-->

Header Ads

Εξωτερική πολιτική Κύπρου 2016: Με αιχμή την ενέργεια

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

Σε εκτενή ενημέρωση για τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ το 2016 προέβη χθες ο Υπουργός Εξωτερικών.
Έτοιμη για άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας δηλώνει η Κυβέρνηση
Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον εταιρειών πετρελαίου για εμπλοκή στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τις ΕΝΙ και ΤΟTAL να επεκτείνουν την παραμονή τους λόγω της σημαντικής ανακάλυψης στο Zoρ
Το κεφάλαιο Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (κεφάλαιο 17) μπορεί να ανοίξει για την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ για το 2016.
Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, το συγκεκριμένο κεφάλαιο, που μπλόκαρε στο παρελθόν η Γαλλία, η ΕΕ ήθελε να το ανοίξει από πριν, αλλά λόγω των τουρκικών παραβιάσεων από το «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν προέβη σε τέτοια ενέργεια, δεδομένης της έντασης στην Κύπρο. Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε πως έχει αναβιώσει το ενδιαφέρων διεθνών εταιρειών για την Κυπριακή ΑΟΖ, ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης του τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος Zoρ.

Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον της ENI έχει αναζωπυρωθεί και η εταιρεία επιθυμεί τώρα να επανέλθει στα τεμάχια της Κύπρου, ενώ παράλληλα η ΤΟΤΑL έχει εκφράσει εκ νέου το ενδιαφέρον της να πάρει πίσω το οικόπεδο 11 που είχε εγκαταλείψει, την ώρα που το τεμάχιο έχει καταστεί μήλον της Έριδος και για πολλές άλλες εταιρείες. Η εταιρεία Noble, πρόσθεσε, η οποία παρουσίασε σχέδιο εμπορικότητας του 12, τώρα βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης συνεταίρου για τη διασύνδεση του τεμαχίου, ενώ η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για την Αφροδίτη, πέραν της εσωτερικής κατανάλωσης, και για εξαγωγή. «Οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται μόνο από την Κύπρο αλλά και από τις άλλες χώρες, και σημείωσε ότι οι μήνες που ακολουθούν θα είναι μήνες ζυμώσεων και περαιτέρω ερευνών», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Μεσανατολικό, Ουκρανικό, Συριακό
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ στους τομείς της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι Ισραηλινοί είναι ενήμεροι για τη θέση της Κύπρου όσον αφορά το Παλαιστινιακό. Επιπλέον, είπε, η κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Κύπρου με τη μία η την άλλη χώρα, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος άσκησε κριτική στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εντούτοις δεν απομονώθηκε από τους εταίρους της στην ΕΕ.
Σημείωσε, ακόμη, ότι η Κύπρος στήριξε πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ, λέγοντας ότι αυτή είναι η μόνη διέξοδος και αποδείχθηκε ότι είναι ορθή. Όσον αφορά το Συριακό, είπε πως η Λευκωσία τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής επίλυσης του ζητήματος, που θα συμβάλει στην επίλυση και του προσφυγικού. «Προειδοποιούσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός για το ότι οι Σύροι πρόσφυγες διέφυγαν σε Ιορδανία και Τουρκία», είπε.

Κλείσιμο πρεσβειών
Ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε, παράλληλα, την Επιτροπή ότι ποτέ δεν υπήρξε «άδεια καρέκλα» εκ μέρους της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς για οικονομικούς λόγους.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Με τα πενιχρά οικονομικά μέσα και τον μικρό αριθμό ανθρώπων, καλά σταθήκαμε μπροστά στην τουρκική πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι έγινε αναστολή της λειτουργίας των πρεσβειών στην Κένυα, την Τζακάρτα, την Πράγα και τη Σλοβενία, ενώ για λόγους ασφάλειας έκλεισαν οι πρεσβείες στην Τρίπολη και τη Δαμασκό. Σχετικά με την Κούβα, είπε ότι υπάρχει επιτετραμμένος, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας πολιτικός λόγος γι' αυτό, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των εξοικονομήσεων.

Παράνομος αγωγός νερού
Για το θέμα της παράνομης μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι το έργο δεν ξεκίνησε επί της παρούσας διακυβέρνησης, αλλά πολύ πριν και έγινε σωρεία καταγγελιών για το θέμα σε οργανισμούς όπως τον ΟΗΕ.
«Ελπίζω να έχουμε όλες τις αντίστοιχες ενέργειες, για να μην επεκταθεί η εξάρτηση αυτή σε ολόκληρο το νησί», είπε.

