ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Φυσικοί πραγματοποιούν τις ακριβέστερες μετρήσεις της αντιύλης – αλλά βαθαίνουν κι άλλο το μυστήριο


Στο πείραμα ALPHA στο CERN φυσικοί πραγματοποίησαν την ακριβέστερη μέτρηση που έχει γίνει ποτέ του αντιϋδρογόνου, συλλαμβάνοντας και μελετώντας άτομα του αντι-υδρογόνου και συγκρίνοντας τα με άτομα υδρογόνου.

Η αντιύλη είναι, το έχετε μαντέψει, το αντίθετο της ύλης. Όταν τα δύο τους συναντηθούν, εκμηδενίζουν ο ένας τον άλλον. Σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang, στον χρόνο μηδέν, δημιουργήθηκαν στο πρώιμο σύμπαν ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης. Αλλά σήμερα, ό, τι βλέπουμε από τις μικρότερες μορφές ζωής στη Γη έως τα μεγαλύτερα αστρικά αντικείμενα φτιάνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ύλη. Γιατί δεν έχει εξαϋλωθεί όλη αυτή η πρωταρχική ύλη με την αντιύλη, αφήνοντας πίσω τους ένα κενό τόσο μεγάλο όσο το ίδιο το σύμπαν;

Προσπαθώντας να απαντήσουν σε αυτό το πολύ σημαντικό επιστημονικό ερώτημα, οι ερευνητές βρέθηκαν να ανοίγουν ένα μεγαλύτερο, πιο φιλοσοφικό ερώτημα. Οι ερευνητές που συμμετείχαν στην συνεργασία ALPHA στο CERN πραγματοποίησαν την ακριβέστερη μέτρηση που έχει γίνει ποτέ του αντιϋδρογόνου, ψάχνοντας για τις παραμικρές διαφορές του από το υδρογόνο, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ανισότητα της ύλης-αντιύλης.

Οι ερευνητές έπρεπε να αναμείξουν 90.000 αντιπρωτόνια με 3 εκατομμύρια ποζιτρόνια (αντι-ύλη ηλεκτρονίων) για να παράγουν 50.000 άτομα αντι-υδρογόνου. Τα προκύπτοντα αντι-υδρογόνα συγκρατούνται με μία μαγνητική παγίδα για να αποτρέψουν την επαφή τους με την ύλη και την αυτοκαταστροφή τους.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Jeffrey Hangst, ένα φυσικό του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία, μελέτησε την αντι-ύλη αναλύοντας την αντίδρασή του με το φως του λέιζερ. Τα άτομα από διαφορετικούς τύπους υλικών απορροφούν διαφορετικές συχνότητες φωτός και σύμφωνα με μια επικρατούσα θεωρία, το υδρογόνο και το αντι-υδρογόνο πρέπει να απορροφούν τις ίδιες συχνότητες φωτός.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, οι δύο τύποι, ύλης και αντιύλης, φαίνεται να απορροφούν τις ίδιες συχνότητες. Οι δύο τύποι μετρήσεων στο πείραμα συμφωνήθηκαν με μία ακρίβεια 2 μέρη ανά 1 τρισεκατομμύριο, γεγονός που σηματοδοτεί 100πλάσια βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Δυστυχώς, παρά την εντυπωσιακή επιστημονική ακρίβεια, η νέα μελέτη δεν μας λέει τίποτα περισσότερο από ό, τι γνωρίζαμε ήδη. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι ίσως μια απόκλιση σε ένα ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο ακρίβειας, θα μπορούσε να έχει ανατρέψει την κλίμακα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος και η ομάδα του σκοπεύουν για μία ακόμη καλύτερη ακρίβεια στο επόμενο πείραμα.

«Αν και η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι μικρότερη από εκείνη του συνηθισμένου υδρογόνου, η ταχεία πρόοδος που έχει σημειωθεί από την συνεργασία ALPHA υποδηλώνει ότι η ακρίβεια στις μετρήσεις του αντι-υδρογόνου σαν αυτές του υδρογόνου, … είναι τώρα εφικτή», δήλωσε ο Hangst σε μια δήλωση του.



Η συνεργασία ALPHA ανέφερε την ακριβέστερη άμεση μέτρηση της αντιύλης που έγινε ποτέ, αποκαλύπτοντας τη φασματική δομή του ατόμου αντι-υδρογόνου. Σε αυτό το βίντεο, ο Jeffrey Hangst, εκπρόσωπος της ALPHA, μιλάει για αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα, το οποίο ανοίγει μια εντελώς νέα εποχή δοκιμών υψηλής ακρίβειας μεταξύ της ύλης και της αντιύλης. Το πείραμα ALPHA του CERN συλλαμβάνει και μελετά άτομα του αντι-υδρογόνου και τα συγκρίνει με άτομα υδρογόνου.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια