-->

Header Ads

Η βρετανική δολιότητα για την ΑΟΖ της Κύπρου

Φρόσω Βιολάρη

Καθώς οι ενεργειακοί σχεδιασμοί για ουσιαστική αναβάθμιση της στρατηγικής αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν, η Τουρκία επιζητεί να τους εντάξει στις συνομιλίες στο Κυπριακό, με αναπόφευκτο είτε το πάγωμα των ενεργειακών σχεδιασμών, είτε αποδοχή των τουρκικών όρων σε μια «λύση-διάλυση» με νόμιμα επικυρίαρχο ρόλο στην Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο.

Παράλληλα, τις προάλλες, η Βρετανία επιβεβαίωσε την επιδίωξη της να αποκτήσει ρόλο στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), όπως αποπειράθηκε αλλά απέτυχε μέσω του Σχ. Ανάν και σήμερα αναφέρεται σε «διαφιλονικούμενη ΑΟΖ» στην Κύπρο. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη Κυπριακή ΑΟΖ έχει προ πολλού ρυθμιστεί και είναι αναγνωρισμένη από την ΕΕ στην οποία η Βρετανία ανήκει!

Στην πολιτική κρινόμαστε για την διορατικότητα μας. Σήμερα, η Κυπριακή Κυβέρνηση αντιδρά πάλι εκ των υστέρων, μερικές μέρες πριν τις εκλογές... Από το 2004 τεκμηριώναμε έντονα την Βρετανική συνομωσία γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ, η οποία κορυφώθηκε μεθοδικά λίγες μέρες πριν την ένταξή μας στην ΕΕ μέσω του Σχεδίου Ανάν το οποίο ακύρωνε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις δυνατότητές της να αναβαθμιστεί μέσω του ενεργειακού της πλούτου. Η συνομωσία είχε συγκαλυφθεί μέσα σε δαιδαλώδεις παραπομπές και … υποσημειώσεις στις χιλιάδες σελίδες του Σχεδίου Ανάν με επιδίωξη να αποκτήσει η Βρετανία διεκδικήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ!

 Το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε και πλέον τα κοιτάσματα φυσικού αερίου δεν είναι «αέρας κουπανιστός», όπως ειρωνεύονταν εγχώριοι δικοί μας, αλλά διαπιστωμένος πλούτος της Κύπρου.
Τον Ιούνιο 2017, αναδείξαμε ξανά την βρετανική δολιότητα. Διερευνώντας την ΑΟΖ στην Ευρώπη, εντοπίστηκε σοβαρό ατόπημα σε μελέτη του ORECCA (European Offshore Renewable Energy Roadmap 2011) για τον Οδικό Χάρτη για ΑΟΖ στην Ευρώπη, που περιελάμβανε και την Ανατολική Μεσόγειο.

 Πιο κάτω είναι το μέρος του χάρτη -βρετανικής έμπνευσης- , με την Κύπρο να «απέκτησε» αγγλική ΑΟΖ! Με αφετηρία τις δύο αγγλικές βάσεις, εμφανίζονται δύο περιοχές στη θάλασσα ως ΑΟΖ των αγγλικών βάσεων και περιλαμβάνουν το κοίτασμα «Αφροδίτη»!

Οι δύο περιοχές εμπίπτουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, που έχει ήδη ρυθμιστεί με διεθνείς συμφωνίες, με βάση το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Δημοσιοποίησα, ενημέρωσα και κατήγγειλα την αγγλική αυθαιρεσία, αναμένοντας αντίδραση από την Κύπρο και καλώντας την Ευρ. Επιτροπή να διορθώσει τον χάρτη και να αποκλειστούν στο μέλλον τέτοιες αυθαιρεσίες.

Η αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του τότε Υπουργού Εξωτερικών ήταν η … σιωπή. Παρεμπιπτόντως, όποιος θέλει νά'ναι χρήσιμος παρά αρεστός στην πολιτική, -όπως συχνά επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος-, οφείλει να ενεργεί εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, επιδιώκοντας να μειώσει τις ζημιές.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.