-->

Header Ads

Ο χυμός παντζαριού πριν την άσκηση βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι ο χυμός παντζαριού συνεισφέρει θετικά στην υγεία αυξάνοντας την αντοχή κατά την άσκηση, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας τη φλεγμονή και την υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αιτία για όλα αυτά είναι η μεγαλύτερη παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου από τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω των νιτρωδών (ενώσεις αζώτου) που περιέχει το παντζάρι.

Τώρα, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology: Medical Sciences από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wake Forest της Βόρειας Καρολίνα, η κατανάλωση χυμού παντζαριού πριν από την άσκηση κάνει πιο αποτελεσματική την εγκεφαλική λειτουργία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 55 ετών, που αρχικά δεν γυμνάζονταν, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν λάμβαναν περισσότερα από δύο αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν τρεις φορές την εβδομάδα χυμό παντζαριού (και συγκεκριμένα ένα διατροφικό συμπλήρωμα που ονομάζεται Beet-It Sport Shot) μια ώρα πριν από ένα μέτριας έντασης πρόγραμμα άσκηση που περιελάμβανε 50 λεπτά βάδισμα σε στατικό διάδρομο. Η μελέτη κράτησε έξι εβδομάδες.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν χυμό παντζαριού που περιείχε 560 mg νιτρώδη άλατα ενώ οι υπόλοιποι έπιναν μια παραλλαγή του με ελάχιστη περιεκτικότητα σε νιτρώδη. Όπως ήταν φυσικό, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πρώτη ομάδα είχε υψηλότερα επίπεδα νιτρωδών στο αίμα τους μετά τη γυμναστική.

Μονοξείδιο του αζώτου

Τα παντζάρια περιέχουν αρκετά νιτρώδη που ο οργανισμός μετατρέπει στη συνέχεια σε μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ: νιτρικό οξείδιο) το οποίο βοηθάει στη διαστολή των αρτηριών.

Προηγούμενη έρευνα από το ίδιο πανεπιστήμιο έδειξε ότι η αποξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για την μετατροπή των νιτρωδών σε μονοξείδιο του αζώτου, μια διαδικασία που επηρεάζει τη ροή του αίματος και την πήξη μειώνοντας τη θρόμβωση.

Το μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο σημειωτέον παράγεται και ύστερα από έκθεση στον ήλιο, συνεισφέρει στην καλή λειτουργία των αρτηριών και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
πηγή
ΣΠΟΥΔΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.