-->

Header Ads

Κυπριακό - Oμολογούμενη αποδοχή της κατοχής μέσω «λύσης»

Κώστας Μαυρίδης*

Το 1974 η Τουρκία προφασίστηκε τις Συμφωνίες του 1960 (Συνθήκη Εγγυήσεως) για εισβολή στην Κύπρο με σκοπό δήθεν την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κύπρος και Ελλάδα προέβαλαν τότε συγκροτημένα ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε στο πρόσωπο της νόμιμης Κυπριακής Κυβέρνησης, θέση που υιοθέτησε η διεθνής κοινότητα (Συμβούλιο Ασφαλείας-ΟΗΕ). Η Τουρκία, με βάση το δικό της αρχικό επιχείρημα έπρεπε να αποχωρήσει από την Κύπρο, αλλά αντιθέτως συνεχίζει έκτοτε να κατέχει παράνομα κυπριακό έδαφος.

Το πρόβλημα της Τουρκίας απέναντι στην διεθνή κοινότητα ήταν απλό για δεκαετίες (από το 1974 μέχρι 2004): Εφόσον η Τουρκία παραβιάζει τις συμφωνίες του 1960 (λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής στην Κύπρο), δεν μπορεί να επικαλείται επεμβατικά δικαιώματα από τις συμφωνίες που η ίδια παραβιάζει κατάφωρα. Έτσι φτάσαμε πριν το Σχ. Ανάν το 2004, χωρίς η Τουρκία να διεκδικεί επεμβατικά δικαιώματα σε κράτος που θεωρούσε ανύπαρκτο. Τότε ήταν που ο Ν. Αναστασιάδης «ανακάλυψε» ότι η Τουρκία διατηρούσε αλώβητα τα επεμβατικά της δικαιώματα στην Κύπρο και τα οποία επανέρχονταν μέσω του Σχ. Ανάν που όμως απορρίφθηκε συντριπτικά. Το θέμα επανέφερε στην αρχική και αυτονόητη του βάση πριν μήνες ο Ν. Κοτζιάς (Υπ. Εξ. Ελλάδας): α) η Τουρκία έχασε τυχόν επεμβατικό δικαίωμα λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο που παραβιάζει τις συμφωνίες του 60 και εκκρεμεί η επίσημη κατάργησή τους και β) ανέδειξε την ασφάλεια ως θεμελιακή προϋπόθεση για λύση (όχι απλά μια πτυχή). Η σθεναρή στάση Κοτζιά (διαχρονική θέση Κύπρου-Ελλάδας) ανάγκασε τον Αναστασιάδη στην πλέον ευφάνταστη «κωλότουμπα» στην πρώτη Γενεύη. Σήμερα, πριν καν πάμε στη δεύτερη Γενεύη, το κοινό έγγραφο Έιντε (Ειδ. Σύμβουλος ΟΗΕ) επαναφέρει τα τουρκικά επεμβατικά δικαιώματα. Πριν πάμε στην Γενεύη, η Τουρκία κέρδισε κάτι σημαντικό και θεμελιακό, ενάντια στη διαχρονική θέση της ελληνικής πλευράς για κατάρρευση των τουρκικών εγγυήσεων.

Ευρωπαϊκή στήριξη
Εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας για την ασφάλεια και εγγυήσεις, η πρόταση του ενδιάμεσου χώρου θέτει επί τάπητος την κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και ορίζει ως προϋπόθεση εφαρμογής μιας λύσης, την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων. Η πρόταση κινείται στο πνεύμα του Τζιάνη Πιτέλα (Πρόεδρος Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινβούλιο) ο οποίος (Φεβ 2017) «επιβεβαίωσε την δέσμευση του για μια λύση που θα σέβεται απόλυτα το κοινοτικό κεκτημένο και αρχές…και αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για επανένωση θα πετύχουν με προϋπόθεση μιας συνολικής συμφωνίας να μην χρειάζονται ξένα στρατεύματα για την εγγύηση της ασφάλειας και ανεξαρτησίας της Κύπρου και των Κυπρίων πολιτών. Η ΕΕ είναι ο καλύτερος εγγυητής για όλους τους Κυπρίους». Επιπλέον, η πρόταση του ενδιάμεσου απορρέει από Συνθήκη της ΕΕ που καθορίζει ότι μόνο η ΕΕ εγγυάται κράτος-μέλος της. Πριν τοποθετηθεί η ΕΕ, η ηγεσία του ΔΗΣΥΑΚΕΛ απέρριψε την πρόταση του ενδιάμεσου χώρου επειδή … δεν δέχεται η Τουρκία. Πριν μιλήσει η Τουρκία, μίλησε το ΔΗΣΥΑΚΕΛ που προφανώς οι προτάσεις του (πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση) θα τις αποδέχεται η Τουρκία!

Η ηγεσία του ΔΗΣΥΑΚΕΛ (Προεδρικό, Αβέρωφ, Ά. Κυπριανού κ.ά.) σύσσωμη κατακεραυνώνει όσους -προφανώς και τον Τζιάνη Πιτέλα- υποβάλλουν προτάσεις που δεν αποδέχονται οι Τούρκοι και θα αντιπροτείνει πράγματα αποδεχτά στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση καν. Είναι έμμεση μεν αλλά σαφής αποδοχή της κατοχής μέσω μιας λύσης-διάλυσης εκ των προτέρων. Η όποια «πρόοδος» θα είναι είτε απευθείας αποδοχή όσων οι Τούρκοι ζητούν, είτε προτάσεις του ΔΗΣΥΑΚΕΛ με περιεχόμενο τουρκικών προδιαγραφών. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, απλά η αποδοχή της κατοχής.
*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.