Στρατό μουτζαχεντίν διατηρούν οι ΗΠΑ στην Αλβανία
Στις 22 Μαρτίου του 2018 ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι βρισκόταν στα Τίρανα. Είχε προσκληθεί στην πρωτεύουσα της Αλβανίας από την Maryam Rajavi, επικεφαλής της οργάνωσης τζιχαντιστών «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν», για να παραβρεθεί στην ιρανική γιορτή Νορούζ.
Γράφει ο Olsi Jazexhi*
Στις 22 Μαρτίου του 2018 ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι βρισκόταν στα Τίρανα. Είχε προσκληθεί στην πρωτεύουσα της Αλβανίας από την Maryam Rajavi, επικεφαλής της οργάνωσης τζιχαντιστών «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν», για να παραβρεθεί στην ιρανική γιορτή Νορούζ. Οι «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» φιλοξενούνται στην Αλβανία από το 2013. Σε αυτή τη συνάντηση, που οργανώθηκε από τους Μουτζαχεντίν, ο Τζουλιάνι εξέφρασε την υποστήριξή του στους περίπου 3.000 Ιρανούς ριζοσπάστες της Αλβανίας.
Στην ομιλία του, ο Τζουλιάνι ενθάρρυνε τους Μουτζαχεντίν να συνεχίσουν την πάλη τους εναντίον της κυβέρνησης του Ιράν και κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης τρεις Αλβανοί πολιτικοί.
Ο ένας ήταν ο Παντελή Μάικο, υπουργός της Διασποράς στην σημερινή κυβέρνηση της Αλβανίας. Ο Μάικο χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών κατά την εποχή των μυστικών παραδόσεων στην CIA στην Ανατολική Ευρώπη, όταν η Αλβανία χρησιμοποιήθηκε από τη CIA για την παράδοση και τον βασανισμό ανθρώπων. Ο Μάικο, ο οποίος ποτέ δεν αρνήθηκε τη συνεργασία του με τη CIA ή την ύπαρξη μυστικών φυλακών στην Αλβανία, υπερασπίστηκε τις παράνομες παραδόσεις και τα βασανιστήρια και επέκρινε εκείνους που μίλησαν εναντίον των βασανιστηρίων της CIA.
Ο δεύτερος πολιτικός ήταν ο κακόφημος Φατμίρ Μεντίου, πρώην υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατηγορείται στην Αλβανία για εμπόριο όπλων στο Αφγανιστάν και για την αιματηρή έκρηξη του Γκέρντετς. Η έκρηξη του Γκέρντετς στην οποία σκοτώθηκαν 26 Αλβανοί, και τραυματίστηκαν εκατοντάδες, καταστρέφοντας πάνω από δύο χιλιάδες σπίτια, ήταν μέρος μιας επιχείρησης του Φατμίρ Μεντίου και αμερικανικών παραγόντων για να πουλήσει παλαιά αλβανικά πυρομαχικά στο Αφγανιστάν ως νέα. Ο τρίτος πολιτικός ήταν η Elona Gjebrea, η οποία υπηρέτησε ως υφυπουργός Εσωτερικών υπό τον περίφημο Saimir Tahiri (2013-2017) και η οποία τώρα βρίσκεται υπό έρευνα για πιθανούς δεσμούς της με μια διαβόητη αλβανική συμμορία γνωστή ως αδελφοί Habilaj.
Χτυπήστε το Ιράν
Ο Τζουλιάνι είπε στους Μουτζαχεντίν ότι οι ΗΠΑ και η αλβανική κυβέρνηση τους θεωρούν ως το μοναδικό μέλλον για το Ιράν και αυτό για το οποίο πρέπει να παλέψουν είναι η αλλαγή καθεστώτος. Ο Παντελί Μάικο, υπουργός της Διασποράς στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, υποστήριξε την αξίωση του Τζουλιάνι και είπε στους Μουτζαχεντίν ότι το όνειρό του είναι να επιστρέψει στην Τεχεράνη μαζί τους. Η Elona Gjebrea και ο Φατμίρ Μεντίου έκαναν το ίδιο. Υποστήριξαν τους Μουτζαχεντίν στη βίαιη αποστολή τους για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
Ο Τζουλιάνι ενθάρρυνε τους Μουτζαχεντίν λέγοντας ότι έρχονται αλλαγές στην Ουάσινγκτον. Μια από αυτές είναι ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής τους και που πρόκειται να γίνει Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ επιθυμώντας να αλλάξει το καθεστώς στο Ιράν.
