1η Απριλίου 1955 - Εξήντα χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚΑ
Ιδρύθηκε με παρότρυνση του Παπάγου, όταν καταψηφίστηκε η ελληνική προσφυγή στον ΟΗΕ για την Κύπρο
Του Τάσου Κ. ΚοντογιαννίδηΣήμερα, πρωταπριλιά, συμπληρώνονται εξήντα χρόνια ( 1955-2015), από τότε που ιδρύθηκε στην Κύπρο η ΕΟΚΑ και ξεκίνησε τον απελευθερωτικό αγώνα κατά της αγγλικής κατοχής και την ΄Ενωση της νήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Την απόφαση για ίδρυση της ΕΟΚΑ πήρε προσωπικά ο στρατάρχης πρωθυπουργός Αλέξ. Παπάγος, μετά την αποτυχία της διπλωματικής μάχης στον ΟΗΕ. ΄Ηταν ένας αγώνας σκληρός, που οδήγησε στις Συμφωνίες της Ζυρίχης το 1959, χωρίς βεβαίως να επιτευχθεί το όνειρο της ΄Ενωσης, γιατί ηρνούντο οι Άγγλοι κατακτητές.
Στο παρελθόν, κάθε φορά που ετίθετο το Κυπριακό, οι Αγγλικές κυβερνήσεις αντιδρούσαν έντονα αρνητικά. Το 1939 η Αγγλία, έχοντας την ανάγκη της Ελλάδος εν όψει του Πολέμου με τον Χίτλερ, εξαπατά τους Έλληνες υποσχόμενη, ότι μετά την συντριβή του άξονα, η Κύπρος θα γίνει ελληνική!.. Αυτό το δέλεαρ έκανε χιλιάδες κυπρίους να πάρουν μέρος στον πόλεμο…
Η μεγάλη απάτη θα αποκαλυφθεί, όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα και στην συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου, ο άγγλος πρέσβης Πάλαιρετ κατ’ εντολήν του ΄Ηντεν δεν επέτρεψε τον βασιλιά και την ελληνική κυβέρνηση να πάνε στην Κύπρο όπως πρότεινε ο αρχιστράτηγος Παπάγος, αλλά στο Κάϊρο, για να μην έχει μεταπολεμικά η Ελλάδα αξιώσεις στο νησί! Αυτός ήταν ο λόγος που άφησαν πίσω τον Παπάγο και οι Γερμανοί τον συνέλαβαν και τον έστειλαν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως.
Μετά την απελευθέρωση το κυπριακό έφεραν στην επιφάνεια ο Αντιβασιλέας Δαμασκηνός, ο βασιλιάς Παύλος και ο Μακάριος ( με το δημοψήφισμα της Εθναρχίας) προκαλώντας τις αντιδράσεις των Άγγλων, ενώ αντίθετα, οι Σοφοκλής Βενιζέλος, Νικόλαος Πλαστήρας και Γεώργιος Παπανδρέου αρνήθηκαν να αναμιχθούν όταν τους το ζητούσε ο Μακάριος. Στο χορό μετά μπήκε ο Παπάγος.
Όταν ο ΄Ηντεν βρισκόταν το 1954 στην Αθήνα για ανάρρωση στο σπίτι του άγγλου πρέσβη, τον επισκέφθηκε ο Παπάγος, του έθεσε το κυπριακό κι εκείνος με ωμό τρόπο απέκλεισε κάθε συζήτηση και του γύρισε την πλάτη! Ο Παπάγος οργισμένος του είπε αγγλιστί: « Όταν σας ομιλώ δεν σας επιτρέπω να μου γυρίζετε την πλάτη!» Ο ΄Ηντεν, προσκάλεσε αργότερα τον Παπάγο στο Λονδίνο για να τον… καθησυχάσει . Ο στρατάρχης απάντησε : «θα αποδεχτώ την πρόσκληση μόνον εάν συζητηθεί το κυπριακό». Η απάντηση του ΄Ηντεν ήταν: « θα ελυπούμην εάν αυτό το ζήτημα σας εμπόδιζε να έλθετε στο Λονδίνο».
Ο Παπάγος είχε καταστεί αιχμάλωτος της έμμονης φιλοδοξίας να συνδέσει το όνομα του με την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έτσι, όταν ο Άγγλος υφυπουργός Αποικιών Χένρυ Χόπκινσον δήλωσε ότι η Κύπρος ουδέποτε θα αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία από την Αγγλία, ο Παπάγος έσπευσε και κατέθεσε τον Αύγουστο του 1954 προσφυγή στον ΟΗΕ για αυτοδιάθεση. Σε Αθήνα και Λευκωσία άρχισαν συλλαλητήρια υπέρ της Ενώσεως, η Αγγλία αντέδρασε σκληρά, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν, όπως συνέβη και με χώρες φιλικές προ της Ελλάδα, στην ψηφοφορία του Δεκεμβρίου.
Μετά την αποτυχία αυτή, ο Παπάγος κάλεσε στο γραφείο του τον στρατηγό Κοσμά και του ανέθεσε την οργάνωση ανταρτικού αγώνα στην Κύπρο υπό την αρχηγία του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα- Διγενή. Ο Κοσμάς με συνεργάτες του από τα κατοχικά χρόνια, οργάνωσε το αντάρτικο του Διγενή, που ήταν συνέχεια της διπλωματικής μάχης που δεν είχε κερδηθεί. Την 1η Απριλίου 1955 αρχίζει ο σκληρός ένοπλος αγώνας με αλλεπάλληλες εκρήξεις στη Λευκωσία…
Τρείς μήνες μετά ( 1-7-1955) η Αγγλία συγκαλεί τριμερή Διάσκεψη για το κυπριακό στο Λονδίνο, βάζοντας στο παιχνίδι και την Τουρκία, ως Τρίτη ενδιαφερόμενη δύναμη. Η Διάσκεψη συνήλθε στα 29-8-1955 με άρρωστο βαριά τον Παπάγο και απέτυχε (σκοπίμως;) γιατί με άμεση αγγλική ενθάρρυνση πυροδοτήθηκε η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και ενώ η Συνδιάσκεψη συνεχιζόταν στο Λονδίνο, ο τουρκικός όχλος επιτίθετο στη Σμύρνη εναντίον Ελλήνων αξιωματικών του ΝΑΤΟ και στην Κωνσταντινούπολη ( μετά την προβοκάτσια ότι δήθεν Έλληνες έβαλαν βόμβα στο… σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την τοποθέτησε πράκτορας τους από την Κομοτηνή που έγινε μετά νομάρχης στην Τουρκία) οργανωμένες συμμορίες προέβησαν σε φοβερούς βανδαλισμούς σε βάρος των Ελλήνων, καταστρέφοντας καταστήματα, εκκλησιές νεκροταφεία προπηλακίζοντας και σκοτώνοντας ιερείς και εκδιώκοντας τους Έλληνες από την Πόλη…
Λεζάντες φωτογραφιών: 1) Ο στρατηγός Γεώργιος Κοσμάς, όταν οργάνωναν την ΕΟΚΑ με τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα- Διγενή. 2) Ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος που ήθελε την Ένωση, με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο 3) Οι αρχηγοί της ΕΟΚΑ Μακάριος ( πολιτικός) και Γρίβας ( στρατιωτικός) 4) Συλλαλητήριο στην Αθήνα υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα 5) Ο Γρίβας με τους αντάρτες του κοντά σε κρησφύγετο του 6) Ο τότε Άγγλος υπουργός των Εξωτερικών ΄Αντονυ ΄Ηντεν που εξόργισε τον Παπάγο.
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/03/1-1955.html
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε