-->

Header Ads

Στρατηγός Ανδρέας Πενταράς: Οι προϋποθέσεις ενός θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Για τις προϋποθέσεις ενός ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου μίλησε ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ και στρατηγός, Ανδρέας Πενταράς

Ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μια τεχνητή ένταση με αρκετούς αποδέκτες, με πρώτη στην σειρά την Κυπριακή Δημοκρατία. Στόχος είναι η αναστολή των ερευνών αλλά και να αποδείξουν ότι η περιοχή αυτή είναι συμφερόντων τους. Στόχο έχει επίσης η ένταση αυτή και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Κύπρος για εξόρυξη φυσικού αερίου.
Ο στρατηγός Πενταράς ανέφερε ότι δεν τίθεται ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου για τον πολύ απλό λόγο όπως εξήγησε, ότι το θερμό επεισόδιο χρειάζεται δυο για να γίνει. Η Τουρκία ανέφερε αυτή την ώρα δεν έχει αντίπαλο. Στην περιοχή επεσήμανε δεν έχει ούτε πολεμικό ναυτικό ούτε και δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας.
Θερμό επεισόδιο εξήγησε ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ είναι ένα φύσει στρατιωτικό μέσο με στρατιωτικά πυρά. Αναφορικά με την ένταση που μπορεί να προκληθεί στο οικόπεδο 6 εκεί δηλαδή όπου η Τουρκία «αξιώνει» κομμάτι ως δικό της, ο κ.Πενταράς σημείωσε ότι το μόνο που θα μπορούσε να κάνει εκεί η Τουρκί είναι μια NAVTEX όπου θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Η Τουρκία συνέχισε αυτή την στιγμή δεν μπορεί να κάνει ένα θερμό επεισόδια. Έχει αρκετά μέτωπα ανοικτά τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο. Η παρούσα περίοδος συμπλήρωσε, δεν προσφέρεται ούτε για εσκεμμένη ούτε για τεχνητή κρίση. Απλώς δημιουργούνται εντάσεις και εκτοξεύονται απειλές.
Κληθείς να απαντήσει για θερμό επεισόδιο στην περιοχή του Αιγαίου, ο στρατηγός ανέφερε ότι ήδη από το 1974 και μετά έγιναν πολλά επεισόδια λόγω του ότι στον αέρα οι συνθήκες και ο χρόνος είναι διαφορετικά, πιο έντονα και έτσι μπορούν να γίνουν πιο εύκολα λάθη.
Όσο αφορά τις επιπτώσεις από τις NAVTEX, ο στρατηγός εξήγησε ότι αυτές εκτείνονται σε δυο κατηγορίες, έρευνας και ασκήσεων. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να κάνει ασκήσεις σε διεθνή ύδατα αλλά αφού ενημερώσει πρώτα χώρα που ανήκει το FIR, είπε για τον λόγο ότι, αν γίνει ατύχημα, από την χώρα που διεξαγάγει την άσκηση, τότε την ευθύνη γι αυτό την έχει η χώρα στην οποία ανήκει το FIR.

Σημερινή

Σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα στην κυπριακή ΑΟΖ

Του Γιώργου Καυκαλιά
Οι τουρκικές NAVTEX δεν επηρεάζουν πρακτικά τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντήλλαξαν απόψεις σε σχέση με την Τουρκία και τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό, αλλά και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς
Ενδελεχής και ουσιαστική ανάλυση, σε σχέση με την Τουρκία και τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό, αλλά και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ήταν το αποτέλεσμα της σύγκλησης του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών στο Προεδρικό, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη.
Στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβουλίου, όπως ανέφερε το «Σίγμα», παραδόθηκε συγκεκριμένη μελέτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αναλύει γεωπολιτικά ζητήματα και το σκηνικό σε σχέση με την Τουρκία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, όπως επίσης και τα ενεργειακά της Κύπρου.
Πηγές εντός του Συμβουλίου αναφέρουν ότι η μελέτη αυτή επιχειρεί, ουσιαστικά, μιαν ανασκόπηση της κατάστασης τη δεδομένη περίοδο στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε πλήρως το Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στα ζητήματα στα οποία υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αυτή την περίοδο.