Οι απειλές του Τζουλιάνι εναντίον του Ιράν έχουν ενορχηστρωθεί τους τελευταίους μήνες με στενή παρακολούθηση και μαζικές επιθέσεις εναντίον ιρανικών και σιιτικών μουσουλμανικών στόχων σε Αλβανία και Κόσοβο. Οι Ισραηλινοί είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση για να εμποδίσουν την ιρανική επιρροή στα Βαλκάνια. Δίνουν εντολές στους Αλβανούς εταίρους τους να στοχεύσουν το Ιράν και τα ιδρύματα του, παρόλο που το Ιράν δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με κάποια βαλκανική χώρα.
Με την άφιξη των Μουτζαχεντίν στην Αλβανία, η υστερία εναντίον του Ιράν και των Σιιτών γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Οι Μουτζαχεντίν, οι οποίοι ενεργούν ως πληρεξούσιος στρατός για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ισχυρίζονται ότι το Ιράν έχει μεγάλη επιρροή στην Αλβανία και συνεργάζεται με τους αντιπροσώπους του για να δυσφημίσει τον αγώνα τους για αλλαγή καθεστώτος. Τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει μια σειρά επιθέσεων με επιθέσεις σε ιρανικά ιδρύματα και την ιρανική πρεσβεία στα Τίρανα.
Με τις πλάτες του ΟΗΕ
Στις 15 Μαρτίου επιτέθηκαν εναντίον ομάδας Αλβανών διανοουμένων με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας, Rexhep Mejdani, ο οποίος συμμετείχε σε επιστημονικό συνέδριο στην Τεχεράνη. Οι επιτιθέμενοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια στημένη επίθεση της Τεχεράνης για να τους δυσφημήσει. Οι Μουτζαχεντίν, των οποίων πολλά μέλη εγκαταλείπουν την οργάνωση στην Αλβανία, επιτίθενται σε αυτά τα μέλη κατονομάζοντάς τους ως Ιρανούς πράκτορες και απειλώντας να τους δολοφονήσουν.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που υποτίθεται βοηθάει τους πρόσφυγες πολέμου, έχει πάρει το μέρος των Μουτζαχεντίν και αρνείται να στηρίξει οικονομικά τους αποχωρούν από την ομάδα. Ζητά μάλιστα από τους τελευταίους να επιστρέψουν στο στρατόπεδο των Μουτζαχεντίν εάν θέλουν να λάβουν οικονομική υποστήριξη. Όταν οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί τολμούν να παρουσιάσουν τους ισχυρισμούς τους όσον αφορά τις απειλές από τους «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν», δέχονται επιθέσεις καθώς οι Μουτζαχεντίν ισχυρίζονται ότι τα ΜΜΕ πουλήθηκαν στο Ιράν.
Η αλβανική κυβέρνηση σιωπά
Μπροστά στις απειλές τους «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» εναντίον των Αλβανών διανοούμενων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μελών που αυτομόλησαν, η αλβανική κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή, παρόλο που μια πρόσφατη αστυνομική αναφορά ισχυρίζεται ότι οι Μουτζαχεντίν μπορεί να έχουν δολοφονήσει ορισμένους από όσους εγκατέλειψαν την οργάνωση.
Ενώ η αλβανική κυβέρνηση και τα δικαστήρια της είναι πολύ προσεκτικοί για τη φυλάκιση οποιουδήποτε Αλβανού Σαλαφιστή ως τρομοκράτη, εάν ζητήσει αλλαγή καθεστώτος στη Συρία ή υποστηρίζει τον ISIS, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναληφθεί ενέργειες εναντίον των Μουτζαχεντίν, Αλβανών ή Αμερικανών πολιτικών που υποστηρίζουν τους «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» και ζητούν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Όλα αυτά παρόλο που ο αλβανικός ποινικός κώδικας τιμωρεί τέτοιες πράξεις με φυλάκιση από τέσσερα έως δέκα χρόνια. Η αλβανική κυβέρνηση και τα δικαστήριά της δεν έκαναν καμία ενέργεια ούτε εναντίον εκείνων των Μουτζαχεντίν οι οποίοι απειλούσαν να δολοφονήσουν τους αποστάτες τους στην Αλβανία.
