-->

Header Ads

Λευκωσία: Ενημέρωσε και για τα Ενεργειακά τον Κοτζιά ο ΥΠΕΞ της Κύπρου

Μετρημένη και προσγειωμένη αισιοδοξία ως προς την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, μετά από συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία, με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.
Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής, παραβίασης κανόνων διεθνούς δικαίου, ενώ αναφέρθηκε στην ενοποίηση της Κύπρου μέσω μιας ομόσπονδης, διζωνικής, δικοινοτικής δημοκρατίας.
“Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα”, σημείωσε.

Εξάλλου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, είπε ότι ίσως το 2016, να αντιμετωπίσει η Κύπρος το θέμα και για να γίνουν κινήσεις από μας σε ζωτικών εθνικών συμφερόντων θέματα, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την Τουρκία.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι συζητήσεις του με το διεθνή παράγοντα δείχνουν ότι αντιμετωπίζει θετικά τα θεμελιώδη ζητήματα που υποστηρίζει η Κύπρος.

Πρόσθεσε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του συζήτησαν και το μεταναστευτικό, καθώς και η Ελλάδα αποτελεί το προπύργιο της ΕΕ στο θέμα αυτό.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων για την προώθηση των εθνικών θεμάτων.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το Κυπριακό, την κρίση και τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, το μεταναστευτικό και ενεργειακά ζητήματα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου συζητήθηκαν και σχέδια για ανάλογη συνεργασία με την Ιορδανία.

O Νίκος Κοτζιάς ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο με κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα, τα οποία είναι τάφοι των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59.

Στη συνέχεια παρακολούθησε εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Γ' Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, είναι συγκινητικό να βλέπεις «πρωτάκια» να τραγουδάνε και με αυτό τον τρόπο να εορτάζουν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Μεγάλη μου τιμή, μεγάλη μου χαρά» είπε χαρακτηριστικά.

Κασουλίδης: Ήρθε σε σημαντική συγκυρία

Ο Ι. Κασουλίδης, καλωσόρισε θερμά τον Ν. Κοτζιά ο οποίος είπε, ήρθε πολλές φορές από τον Ιανουάριο.

Ερχεται, είπε, «σε μια σημαντική συγκυρία διότι οι προνομιακές και αδελφικές σχέσεις επιβάλλουν συνεχή ανταλλαγή απόψεων ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού». Μας είναι πολύτιμη η συμβουλή και η συνδρομή γιατί το κυπριακό πρόβλημα, είπε ο Ι. Κασουλίδης έχει όλες τις παραφυάδες του είτε στην ΕΕ με τα κεφάλαια είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης με τα ανοιχτά θέματα της διακρατικής προσφυγής που επιβλέπονται από το ΣτΕ στο οποίο η Κύπρος θα έχει την προεδρία από τον Νοέμβριο του 2016.

Ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν παράλληλα η ανέκαθεν στενή και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας για την προώθηση όλων αυτών των θεμάτων.

Ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι υπάρχουν θέματα όπως το μεταναστευτικό, το οποίο ταλανίζει την Ελλάδα, στο οποίο «εμείς εκδηλώνουμε πάντα τη συμπαράστασή μας και τη κατανόηση».

Αντηλλάγησαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό αλλά επίσης και για τις επικείμενες εκλογές στη χώρα. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ «και το πρόβλημα που έχουμε εμείς να αντιμετωπίσουμε όσον αφορά τα κεφάλαια που αφορούν την Τουρκία».

«Σαφώς οι εξελίξεις στην περιοχή μας και ειδικότερα στην Παλαιστίνη και ειδικότερα αυτές στο Ισραήλ και Παλαιστίνη, στη Συρία και την Αίγυπτο, αποτέλεσαν αντικείμενο ανταλλαγής απόψεων», είπε.

