-->

Header Ads

Δύσκολο να γίνεσαι τόσο γελοίος...

  • Οι φωτογραφίες είναι από τηλεοπτικό ρεπορτάζ 21 Οκτωβρίου 2019.
  • Η τοιχογραφίες είναι από τον μακεδονικό τάφο του Αγ .Αθανασίου.Ντυμένοι με τοπική μακεδονική ενδυμασία – καυσία, χλαμύδα και κρεπίδες 

Ο Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου Ν.Θεσσαλονίκης, ενός σημαντικότατου αρχαιολογικού μνημείου, το οποίο περιμένει
υπομονετικά, μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησής του, να λάβει τη θέση που του αξίζει, στο χάρτη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της πατρίδας μας.Φαίνεται λοιπόν πως κάποιοι άρχισαν να τον αξιοποιούν ...!!!


Τώρα βέβαια οι Σκοπιανοί φρουροί φοράνε τραγιάσκα γιατί τον μακεδονικό καυσία  παρέλαβαν άλλοι από τους  Έλληνες του Μ. Αλεξάνδρου.....

Αφγανός με  καυσία

Αφγανός με  καυσία


Αγαλματίδιο μακεδόνα Έλληνα στρατιώτη από την αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου .Κατασκευασμένο στην Αθήνα, περίπου. το 300 π.Χ.


Μακεδονική ταφική ζωγραφική από την Μακεδονία 


Σκοπιανοί διαδηλωτές 


Το να γελοιοποιήσει κάποιος τον λαό του όπως οι γενίτσαροι και σλαβοβούλγαροι των σκοπιανών ηγετών βέβαια δεν είναι εύκολο πράγμα .... Θέλει χρόνια προπαγάνδας και ψέματος και αυτό το άρχισε ο αριστερός  Κροάτης  Γιόζεπ Τίτο μιας και οι αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί» είναι μανούλες σε αυτό.


Η καυσία 


Η καυσία είναι το όνομα του τυπικού μπερέ που φορούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες και θεωρούνταν ως εθνική κεφαλίδα.

Φορέθηκε κατά την Ελληνιστική περίοδο, αλλά ίσως και πριν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως προστασία από τον ήλιο από τις φτωχότερες τάξεις στη Ρώμη.
Έχει βρεθεί σε όλους τους τομείς που κυριαρχούν τα μακεδονικά βασίλεια και αν έχει εξαφανιστεί στη Δύση, έχει παραμείνει σε χρήση στο Αφγανιστάν, όπου, αποκαλούμενος πακώλ, θεωρείται η παραδοσιακή και εθνική κεφαλίδα.
Η χρήση του, καθώς και του παλλίου, που διαβιβάστηκε γι 'αυτό μέσω του ελληνο-βουδιστικού πολιτισμού, διαιωνίστηκε μέχρι σήμερα σε αυτή την περιοχή όπου ο πολιτισμός και οι ελληνιστικές πόλεις άνθισαν.Σήμερα η χρήση της καυσίας έχει εξαφανιστεί στη Μακεδονία, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, τους Καλάς, κληρονομιά της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των ελληνικών βασιλείων.
Βιβλιογραφία 
M. Bieber, Entwicklungsgeschichte der griechichen Tracht, δεύτερη έκδοση, 1967.
"καυσία", Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.