Η αλβανική κυβέρνηση παίρνει εντολές από ανθρώπους όπως ο Τζον Μπόλτον, ο Τζον Μακέην και ο Ρούντι Τζουλιάνι να κάνουν ό, τι μπορούν για να στηρίξουν τους Μουτζαχεντίν, έχουν επιτεθεί ακόμη και σε Σιϊτες και Σαλαφιστές στην Αλβανία. Στις 22 Μαρτίου 2018 η αντιτρομοκρατική διέλυσε την τελετή του Novruz, που διοργάνωσε στα Τίρανα το παγκόσμιο αρχηγείο του μπεκτασισμού.
Η τελετή της φιλελεύθερης μουσουλμανικής σουφικής σέχτας διακόπηκε, όταν η αντιτρομοκρατική αστυνομία συνέλαβε δύο συνταξιούχους Ιρανούς δημοσιογράφους και έναν Ιρανο-γερμανό πολίτη που γιόρταζαν τον Novruz στο Grand Sufi Teqe. Προσκλήθηκαν επίσημα στην τελετή από τον Baba Mondi, τον Μεγάλο Δερβίση των Μπεκτασίδων. Ωστόσο, οι αλβανικές αντιτρομοκρατικές μονάδες, οι οποίες δέχτηκαν καταγγελίες από τους «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» για την ιρανική επιρροή και συνωμοσία εναντίον τους, κράτησαν και διερεύνησαν ως τρομοκράτες για 7 ώρες τους δύο συνταξιούχους Ιρανούς δημοσιογράφους που κάλυπταν το φεστιβάλ των Μπεκτασίδων.
Αφήστε μας ήσυχους
Παρόλο που οι δημοσιογράφοι αργότερα απελευθερώθηκαν, το γεγονός αυτό συγκλόνισε την κοινότητα των Μπεκτασίδων και τις ιρανικές πολιτιστικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Οι επιθέσεις που εκτοξεύουν οι Μουτζαχεντίν εναντίον τοπικών μουσουλμανικών κοινοτήτων, ακαδημαϊκών και διανοουμένων, δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης συγκλονίζουν τον αλβανικό λαό .
Μέχρι τώρα βλέπουμε τους Μουτζαχεντίν ως μια ακόμα τρομοκρατική οργάνωση που οι ΗΠΑ ήθελαν να διασπάσουν στην Αλβανία μετά την απομάκρυνσή τους από το Ιράκ. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιθέσεις των μέσων ενημέρωσης και της αστυνομίας δείχνουν στον αλβανικό λαό ότι οι Μουτζαχεντίν αποτελούν απειλή όχι μόνο για το Ιράν, αλλά και για την Αλβανία. Από την άλλη πλευρά, το κάλεσμα στους Μουτζαχεντίν της Αλβανίας, από γερουσιαστές των ΗΠΑ, όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο Τζον Μπόλτον και ο Τζον Μακέιν, για να εξαπολύσουν ιερό πόλεμο στην κυβέρνηση του Ιράν ανησυχεί πολλούς Αλβανούς.
Πολλοί ρωτούν: εάν οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους Μουτζαχεντίν για να πολεμήσουν το Ιράν, γιατί δεν τους φιλοξενούν στις ΗΠΑ αντί της Αλβανίας; Ο αλβανικός λαός δεν έχει και ποτέ δεν είχε κανένα πρόβλημα με το Ιράν. Γιατί η αμερικανική κυβέρνηση εκβιάζει την Αλβανία και την χρησιμοποιεί ως εκκίνηση για τον επόμενο τρομοκρατικό πόλεμο εναντίον μιας άλλης χώρας της Μέσης Ανατολής;
Δεν ήταν αρκετό για την αμερικανική κυβέρνηση να επιτρέψει στους Σαουδάραβες να ριζοσπαστικοποιήσουν τους μουσουλμάνους νέους στα Βαλκάνια και να τους στείλουν στη Συρία για τζιχάντ; Αλλά τώρα δημιουργούν μια άλλη τζιχάντ και οι Μουσουλμάνοι των Βαλκανίων πληρώνουν ξανά το τίμημα; Ρούντι Τζουλιάνι και Τζον Μπόλτον, μπορείτε να φιλοξενήσετε τους Μουτζαχεντίν σας στις ΗΠΑ και από εκεί να κάνετε οτιδήποτε θέλετε! Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε για έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αφήστε μας ήσυχους, παρακαλώ!