Ενημέρωσε τον Ν. Κοτζιά για τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα, ενόψει και της ανακάλυψης του κοιτάσματος Θορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και παράλληλα αξιολογήσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω προώθησης και τα επόμενα βήματα για συνέχιση της τριμερούς συνεργασίας μας με το Ισραήλ.

Ενημερώθηκε επίσης για τις πρωτοβουλίες του Έλληνα ΥΠΕΞ σε σχέση με το ονοματολογικό με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τα πρόσφατα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υιοθετήθηκαν με ελληνική πρωτοβουλία.

Κοτζιάς: Η Κύπρος κομμάτι της νιότης και της καρδιάς μου

Ο Ν. Κοτζιάς είπε «δεν ξέρω αν πρέπει να λέω κάθε φορά ότι έρχομαι στην Κύπρο ή επιστρέφω στην Κύπρο γιατί η Κύπρος είναι κομμάτι και της νιότης μου και της καρδιάς μου». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του το πρωί στο σχολείο της Μακεδονίτισσας, «ένα όμορφο σχολείο, μια ωραία γιορτή για το ΟΧΙ της 28ης του Οκτώβρη».

Εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την παρουσία του στην Κύπρο και που βρίσκεται με τον Κύπριο ομόλογό του «με τον οποίο συνεργαζόμαστε όχι μόνο σε θέματα στενά ελληνοκυπριακά αλλά και θέματα διεθνών εξελίξεων, ευρωπαϊκών εξελίξεων και οι γνώσεις του αποτελούν πάντα ένα στήριγμα και της δικιάς μου σκέψης».

Συζήτησαν, είπε, διεξοδικά τα ζητήματα του μεταναστευτικού που βρίσκουν στο μάτι του κυκλώνα την Ελλάδα γιατί είναι το προπύργιο της ΕΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση για τα ενεργειακά τόσο της Κύπρου και τις προοπτικές όπως και στους αγωγούς και το υγροποιημένο υγραέριο που σχεδιάζεται να περάσουν ή να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και έκαναν διεξοδική συζήτηση για τις τριμερείς με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και σκέψεις «να προσφέρουμε τριμερείς σε άλλα κράτη όπως είναι η Ιορδανία». Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό το πρότυπο της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει αποκτήσει οπαδούς.

Το κύριο θέμα συζήτησης, είπε, ήταν το Κυπριακό ως ένα θέμα κατοχής, παραβίασης διεθνών κανόνων και δικαίου, «ως ένα θέμα ενοποίησης της Μεγαλονήσου και της δημιουργικής και θεσμικής κατοχυρωμένης συμβίωσης σε μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Δημοκρατία της Κύπρου όπου οι Τ/Κ θα έχουν όλα τα αγαθά και το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων, και οι Ε/Κ όπως και οι τρεις οι μειονότητες στην Κύπρο, θα νιώθουν ασφαλείς σε μια σταθερή Κυπριακή Δημοκρατία. Και για να γίνει αυτό ασφαλώς, πρέπει να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα και είναι γνωστές οι απόψεις μου περί εγγυήσεων».

Στην πορεία των συζητήσεων για το Κυπριακό, ανέφερε, συζητάμε και με το διεθνή παράγοντα, συζητήσαμε επανειλημμένα και με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άιντα, με την ευρωπαϊκή πλευρά, με την αμερικανική πλευρά και με όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρέπει να πω ότι το γενικότερο κλίμα είναι θετικό για τα θεμελιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει και τη σκοπιά που τα βλέπει η ΚΔ.

Ο ίδιος είπε ότι συζήτησαν επίσης τα μείζονα και φλέγοντα ζητήματα της περιοχής και τον ενημέρωσε «για τις πρωτοβουλίες έναντι των γειτόνων μας στη Βαλκανική».

Καταλήγοντας, είπε ότι «κάθε φορά που φεύγω από την Κύπρο, η καρδιά μου είναι πιο γεμάτη απ` ό,τι πριν, ο νους μου σε περισσότερη εγρήγορση και η αισιοδοξία η μετρημένη, η προσγειωμένη αισιοδοξία όμως είναι μεγαλύτερη και αυτό έχω την αίσθηση ότι γίνεται ακόμη περισσότερο σε αυτό το ταξίδι».