Εκπροσώπηση Τ/κ στους θεσμούς
Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στο ζήτημα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στους θεσμούς του κράτους. Στάθηκαν ιδιαίτερα στον όρο «ισότιμη» και το πώς τον ερμηνεύει η τουρκική πλευρά. Ξεχωριστή αναφορά έγινε επίσης στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων, ειδικά σε σχέση με το Υπουργικό Συμβούλιο, σε περίπτωση λύσης.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της συνεδρίας, συζητήθηκαν οι πιέσεις που ενδεχομένως να δεχθεί η ε/κ πλευρά για νέα Γενεύη. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως θα πρέπει να προσέξει η ε/κ πλευρά σε μεγάλο βαθμό τη στάση Έιντε στο σκηνικό των πιέσεων προς μια Γενεύη.
Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές, που να αποδεικνύουν την πρόθεση της Τουρκίας να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε ασφάλεια, εγγυήσεις και στρατεύματα, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αποδεχθεί να πάει σε μια νέα διάσκεψη της Γενεύης.

Οι τουρκικές NAVTEX
Η θέση του Συμβουλίου, σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές NAVTEX, είναι ότι, παρά το γεγονός πως πρόκειται για κατάφορες παραβιάσεις, δεν επηρεάζουν σε πρακτικό επίπεδο τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε επίπεδο Ενέργειας, ερευνών και γεωτρητικού προγράμματος. Ξεκαθάρισαν, άλλωστε, ότι σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν θερμό επεισόδιο.

Η επιστολή Σινιρλίογλου
Σε βάθος συζήτηση και εκτίμηση έγινε γύρω από την επιστολή Σινιρλίογλου η οποία δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με το Συμβούλιο. Πρόκειται για μια πρακτική της Τουρκίας, η οποία είναι επαναλαμβανόμενη.

Δεν εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τη συγκεκριμένη επιστολή επί του παρόντος, καθώς κάνει λόγο για μέρος του Οικοπέδου 6 και δεν περιλαμβάνει οποιοδήποτε άλλο από τα Οικόπεδα στα οποία η Δημοκρατία προχωρεί άμεσα σε γεωτριτικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα το Οικόπεδο 11.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το Συμβούλιο έκανε λόγο για «διχαστική ερμηνεία» σε σχέση με τη συγκεκριμένη επιστολή, καθώς από τη μια είναι ανησυχητικό το δεδομένο της απειλής, ωστόσο από την άλλη είναι θετικό το ότι πρόκειται μόνο για ένα Οικόπεδο, μέρος του οποίου, από το 2014, αμφισβητεί η Τουρκία.
Αποφασίστηκε όπως συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί όπως έχει προγραμματιστεί και δημοσιοποιηθεί, χωρίς καμιά διαφοροποίηση. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι ο Κορνήλιος Κορνηλίου θα προβεί σε διπλωματικά διαβήματα, δηλαδή θα απαντήσει στην επιστολή Σινιρλίογλου, με ρηματική διακοίνωση (note vertale).

Η στάση της Τουρκίας
Θέση του Συμβουλίου, η οποία έχει εκφραστεί και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι ο Ερντογάν ανησυχεί ιδιαίτερα για το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και θα συνεχίσει να έχει ανάγκη τους Εθνικιστές και θα ικανοποιεί τις ορέξεις τους, τουλάχιστον μέχρι και το 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα» και του πολιτικού συντάκτη Χρίστου Χαραλάμπους, έγινε μια πρώτη τοποθέτηση στην οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, η κατάσταση της οποίας κρίνεται ως δύσκολη. Η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να μην επιτρέπει στην Τουρκία να εγκαταλείψει, άμεσα και πλήρως, την προοπτική της ενταξιακής της πορείας με την ΕΕ.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.