*Ο Olsi Jazexhi είναι Αλβανός δημοσιογράφος.
πηγή: slpress
[left-side] Στις 22 Μαρτίου του 2018 ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι βρισκόταν στα Τίρανα. Είχε προσκληθεί στην πρωτεύουσα της Αλβανίας από την Maryam Rajavi, επικεφαλής της οργάνωσης τζιχαντιστών «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν», για να παραβρεθεί στην ιρανική γιορτή Νορούζ. Οι «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» φιλοξενούνται στην Αλβανία από το 2013. Σε αυτή τη συνάντηση, που οργανώθηκε από τους Μουτζαχεντίν, ο Τζουλιάνι εξέφρασε την υποστήριξή του στους περίπου 3.000 Ιρανούς ριζοσπάστες της Αλβανίας.
Στην ομιλία του, ο Τζουλιάνι ενθάρρυνε τους Μουτζαχεντίν να συνεχίσουν την πάλη τους εναντίον της κυβέρνησης του Ιράν και κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης τρεις Αλβανοί πολιτικοί.
Maryam Rajavi και Τζουιάνι σε περσινή εκδήλωση
Ο ένας ήταν ο Παντελή Μάικο, υπουργός της Διασποράς στην σημερινή κυβέρνηση της Αλβανίας. Ο Μάικο χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών κατά την εποχή των μυστικών παραδόσεων στην CIA στην Ανατολική Ευρώπη, όταν η Αλβανία χρησιμοποιήθηκε από τη CIA για την παράδοση και τον βασανισμό ανθρώπων. Ο Μάικο, ο οποίος ποτέ δεν αρνήθηκε τη συνεργασία του με τη CIA ή την ύπαρξη μυστικών φυλακών στην Αλβανία, υπερασπίστηκε τις παράνομες παραδόσεις και τα βασανιστήρια και επέκρινε εκείνους που μίλησαν εναντίον των βασανιστηρίων της CIA.
Ο δεύτερος πολιτικός ήταν ο κακόφημος Φατμίρ Μεντίου, πρώην υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατηγορείται στην Αλβανία για εμπόριο όπλων στο Αφγανιστάν και για την αιματηρή έκρηξη του Γκέρντετς. Η έκρηξη του Γκέρντετς στην οποία σκοτώθηκαν 26 Αλβανοί, και τραυματίστηκαν εκατοντάδες, καταστρέφοντας πάνω από δύο χιλιάδες σπίτια, ήταν μέρος μιας επιχείρησης του Φατμίρ Μεντίου και αμερικανικών παραγόντων για να πουλήσει παλαιά αλβανικά πυρομαχικά στο Αφγανιστάν ως νέα. Ο τρίτος πολιτικός ήταν η Elona Gjebrea, η οποία υπηρέτησε ως υφυπουργός Εσωτερικών υπό τον περίφημο Saimir Tahiri (2013-2017) και η οποία τώρα βρίσκεται υπό έρευνα για πιθανούς δεσμούς της με μια διαβόητη αλβανική συμμορία γνωστή ως αδελφοί Habilaj.
Χτυπήστε το Ιράν
Ο Τζουλιάνι είπε στους Μουτζαχεντίν ότι οι ΗΠΑ και η αλβανική κυβέρνηση τους θεωρούν ως το μοναδικό μέλλον για το Ιράν και αυτό για το οποίο πρέπει να παλέψουν είναι η αλλαγή καθεστώτος. Ο Παντελί Μάικο, υπουργός της Διασποράς στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, υποστήριξε την αξίωση του Τζουλιάνι και είπε στους Μουτζαχεντίν ότι το όνειρό του είναι να επιστρέψει στην Τεχεράνη μαζί τους. Η Elona Gjebrea και ο Φατμίρ Μεντίου έκαναν το ίδιο. Υποστήριξαν τους Μουτζαχεντίν στη βίαιη αποστολή τους για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
Ο Τζουλιάνι ενθάρρυνε τους Μουτζαχεντίν λέγοντας ότι έρχονται αλλαγές στην Ουάσινγκτον. Μια από αυτές είναι ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής τους και που πρόκειται να γίνει Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ επιθυμώντας να αλλάξει το καθεστώς στο Ιράν.
