-->

Header Ads

Καλοκαιρινή καταιγίδα στο Μαξίμου για Καμμένο και Plan b

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ

Η τελευταία περιδίνηση της κυβέρνησης, που προκάλεσαν οι νέες αποκαλύψεις για το κρυφό Plan B του 2015, η υπόθεση Καμμένου, η δραματική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, το «χαστούκι» του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες και πολλά άλλα αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να αφήσει πίσω το αφήγημα της «επιστροφής στην κανονικότητα» και να περάσει σε νέο γύρο σκληρής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο την πολιτική του επιβίωση.

Η απρόσμενη… καταιγίδα εν μέσω θέρους προκαλεί αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αδυνατεί να διαχειριστεί με ψυχραιμία τα πολιτικά και οικονομικά μέτωπα. Πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν -παρασκηνιακά μέχρι στιγμής- τη δυσφορία τους για την πλήρη κάλυψη που παρέσχε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, στη δυσώδη υπόθεση με τον ισοβίτη. «Η υπόθεση Καμμένου μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα που κανείς δεν ξέρει πότε θα σκάσει και ποιους θα πλήξει», υποστηρίζει στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

«Λάθος η πλήρης κάλυψη»

Αν, τελικά, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου έρθει για συζήτηση στη Βουλή, τότε αναμένεται να δοκιμαστούν οι αντοχές τόσο του πρωθυπουργού όσο και των κυβερνητικών βουλευτών, που θα κληθούν να δώσουν την στήριξή τους στον υπουργό Αμυνας, χωρίς όμως να γνωρίζουν όλες τις πτυχές της υπόθεσης, αλλά και χωρίς να μπορούν να προβλέψουν από τώρα την έκβασή της.

Κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ήταν λάθος η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει πλήρως τη γραμμή Καμμένου, αλλά δικαιολογούν την απόφασή του βασιζόμενοι στο γεγονός πως αν δεν το έπραττε, πιθανότατα για πρώτη φορά θα κινδύνευε σοβαρά η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ., καθώς ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό πως αν τον άφηνε ακάλυπτο θα εξέταζε ακόμη και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και καθώς οι προσπάθειες που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσαν, δεν φαίνεται να υπήρχε άλλη επιλογή. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου για μία ακόμη φορά απάντησε στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με τη γνωστή ρητορεία περί «ΚΕΕΛΠΝΟ», «Παπαντωνίου», «Siemens» και «Novartis». Η κυβέρνηση θεωρεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό σε σχέση με τα ζητήματα που εκείνη θεωρεί υποθέσεις πραγματικής διαπλοκής και διαφθοράς. «Δεν υπήρξαν σκάνδαλα. Δεν υπήρξαν μίζες. Ενα πράγμα μόνο υπήρξε πολύ σημαντικό, που πρέπει να απασχολήσει την ελληνική Βουλή και φυσικά την κοινή γνώμη: Το γεγονός ότι κάποιος ισοβίτης τηλεφώνησε στον υπουργό Αμυνας και αυτός του υπέδειξε, για μια πολύ σημαντική υπόθεση, που αφορά εμπορία ναρκωτικών, να πάει στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, έβαλε στο «κάδρο» και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι θυμήθηκε και… την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ωστόσο, η ανεπιτυχής προσπάθεια υπουργών της κυβέρνησης για να κουκουλωθούν τυχόν ευθύνες στην υπόθεση Καμμένου συνεχίζει να προκαλεί απογοήτευση αλλά και αμηχανία σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ηχογραφημένες συνομιλίες του ανακριτικού υπαλλήλου του Λιμενικού Σώματος με την αναφορά συγκεκριμένων προσώπων και οι δηλώσεις του ισοβίτη Γιαννουσάκη, που είδαν το φως της δημοσιότητας, φανερώνουν μια προσπάθεια δικαστικής μεθόδευσης, που δεν επιτρέπει κουκούλωμα. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που η Νέα Δημοκρατία ζητεί τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, στις αιτιάσεις του βουλευτή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί πειθαρχικός έλεγχος για το ρόλο που είχε στην υπόθεση Καμμένου ο ανακριτικός υπάλληλος του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Χριστοφορίδης. Ο κ. Σαντορινιός υποστήριξε πως «μετά τις αποκαλύψεις για τα θαλασσοδάνεια στο κόμμα σας και όσα είπε ο Μαρτίνης για τους υπουργούς σας και όσα προκύπτουν για Παπαντωνίου, η ενασχόλησή σας είναι γιατί δεν έγινε πειθαρχική έρευνα. Μάλλον είστε με αυτούς που θέλουν να κρύψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Η μάχη του καλοκαιριού

Το κυβερνητικό επιτελείο θα επιμείνει στην προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας μέσα στο καλοκαίρι, διατηρώντας ζωντανό το αφήγημα περί «επιστροφής στην κανονικότητα» και της επίλυσης προβλημάτων της καθημερινότητας. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσονται και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε υπουργεία (όπως ήταν η επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας), αλλά και επισκέψεις που θα κάνει ο κ. Τσίπρας μέσα στο καλοκαίρι σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Οι τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Εργασίας είναι οι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να στρέψει την προσοχή της στους επόμενους μήνες. Για την κυβέρνηση η έξοδος στις αγορές, η τόνωση της ανάπτυξης και οι κοινωνικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες, καθώς στόχος είναι να έρθει και πάλι σε επαφή με τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις που παραδοσιακά στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει, βεβαίως, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο σκοπεύουμε να επεκτείνουμε, στο βαθμό που υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, σε ακόμη περισσότερους δικαιούχους», υποστήριξε (Στο Κόκκινο) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κλείνοντας το μάτι σε χιλιάδες χαμηλόμισθους και άνεργους πολίτες.

