-->

Header Ads

Στο ζενίθ η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα - Μείωση 68% στο κόστος δανεισμού, πίσω στο 2009 τα ομόλογα!

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Νέα βελτίωση σημειώνουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, με τα yields όλων των διαρκειών να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, μετά και την αποστολή του αιτήματος της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα σημαντικό "σήμα" για τις αγορές, ενώ ώθηση δέχονται και από το γενικότερα θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης μετά τα μέτρα Ντράγκι και εν αναμονή της νέας μείωσης των επιτοκίων της Fed.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 4% στο 1,43% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται στις 192 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ ισχυρή πτώση της τάξης του 5% σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο χαμηλό ρεκόρ του 0,76%. H απόδοση στο 15ετές έχει "βυθιστεί" στο 1,860% ενώ στο 25ετές αγγίζει μόλις το 2,3%.

Η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ στέλνει ένα ισχυρό "σήμα" στις αγορές για σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, βοηθώντας στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, καθώς αυτή η εξέλιξη συμβάλλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το "μαξιλάρι" ρευστότητας για την αποπληρωμή του Ταμείου αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό μήνυμα για τους επενδυτές, καθώς η διατήρηση του πολύ υψηλού cash buffer έχει γίνει πολύ ακριβή. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα αυξήσει τις πιθανότητες αναβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους.

Όπως σημείωσε πρόσφατα η Societe Generale, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΟΔΔΗΧ αυτή τη στιγμή είναι το μεγάλο κόστος που έχει η διατήρηση του μεγάλου cash buffer. H επιλογή της Ελλάδας να μην προχωρήσει σε προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά στη διατήρηση ενός cash buffer είχε θεωρηθεί από την τότε κυβέρνηση ότι θα εντυπωσιάσει τους επενδυτές. Ωστόσο, με τα επιτόκια να έχουν μειωθεί έντονα, αυτή η επιλογή έχει γίνει πολύ ακριβή. Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η χρήση μέρους του μεγάλου cash buffer για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ στην οποία και προχωρά η Νέα Δημοκρατία, αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι οι προοπτικές της οικονομίας συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Παρά το τεράστιο ράλι που έχουν σημειώσει αυτό το έτος και ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει καταγράψει "βουτιά" της τάξης του 68% από τις αρχές του έτους όταν η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 4,4%, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν αδιάκοπα να παραμένουν στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών. Οι ελληνικές αποδόσεις είναι εξαιρετικά ελκυστικές μέσα στον... ωκεανό των τίτλων (κρατικών και εταιρικών) με αρνητικά επιτόκια διεθνώς. Αυτό, όπως απέδειξε και η χθεσινή έκδοση ομολόγου από τον ΟΤΕ, βοηθάει και τις ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν στις αγορές και να δανειστούν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, προχωρώντας έτσι στην αντικατάσταση του ακριβού δανεισμού με φθηνότερο.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας αποτελούν τους μεγάλους κερδισμένους από τα μέτρα Ντράγκι και έτσι εκτιμά πως η μείωση των αποδόσεών τους θα συνεχιστεί. Αν και η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στο νέο QE που ξεκινάει τον Νοέμβριο η ΕΚΤ, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από τη γενικότερη τάση στην αγορά και το "knock on effect" της συρρίκνωσης των spreads λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης.

https://www.capital.gr/

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.