Πρόσφυγες στο Ακρωτήρι
Σε υποψία για εσκεμμένη διακίνηση των προσφύγων στο Ακρωτήρι, με σκοπό τη μετάβασή τους στη Βρετανία, αναφέρθηκε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει σύμβαση μεταξύ της Κύπρου και της Βρετανίας που υπεγράφη παραμονές ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η ΚΔ υποχρεούται να αναλαμβάνει τους αιτητές ασύλου. «Θα τιμήσουμε τη συμφωνία», είπε ο Υπουργός.

Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ για το 2016 φθάνει τα 76.903.847 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 4,57% σε σχέση με το 2015. Οι λόγοι της αύξησης αυτής σχετίζονται ουσιαστικά με το γεγονός ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάη του 2017, αλλά και τη θέσπιση υποχρεωτικής συνεισφοράς εκ μέρους των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως. «Η προετοιμασία για την προεδρία αυτή ξεκίνησε με τη λιγότερη δυνατή δαπάνη και περιλαμβάνει επίσης πολλές δραστηριότητες, εκδηλώσεις κτλ, κατά τις οποίες επίσης προβάλλεται και η Κύπρος», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Οι δαπάνες του ΥΠΕΞ
Βασικό μέρος των δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών σχετίζεται με τα λειτουργικά έξοδα των διπλωματικών αποστολών (ενοίκια, μισθοί επιτόπιου προσωπικού, ηλεκτρισμός, τηλέφωνα, συντηρήσεις κτλ.), με το σύνολο των εξόδων να ανέρχεται στα 20.034.296 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 26,05% του συνολικού προϋπολογισμού για το 2016, ενώ ποσοστό 21,46% του προϋπολογισμού αντιπροσωπεύει υποχρεωτική συνεισφορά στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ.
Ο προϋπολογισμός αποτελείται, κυρίως, από δαπάνες που στην πλειοψηφία τους είναι συμβατικές υποχρεώσεις πχ σε διεθνείς οργανισμούς, συνεισφορά για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, συνεισφορά για παροχή αναπτυξιακής και τεχνικής βοήθειας προς ξένες χώρες, ενοίκια κτιρίων στο εξωτερικό, καθώς και από έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού, μόνιμου και επιτόπιου, και άλλων λειτουργικών εξόδων του Υπουργείου και των διπλωματικών αποστολών.

Εξοικονόμηση λόγω κρίσης
Η οικονομική κρίση, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, οδήγησε τα τελευταία 2,5 χρόνια σε σημαντικές μειώσεις στον προϋπολογισμό, με μειώσεις ενοικίων οικημάτων, κατοικιών πρέσβεων, αλλά και από εθελοντική ανταλλαγή κατοικιών μελών του προσωπικού, οι οποίοι άλλαξαν χώρους διαμονής για να καταβάλλουν λιγότερο ενοίκιο.

«Εθελοντικά μεριμνήσαμε για εξοικονόμηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ κατά σχεδόν 18%, που έγινε με δική μας προσπάθεια που αποδεικνύει ότι μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά, διότι δεν υστερεί σε ποιότητα η δουλειά της Δημοκρατίας με λιγότερα κονδύλια», είπε, σημειώνοντας επίσης ότι το ΥΠΕΞ αναθεώρησε το θέμα της διαφώτισης στο εξωτερικό, διακόπτοντας παράλληλα τις επιχορηγήσεις ταξιδιών διαφόρων οργανισμών ή σωματείων.

Ανησυχία για κεφάλαιο 17 εκφράζει ο Ν. Παπαδόπουλος
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίας, ότι ο προϋπολογισμός δεν διαφέρει κατά πολύ από την προηγούμενη χρονιά και σημείωσε ότι το ΥΠΕΞ καλείται να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο, «να τα βάλει με την εξωτερική πολιτική μιας χώρας όπως η Τουρκία», με έναν προϋπολογισμό που είναι πολύ περιορισμένος, έχοντας να αντιμετωπίσει τις μηχανορραφίες και επιδιώξεις της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της για κατάλυση της Δημοκρατίας. Χαιρετίζοντας τις διάφορες εξοικονομήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για καταχρήσεις σε κάποιες χώρες, σημειώνοντας πως εγείρονται ερωτηματικά, κατά πόσον τα χρήματα που έχουμε ως ΚΔ είναι αρκετά για να ανταποκριθεί η Κύπρος ως κράτος-μέλος της ΕΕ.
«Η πολιτική της άδειας καρέκλας για λόγους εξοικονομήσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», ανέφερε. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συζητά το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. «Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από τη στιγμή που πριν από μερικούς μήνες υπήρχαν πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου και λαμβανομένων υπ' όψιν των εξελίξεων με τον αγωγό νερού», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν περιλαμβάνεται σε αυτά που πάγωσαν από τη Λευκωσία, αλλά είχε θέσει μια σειρά προϋποθέσεων προκειμένου να ανοίξει.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.