Οι απειλές του Τζουλιάνι εναντίον του Ιράν έχουν ενορχηστρωθεί τους τελευταίους μήνες με στενή παρακολούθηση και μαζικές επιθέσεις εναντίον ιρανικών και σιιτικών μουσουλμανικών στόχων σε Αλβανία και Κόσοβο. Οι Ισραηλινοί είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση για να εμποδίσουν την ιρανική επιρροή στα Βαλκάνια. Δίνουν εντολές στους Αλβανούς εταίρους τους να στοχεύσουν το Ιράν και τα ιδρύματα του, παρόλο που το Ιράν δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με κάποια βαλκανική χώρα.
Με την άφιξη των Μουτζαχεντίν στην Αλβανία, η υστερία εναντίον του Ιράν και των Σιιτών γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Οι Μουτζαχεντίν, οι οποίοι ενεργούν ως πληρεξούσιος στρατός για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ισχυρίζονται ότι το Ιράν έχει μεγάλη επιρροή στην Αλβανία και συνεργάζεται με τους αντιπροσώπους του για να δυσφημίσει τον αγώνα τους για αλλαγή καθεστώτος. Τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει μια σειρά επιθέσεων με επιθέσεις σε ιρανικά ιδρύματα και την ιρανική πρεσβεία στα Τίρανα.
Με τις πλάτες του ΟΗΕ
Στις 15 Μαρτίου επιτέθηκαν εναντίον ομάδας Αλβανών διανοουμένων με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας, Rexhep Mejdani, ο οποίος συμμετείχε σε επιστημονικό συνέδριο στην Τεχεράνη. Οι επιτιθέμενοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια στημένη επίθεση της Τεχεράνης για να τους δυσφημήσει. Οι Μουτζαχεντίν, των οποίων πολλά μέλη εγκαταλείπουν την οργάνωση στην Αλβανία, επιτίθενται σε αυτά τα μέλη κατονομάζοντάς τους ως Ιρανούς πράκτορες και απειλώντας να τους δολοφονήσουν.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που υποτίθεται βοηθάει τους πρόσφυγες πολέμου, έχει πάρει το μέρος των Μουτζαχεντίν και αρνείται να στηρίξει οικονομικά τους αποχωρούν από την ομάδα. Ζητά μάλιστα από τους τελευταίους να επιστρέψουν στο στρατόπεδο των Μουτζαχεντίν εάν θέλουν να λάβουν οικονομική υποστήριξη. Όταν οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί τολμούν να παρουσιάσουν τους ισχυρισμούς τους όσον αφορά τις απειλές από τους «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν», δέχονται επιθέσεις καθώς οι Μουτζαχεντίν ισχυρίζονται ότι τα ΜΜΕ πουλήθηκαν στο Ιράν.
Η αλβανική κυβέρνηση σιωπά
Μπροστά στις απειλές τους «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» εναντίον των Αλβανών διανοούμενων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μελών που αυτομόλησαν, η αλβανική κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή, παρόλο που μια πρόσφατη αστυνομική αναφορά ισχυρίζεται ότι οι Μουτζαχεντίν μπορεί να έχουν δολοφονήσει ορισμένους από όσους εγκατέλειψαν την οργάνωση.
Ενώ η αλβανική κυβέρνηση και τα δικαστήρια της είναι πολύ προσεκτικοί για τη φυλάκιση οποιουδήποτε Αλβανού Σαλαφιστή ως τρομοκράτη, εάν ζητήσει αλλαγή καθεστώτος στη Συρία ή υποστηρίζει τον ISIS, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναληφθεί ενέργειες εναντίον των Μουτζαχεντίν, Αλβανών ή Αμερικανών πολιτικών που υποστηρίζουν τους «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» και ζητούν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Όλα αυτά παρόλο που ο αλβανικός ποινικός κώδικας τιμωρεί τέτοιες πράξεις με φυλάκιση από τέσσερα έως δέκα χρόνια. Η αλβανική κυβέρνηση και τα δικαστήριά της δεν έκαναν καμία ενέργεια ούτε εναντίον εκείνων των Μουτζαχεντίν οι οποίοι απειλούσαν να δολοφονήσουν τους αποστάτες τους στην Αλβανία.