Σε ερώτηση αν συζήτησαν το θέμα της καθόδου της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι συμφώνησαν όπως συνεννοηθούν πλήρως επί του θέματος αυτού, υπό το φως των επομένων συναντήσεων των ηγετών στις συνομιλίες για να είναι πιο επίκαιρο “και ποια θέματα θα επιλέξουμε για να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την επίσκεψη”.

Ο Ν. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι ο Τζ. Κέρι θα βρίσκεται στην Ελλάδα μια μέρα πριν από την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα πληρώνει επιλογές άλλων χωρών

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι δεν είναι δυνατό τρίτες χώρες όπως η Ελλάδα, να πληρώνουν επιλογές άλλων. «Εμείς ούτε θέλαμε, ούτε συμβάλαμε, ούτε επιδιώξαμε πόλεμο στη Λιβύη ή στη Συρία. Κατά συνέπεια θεωρούμε άδικο να πληρώνουμε κύρια οι χώρες που δεν συμμετείχαν στις αιτίες του μεταναστευτικού ρεύματος».

Δεν είναι δυνατό, συνέχισε, να μη βοηθήσουμε οι καταυλισμοί του ΟΗΕ στην Ιορδανία και στο Λίβανο να μην τύχουν υλικής και οικονομικής ενίσχυσης και να βλέπουμε το καινούργιο φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή μετακινούνται 300 χιλιάδες άνθρωποι από αυτούς τους καταυλισμούς με κατεύθυνση την Ελλάδα. Θα πρέπει αντί να ζητά η Ευρώπη πόσα λεφτά θα δαπανήσει στα ίδια της τα εδάφη, θα έπρεπε να είχε ήδη φροντίσει, αλλά τουλάχιστον να φροντίσει τώρα και την ύστατη στιγμή, να υπάρξουν εκείνες οι δαπάνες που θα διασφαλίσουν υποδομές ανθρώπινες, υποδομές εργασίας και μόρφωσης για τους μετανάστες στο εσωτερικό του αραβικού κόσμου, δηλαδή στην Ιορδανία και στη Λιβύη και θα πρέπει να προσέξουν πολύ να μην αφήσουν να αποσταθεροποιηθούν κράτη όπως είναι η Αίγυπτος που από πίσω της έχει το Σουδάν του εμφυλίου και το υπό κατάρρευση κράτος της Σομαλίας και να ληφθούν μια σειρά από μέτρα στην περιοχή ώστε να αποτρέπουν την γέννηση του μεταναστευτικού προβλήματος το οποίο τα μεγέθη του δεν είναι διαχειρίσιμα. Σημείωσε ότι αν αφήσουν να συνεχίσουν του χρόνου ή να προκύψουν καινούργιες αποσταθεροποιημένες ζώνες στην περιοχή, ουδείς μπορεί σήμερα να προβλέψει το μέγεθος του προβλήματος. «Και καλά είναι έγκαιρα να ληφθούν μέτρα για να μην διογκωθεί κι άλλο».

Αναφορικά με τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ι. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι είχε συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Έχει δηλωθεί ότι δεν αισθάνθηκε καμία πίεση όσον αφορά το πώς εμείς βλέπουμε τα διάφορα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ίσως τον προσεχή χρόνο, το 2016, να έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα. Είναι δίκαιο και σωστό, και εμείς έτσι θα το αντιμετωπίσουμε, ότι για να γίνουν κινήσεις από μας σε ζωτικών εθνικών συμφερόντων θέματα, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την Τουρκία. Όσοι ενδιαφέρονται για να μπορέσει αυτό το πράγμα να υλοποιηθεί και να είμαστε και δημιουργικοί και συνεργάσιμοι, πρέπει να κινηθούν και προς την Τουρκία», κατέληξε.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=99004

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.