Ωστόσο, το αφήγημα της κυβέρνησης περί κοινωνικών παρεμβάσεων και η εικόνα της κοινωνικής ευαισθησίας τραυματίστηκαν για μία ακόμη φορά, την περασμένη εβδομάδα, με την αποκάλυψη ότι περίπου 40 χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν φέτος εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Το ζήτημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν από την κυβέρνηση να βρει λύση, ώστε να μη μείνουν εκτός παιδικών σταθμών τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για την αλλαγή ατζέντας περιλαμβάνει συνέχιση των επιθέσεων στα «συστημικά μέσα ενημέρωσης», που προσπαθούν «να δημιουργήσουν ένα κλίμα αντιπολιτευτικό και αντικυβερνητικό», όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τζανακόπουλος. Η απόλυση του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τον ΣΚΑΪ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το Μέγαρο Μαξίμου, που είδε την απόλυσή του ως «θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης αλλά και της βελτίωσης των όρων διεξαγωγής της δημόσιας συζήτησης», στέλνοντας σαφή μηνύματα και στους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο Παύλος Πολάκης, που, παρά τις χυδαίες επιθέσεις του στη Δικαιοσύνη, εξακολουθεί να έχει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού, αναμένεται να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης στις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και κατά των θεσμών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να δέχεται εισηγήσεις για ανασχηματισμό μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο η κυβέρνηση να απαλλαγεί από στελέχη που αδυνατούν να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις, να χρησιμοποιηθούν άφθαρτα πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση επιδιώκει να πάει ανανεωμένη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και να μπει στη δύσκολη μάχη του φθινοπώρου με αναμμένες όλες τις μηχανές.

Το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες

Η απόφαση του ΕΣΡ για επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας αποτέλεσε ένα ακόμη ράπισμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσει τον αριθμό σε τέσσερις, με το διαγωνισμό-παρωδία που έστησε ο Νίκος Παππάς και ο οποίος κατέρρευσε το περασμένο φθινόπωρο από το ΣτΕ, το οποίο τον έκρινε αντισυνταγματικό.

Παρά την πολιτική ήττα, που επισφραγίστηκε με την απόφαση του ΕΣΡ, η κυβέρνηση ξέχασε την περιβόητη έκθεση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας και την τροπολογία που προέβλεπε κονδύλια για τη φυλάκιση των καναλαρχών, που δεν θα συμμορφώνονταν με το νόμο, και πέρασε στην αντεπίθεση. Ο κ. Νίκος Παππάς κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την απόφαση του ΕΣΡ καταρρίπτονται τα επιχειρήματα της περί «απεριορίστου αριθμού αδειών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, στη «μάχη» που είχε την Παρασκευή στη Βουλή με τον Νίκο Παππά, κατήγγειλε ότι η ρύθμιση για τους πολυπλέκτες (που αφορά στη χωρητικότητα τηλεοπτικού σήματος) που έφερε ο κ. Παππάς είναι και αυτή αντισυνταγματική, καθώς δεν είχε τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ και δήλωσε πως «με τις 4 άδειες θέλησαν να κάνουν τηλεοπτικά την Ελλάδα Βόρειο Κορέα και Βενεζουέλα». Ο κ. Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, του είπε «είστε τελειωμένοι», ενώ έκανε λόγο για «απειλές» και «εκβιασμούς» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Νίκος Παππάς, απαντώντας, παραδέχθηκε πως πράγματι δεν υπάρχει γνωμοδότηση αλλά μια «εμπιστευτική επιστολή», παραδέχθηκε επίσης πως «ο αριθμός 7 αφήνει πάρα πολύ λίγα περιθώρια για θεματικές άδειες», ενώ αναρωτήθηκε αν τις κατηγορίες περί Βορείου Κορέας και Βενεζουέλας θα τις επαναλάβει και στο ΕΣΡ, που αποφάσισε πως δεν υπάρχει δυνατότητα για απεριόριστο αριθμό αδειών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τον αριθμό 7 βάζει οριστικό τέλος στον έλεγχο της ενημέρωσης, που, όπως έχει καταγγείλει η αντιπολίτευση, προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, και ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος αναμένεται το φθινόπωρο.

Οι νέες αποκαλύψεις

Το σκοτεινό Plan B, που φέρεται να είχε ετοιμάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης το 2015, συνεχίζει να… στοιχειώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Οι νέες αποκαλύψεις, τόσο από τον ίδιο τον Βαρουφάκη όσο και από το μυστικοσύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών, Γκλεν Κιμ, για σχέδιο παράλληλου νομίσματος και χρήση κουπονιού για 500 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, επαναφέρουν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για το σχέδιό του ήδη από το 2014, σε συνάντηση που έγινε στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κυψέλη, ενώ είχε ενημερώσει και το Υπουργικό Συμβούλιο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν πια στην εξουσία.

Η αποσπασματική δημοσιοποίηση στοιχείων της σκοτεινής εκείνης περιόδου (που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχάσει) προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εντοπίζουν και προσωπικές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα, στους χειρισμούς της κυβέρνησης, οι οποίοι, όπως υποστήριξε πριν από μερικές ημέρες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, «κόστισε 100 δισ. ευρώ».

Το «έγκλημα» του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το οποίο κινδυνεύει με παραγραφή το ερχόμενο φθινόπωρο, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα δυνατά χαρτιά της στρατηγικής που θα εφαρμόσουν το επόμενο διάστημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να θέσουν την κυβέρνηση στην άκρη του ρινγκ και να βάλουν στο «κάδρο» των ευθυνών τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
από: eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.