-->

Header Ads

Nimetz - Dimitrov αποκαθηλώνουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης για λύση στο Σκοπιανό

Σε ανώμαλη προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα του Σκοπιανού, όπου οι προσδοκίες για μια γρήγορη λύση ώστε να μην χαθεί το υποτιθέμενο... μομέντουμ, οδηγεί η επαναβεβαίωση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ της απόλυτης και άκαμπτης θέσης για αποδοχή και νομιμοποίηση με ελληνική μάλιστα υπογραφή της «μακεδονικής ταυτότητας».

Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και την διαμόρφωση ενός κλίματος αισιοδοξίας, με την συμβολή και της ελληνικής πλευράς, οι πραγματικότητες στο πρόβλημα με την ΠΓΔΜ, κάθε άλλο παρά εχουν αλλάξει.

Ο ΥΠΕΞ της χώρας Ν. Dimitrov δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον M. Nimetz στα Σκόπια, καθώς επιβεβαίωσε ότι σταθερή κόκκινη γραμμή για την χώρα του παραμένει αυτή που και επί Ν. Gruevski εμπόδιζε την λύση: η αναγνώριση της «μακεδονικής ταυτότητας».

«Έχω πλήρη κατανόηση για εκείνους τους Έλληνες πολίτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες – είτε με την έννοια της Αρχαίας Μακεδονίας, είτε με την έννοια της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε εμένα και στους πολίτες της χώρας μας το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών» δήλωσε ο Nicola Dimitrov, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Matthew Nimetz. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν «επιχειρηθεί να θιγεί η εθνική ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος».

Όμως ακριβώς η ταύτιση της ονομασίας με την «εθνική ταυτότητα», είναι και ο πυρήνας της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της Ελλάδας ότι το όνομα υποκρύπτει αλυτρωτικές βλέψεις που εξυπηρετούνται μέσω της αποδοχής «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».

Η Ελλάδα αποδεχομένη έστω και προς συζήτηση το θέμα της ύπαρξης «μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας, θα ακύρωνε όλη την μέχρι τώρα πολιτική της στο Σκοπιανό.

Η αναφορά του κ. Νimetz ότι «κανείς στην Αθήνα δεν έθεσε θέμα ταυτότητας» αφήνει σοβαρά εκτεθειμένη την κυβέρνηση, η οποία δεν φρόντισε να διαψεύσει τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, αλλά αντιθέτως με μια διαρροή σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι « η ίδια δεν ερμηνεύει τον κ. Νimetz,ούτε εκείνος πρέπει να ερμηνεύει την ελληνική κυβέρνηση», έδειχνε αμήχανη και αμυντική απέναντι στον μεσολαβητή του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις Dimitrov - Nimetz τινάζουν τελικά στον αέρα τους σχεδιασμούς επί χάρτου που έκανε η ελληνική πλευρά ελπίζοντας σε μια γρήγορη λύση του Σκοπιανού, πριν προλάβει η κοινή γνώμη να αντιληφθεί του τι συμβαίνει και τι δρομολογείται.

Πλέον ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς βρίσκονται μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα: έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επικοινωνιακά κλίμα για τα Σκόπια, διαφημίζοντας καθημερινά την σημασία των διμερών σχέσεων και τις δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των χωρών, και συγχρόνως έχουν δημιουργήσει προσδοκίες ότι επίκειται η επίλυση της διαφοράς ώστε η χώρα να προχωρήσει στην ευρωατλαντική πορεία της. Και τώρα θα πρέπει να αρχίσουν να εξηγούν στην διεθνή κοινότητα, ότι ο κ. Zaev και ο κ.Dimitrov το προφίλ των οποίων οι ίδιοι εξωράισαν τους τελευταίους μήνες, είναι οι «αδιάλλακτοι» που εμποδίζουν την συμφωνία.

Όμως υπάρχει ένας ακόμη κίνδυνος για την Αθήνα. Στην προσπάθεια να μην υπάρξει αδιέξοδο για το οποίο η ευθύνη θα καταλογισθεί στην ελληνική πλευρά, το Σύμφωνο το οποίο θα τεθεί προς διαπραγμάτευση με την σκοπιανή πλευρά, να επιχειρηθεί να κατεβάσει τον πήχη μέσω των διάφορων τεχνασμάτων που μπορεί να επιστρατευθούν ώστε να συγκαλυφθεί η σιωπηρή αποδοχή και αναγνώριση της «μακεδονικής ταυτότητας».

Υπό το βάρος του συλλαλητηρίου η κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να υποβάλλει στην σκοπιανή πλευρά την πρότασή της για το συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της διαφοράς, όπου εκεί πλέον δεν μπορεί να υπάρξουν υπεκφυγές. Όλοι θα γνωρίζουν ποιος προτείνει τι και τι είναι διατεθειμένος να δεχθεί.

Και σε ό,τι αφορά την άλλη πλευρά γνωρίζουμε ότι δεν θα κάνει πίσω στην αναγνώριση «μακεδονικής ταυτότητας» . Απομένει να μάθουμε τα όρια υποχώρησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ν.Μ.
Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.