Μην πυροβολείτε τους υδρογονάνθρακες
Καλλιεργούνται ανησυχίες για τις επιβλαβείς περιβαλλοντικές συνέπειες από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Η παγκόσμια ωστόσο, κλιματική ιστορία των τελευταίων 500 εκατομμυρίων ετών διαψεύδουν τις ανησυχίες.
Ξεκινώ, όμως, από το Τεταρτογενές δηλαδή πριν 2 εκατομμύρια χρόνια για να δούμε τις κλιματικές διακυμάνσεις. Σε αυτό το διάστημα έγιναν πάνω από 100 κλιματικές αλλαγές, όταν δεν υπήρχε άνθρωπος στην Γη και δεν κάναμε χρήση των υδρογονανθράκων
Γράφει ο Αντώνιος Φώσκολος Το βήμα το περιμέναμε 25 χρόνια για να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας και της οικονομικής ανάκαμψης. To «Ελντοράντο» (ελληνικός ενεργειακός πλούτος), το οποίο ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης δήλωσε πως δεν πιστεύει, έρχεται όταν το ψάχνουμε. Και οι εκάστοτε υπουργοί Ενέργειας δεν χρειάζονται χρόνια για να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις.
Παράδειγμα το μπλόκ 10 που σχετίζεται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Ελπίζω να μην έχουμε την ίδια αργοπορία και με τους αναδόχους των θαλασσίων οικοπέδων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης (νομός Χανίων).
Η αναφορά του υπουργού Ενέργειας στο fracking, δηλαδή τον θρυμματισμό των πετρωμάτων είναι ατυχής. Δεν γνωρίζω ποιους έχει συμβούλους, πάντως όχι επιστήμονες. Fracking δεν γίνεται ποτέ για παραγωγή υδρογονανθράκων από συμβατικά αποθέματα. Δηλαδή, όπως αυτά, για τα οποία δόθηκε η άδεια εκμετάλλευσης και για τα οποία στο μέλλον θα δοθούν και άλλες παρόμοιες άδειες εκμετάλλευσης. Το fracking γίνεται μόνο όταν πάμε για εκμεταλλεύσεις σχιστολιθικού φυσικού αερίου η σχιστολιθικού πετρελαίου. Με απλά λόγια, όταν δεν [next]έχουμε ταμιευτήρες. Στην Ελλάδα δεν θα κάνουμε ποτέ fracking, διότι τα συμβατικά αποθέματα υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι είναι πάρα πολύ μεγάλα.
Αξιοσημείωτη είναι και η στάση των περιβαλλοντολόγων, ιδιαίτερα τους δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την ιδέα ότι την κλιματική αλλαγή την προκαλεί η χρήση υδρογονανθράκων. Όπως γνωρίζουμε, η γη δημιουργήθηκε πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Κατά την διάρκεια της ζωής της είχε αμέτρητες κλιματικές αλλαγές. Δεν θα ασχοληθώ με τις κλιματικές αλλαγές κατά την διάρκεια του Φανεροζωικού Αιώνα, ήτοι τις κλιματικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια, διότι δεν μου το επιτρέπει ο χώρος.
Στην εικόνα 1 παρουσιάζω την διαχρονική συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα και βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις (400 ppm ήτοι 0,04%). Παλιά είχαμε δεκαπλάσιες (4000 ppm ήτοι 0.4%). Διερωτώμαι αν καταστράφηκε η ζωή στον πλανήτη Γη με την συγκέντρωση των 4000 ppm. Και πως είχαμε 4000 ppm όταν δεν χρησιμοποιούσαμε υδρογονάνθρακες;
[next]
Στην εικόνα 2 παρουσιάζω τις διακυμάνσεις των θερμοκρασιών κατά τον Φανεροζωικό Αιώνα. Σε αυτή την εικόνα παρατηρούμε την διάρκεια των πάγων στο Βόρειο και Νότιο Πόλο που δεν έχει σχέση με τις γήινες θερμοκρασίες, όπως επίσης την διάρκειά τους και τις διακυμάνσεις τους.
Ξεκινώ, όμως, από το Τεταρτογενές δηλαδή πριν 2 εκατομμύρια χρόνια για να δούμε τις κλιματικές διακυμάνσεις. Σε αυτό το διάστημα έγιναν πάνω από 100 κλιματικές αλλαγές, όταν δεν υπήρχε άνθρωπος στην Γη και δεν κάναμε χρήση των υδρογονανθράκων (εικόνα 3). Και προχωρώ στην εικόνα 4 που δείχνει την κλιματική αλλαγή των τελευταίων 120.000 ετών.
[next]
Κατά την Εέμιο Περίοδο και για 10.000 χρόνια είχαμε μια μέση γήινη θερμοκρασία 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την σημερινή μέση γήινη θερμοκρασία που είναι 15,3 βαθμοί Κελσίου. Δηλαδή η μέση γήινη θερμοκρασία ήτανε 17,8 βαθμοί. Γιατί; Κάνανε χρήση υδρογονανθράκων; Από ποιους; Ο σημερινός Homo Sapiens εμφανίστηκε πριν 70.000 χρόνια. Και να σκεφθεί κανείς ότι κατ’ αυτήν την περίοδο ούτε οι πάγοι εξαφανίστηκαν από τον Βόρειο και Νότιο Πόλο, ούτε εξαφανίστηκαν οι λευκές αρκούδες και οι πιγκουίνοι.