Η αλβανική κυβέρνηση παίρνει εντολές από ανθρώπους όπως ο Τζον Μπόλτον, ο Τζον Μακέην και ο Ρούντι Τζουλιάνι να κάνουν ό, τι μπορούν για να στηρίξουν τους Μουτζαχεντίν, έχουν επιτεθεί ακόμη και σε Σιϊτες και Σαλαφιστές στην Αλβανία. Στις 22 Μαρτίου 2018 η αντιτρομοκρατική διέλυσε την τελετή του Novruz, που διοργάνωσε στα Τίρανα το παγκόσμιο αρχηγείο του μπεκτασισμού.
Η τελετή της φιλελεύθερης μουσουλμανικής σουφικής σέχτας διακόπηκε, όταν η αντιτρομοκρατική αστυνομία συνέλαβε δύο συνταξιούχους Ιρανούς δημοσιογράφους και έναν Ιρανο-γερμανό πολίτη που γιόρταζαν τον Novruz στο Grand Sufi Teqe. Προσκλήθηκαν επίσημα στην τελετή από τον Baba Mondi, τον Μεγάλο Δερβίση των Μπεκτασίδων. Ωστόσο, οι αλβανικές αντιτρομοκρατικές μονάδες, οι οποίες δέχτηκαν καταγγελίες από τους «Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν» για την ιρανική επιρροή και συνωμοσία εναντίον τους, κράτησαν και διερεύνησαν ως τρομοκράτες για 7 ώρες τους δύο συνταξιούχους Ιρανούς δημοσιογράφους που κάλυπταν το φεστιβάλ των Μπεκτασίδων.
Αφήστε μας ήσυχους
Παρόλο που οι δημοσιογράφοι αργότερα απελευθερώθηκαν, το γεγονός αυτό συγκλόνισε την κοινότητα των Μπεκτασίδων και τις ιρανικές πολιτιστικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Οι επιθέσεις που εκτοξεύουν οι Μουτζαχεντίν εναντίον τοπικών μουσουλμανικών κοινοτήτων, ακαδημαϊκών και διανοουμένων, δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης συγκλονίζουν τον αλβανικό λαό .
Μέχρι τώρα βλέπουμε τους Μουτζαχεντίν ως μια ακόμα τρομοκρατική οργάνωση που οι ΗΠΑ ήθελαν να διασπάσουν στην Αλβανία μετά την απομάκρυνσή τους από το Ιράκ. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιθέσεις των μέσων ενημέρωσης και της αστυνομίας δείχνουν στον αλβανικό λαό ότι οι Μουτζαχεντίν αποτελούν απειλή όχι μόνο για το Ιράν, αλλά και για την Αλβανία. Από την άλλη πλευρά, το κάλεσμα στους Μουτζαχεντίν της Αλβανίας, από γερουσιαστές των ΗΠΑ, όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο Τζον Μπόλτον και ο Τζον Μακέιν, για να εξαπολύσουν ιερό πόλεμο στην κυβέρνηση του Ιράν ανησυχεί πολλούς Αλβανούς.
Πολλοί ρωτούν: εάν οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους Μουτζαχεντίν για να πολεμήσουν το Ιράν, γιατί δεν τους φιλοξενούν στις ΗΠΑ αντί της Αλβανίας; Ο αλβανικός λαός δεν έχει και ποτέ δεν είχε κανένα πρόβλημα με το Ιράν. Γιατί η αμερικανική κυβέρνηση εκβιάζει την Αλβανία και την χρησιμοποιεί ως εκκίνηση για τον επόμενο τρομοκρατικό πόλεμο εναντίον μιας άλλης χώρας της Μέσης Ανατολής;
Δεν ήταν αρκετό για την αμερικανική κυβέρνηση να επιτρέψει στους Σαουδάραβες να ριζοσπαστικοποιήσουν τους μουσουλμάνους νέους στα Βαλκάνια και να τους στείλουν στη Συρία για τζιχάντ; Αλλά τώρα δημιουργούν μια άλλη τζιχάντ και οι Μουσουλμάνοι των Βαλκανίων πληρώνουν ξανά το τίμημα; Ρούντι Τζουλιάνι και Τζον Μπόλτον, μπορείτε να φιλοξενήσετε τους Μουτζαχεντίν σας στις ΗΠΑ και από εκεί να κάνετε οτιδήποτε θέλετε! Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε για έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αφήστε μας ήσυχους, παρακαλώ!
*Ο Olsi Jazexhi είναι Αλβανός δημοσιογράφος.
πηγή: slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε