναυπηγοεπισκευές και στη συντήρηση κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών τέθηκαν τα θέματα της αύξησης των εξαγωγών και ο τουρισμός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εξωτερικών και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Στην παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Χαίρομαι που η σχέση των χωρών μας έχει, ήδη, διανύσει μακρύ δρόμο και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο. Ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι -στηρίζοντας ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί- να προχωρήσει περαιτέρω στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεών μας - οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών. Ο ειδικότερος σκοπός της δικής μου παρουσίας εδώ είναι να εξειδικεύσουμε και να κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένες τις δυνατότητες αυτής της συνεργασίας».

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Μα Κάι δεσμεύτηκε από την πλευρά του για την ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι καλός φίλος της Κίνας και σημαντικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπογράμμισε την επιθυμία της Κίνας να προωθήσει ένα νέο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

«Η γεωγραφική θέση της χώρας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας», δήλωσε από το Πεκίνο ο Γιάννης Δραγασάκης. Με την ανάπτυξη της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ανοίγονται νέες δυνατότητες συνεργασίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι βλέπει τις ελληνοκινεζικές σχέσεις ως έναν πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Στην ανάπτυξη των διμερών ελληνοκινεζικών σχέσεων αποδίδουμε στρατηγική σημασία για τους εξής λόγους:

Πρώτον, από οικονομική άποψη η πρωτοβουλία της Κίνας να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπορικής συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού συμπίπτει με μια βασική πτυχή του δικού μας προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Συγκεκριμένα, ένας βασικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και μια σημαντική διάσταση αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο πλευρών, οι αντιπρόεδροι κ. Δραγασάκης και Μα Κάι εγκαινίασαν το «Ετος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015». Κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι η ελληνική πλοιοκτησία αποτελεί σημαντικό μέρος του παγκόσμιου στόλου και ένας μεγάλος αριθμός πλοίων κατασκευάζεται σε κινεζικά ναυπηγεία. Τώρα όμως με την ανάπτυξη της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας στον τομέα των ναυπηγοεπισκευών, της συντήρησης και του ναυτιλιακού εξοπλισμού και στην Ελλάδα.

Κώστας Νάνος
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.