Και μπαίνουμε να εξετάσουμε τις κλιματικές αλλαγές των τελευταίων 11.000 ετών. Δηλαδή από το Ολόκαινο μέχρι σήμερα (εικόνα 5). Πριν 11.000 χρόνια για κάποιο ανεξήγητο λόγο, η μέση θερμοκρασία της Γης ανεβαίνει απότομα κατά 4 βαθμούς Κελσίου, ήτοι από 11 στους 15 Κελσίου. Αυτή η μέση γήινη θερμοκρασία των 15 βαθμών παραμένει μέχρι το 8.000 π.Χ.
Μπορεί κάποιος περιβαλλοντολόγος να μας εξηγήσει γιατί ανέβηκε η θερμοκρασία, όταν ούτε τότε κάναμε χρήση των υδρογονανθράκων. Και να μας εξηγήσει γιατί οι αρκούδες δεν εξαφανίστηκαν και γιατί δεν έλιωσαν οι πάγοι του Βορείου και Νοτίου Πόλου;
[next]
Μεταξύ 8.000 π.Χ. και 4.000 π.Χ. η μέση γήινη θερμοκρασία ανέβηκε ακόμα παραπάνω κατά ένα βαθμό. Γιατί; Πώς το εξηγούν οι περιβαλλοντολόγοι; Εν συνεχεία η θερμοκρασία πέφτει. Κατόπιν, μεταξύ 500 π.Χ. και 300 μ.Χ. (περίοδος ακμής των Αθηνών, περίοδος Μεγάλου Αλεξάνδρου, γέννησης του Χριστού, Ρωμαϊκή ακμή), η θερμοκρασία ανεβαίνει πάλι ένα βαθμό Κελσίου. Δηλαδή, η μέση θερμοκρασία της Γης φθάνει τους 16 βαθμούς, ενώ σήμερα είναι 15,3 βαθμούς.
Αυτή η περίοδος αποκαλείται και το Ελληνορωμαϊκό Μέγιστο. Πάλι κάποιος περιβαλλοντολόγος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί οι αρκούδες δεν εξαφανίστηκαν από τον Βόρειο Πόλο και γιατί δεν έλιωσαν οι πάγοι του Βορείου και Νοτίου Πόλου. Μεταξύ 300 μ.Χ. και 800 μ.Χ. ξαναπέφτει η θερμοκρασία για να ξανανέβει μεταξύ 800 μ.Χ. και 1300 μ.Χ., όπου έχουμε το Μεσαιωνικό μέγιστο. Τότε έγινε και ο εποικισμός της Γροιλανδίας από τους Δανούς οι οποίοι καλλιεργούσαν σιτηρά. Κλιματική αλλαγή χωρίς την χρήση υδρογονανθράκων;
Εν συνεχεία έχουμε την Μικρή Παγετώδη περίοδο μεταξύ 1300 μ.Χ. και 1800 μ.Χ. Δηλαδή, πάλι έπεσε η θερμοκρασία και εν συνεχεία πάλι άνοδος της θερμοκρασίας με κορύφωση το 1821 (Ελληνική Επανάσταση), όπου είχαμε ρεκόρ συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (440 ppm όταν σήμερα έχουμε 408 ppm) και πολύ μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας (εικόνα 6).
[next]
Μετά, πάλι έχουμε πτώση της θερμοκρασίας μέχρι το 1915 και εν συνεχεία πάλι άνοδο της θερμοκρασίας με κορύφωση το 1940. Το 1932 είχαμε το παγκόσμιο οικονομικό κραχ λόγω ξηρασίας. Από το 1940 μέχρι το 1975 πέφτουν οι θερμοκρασίες και έρχονται δριμύτατοι χειμώνες. Και τίθεται το ερώτημα: πώς έγιναν όλες αυτές οι κλιματικές αλλαγές, χωρίς την χρήση υδρογονανθράκων; Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου το 1950 ήταν 5 εκατομμύρια βαρέλια.
Είναι δυνατόν μια απειροελάχιστη αλλαγή της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας (από 0,0350% που θεωρείται η κανονική περιεκτικότητα στα 0.0400%, ήτοι μια αλλαγή της τάξης των 0.005%) να καταστρέψει τον πλανήτη Γη; Αλλαγή στην σύνθεση της ατμόσφαιρας στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο! Πέντε χιλιοστά τοις εκατό!
Μας λένε ότι όταν οι πάγοι στον Βόρειο και Νότιο πόλο λιώσουν, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί. Όταν το νερό παγώνει, όμως, διαστέλλεται η συστέλλεται; Και όταν οι πάγοι λιώσουν η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί ή θα κατεβεί; Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι θα ανεβεί. Έχουν ανατρέψει και την επιστήμη. Από το 1988 έλεγαν ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί 7 μέτρα σε 100 χρόνια. Μέχρι σήμερα ανέβηκε 11 χιλιοστά στα 30 χρόνια.
Αν λοιπόν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τις αλλεπάλληλες κλιματικές αλλαγές όταν δεν υπήρχαν άνθρωποι στην Γη, αλλά και όταν υπήρχαν και δεν κάνανε χρήση υδρογονανθράκων, πώς είναι δυνατόν να κατηγορούμε την χρήση υδρογονανθράκων για την κλιματική αλλαγή; Πώς αποτρέπουμε την χρήση τους που για την Ελλάδα θα είναι το όχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας και της μετανάστευσης, αλλά και για την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας;
πηγή: slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε