Γιόσι Αμράνι στην «Κ»: Επενδύστε στην εθνική ασφάλεια
Η εθνική άμυνα και η διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων είναι κάτι το οποίο καμία χώρα δεν πρέπει να αναθέτει σε τρίτους, τονίζει στην «Κ» ο Γιόσι Αμράνι, νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, στην πρώτη συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα. «Η ισραηλινή εμπειρία υπαγορεύει ότι πρέπει να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου», λέει ο κ. Αμράνι, σχολιάζοντας τη μεταβλητότητα των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή, από τη Συρία έως την Ανατολική Μεσόγειο και δη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Αμράνι τονίζει ότι η σταθερότητα της Συρίας μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, τουρκικών και ιρανικών, από τη χώρα. Ο Ισραηλινός πρέσβης επισημαίνει ακόμη ότι η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική «ήλθαν για να μείνουν». Ο κ. Αμράνι τονίζει ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ είναι στο καλύτερο σημείο των τελευταίων 70 ετών, ωστόσο προσθέτει ότι ακόμη δεν έχει αγγίξει το βέλτιστο. Οπως λέει, η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αυτή Αθήνας και Λευκωσίας με το Κάιρο, αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για την περιφερειακή πολιτική καθώς και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, ο κ. Αμράνι υπογραμμίζει τη σημασία οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, τονίζοντας τη στήριξη του Ισραήλ τόσο στον αγωγό EastMed όσο και στη διασύνδεση των τριών χωρών με υποθαλάσσια σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος.
– Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ είναι ήδη αρκετά στενή. Ποιες είναι οι προσδοκίες για την εξέλιξή της κατά τη θητεία σας, που μόλις ξεκίνησε;
– Η σχέση μας είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 70 χρόνων. Το ερώτημα είναι αν το καλύτερο είναι και το βέλτιστο ή πρέπει να περιμένουμε περισσότερα. Νομίζω ότι οι δύο χώρες μοιράζονται Ιστορία, παραδόσεις και κάποιες εθνικές ιστορικές εμπειρίες. Είμαστε μεσογειακοί λαοί, αρχαίοι πολιτισμοί, αλλά και σύγχρονες χώρες με όνειρα και προσδοκίες. Και ζούμε σε μια ορισμένη γειτονιά. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις. Θεωρώ ότι η συνεργασία των δύο χωρών σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο είναι αμοιβαία επωφελής. Στην περίπτωση του Ισραήλ και της Ελλάδας, οι εθνικές μας δυνάμεις και η άμυνα υπηρετούνται πολύ καλύτερα μέσω της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, μέσω της συνεργασίας με την Κύπρο και της συνεργασίας μέσω κοινών προσπαθειών στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτή είναι μόνο η στρατηγική πλευρά.
Τα υπόλοιπα επίπεδα, όχι της υψηλής πολιτικής και της στρατηγικής, είναι η οικονομία, η ενέργεια, η ακαδημαϊκή συνεργασία και οι πολιτιστικές ανταλλαγές. Σε αυτά τα πεδία μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Οι Ισραηλινοί ανακαλύπτουν την Ελλάδα για πολλά χρόνια. Περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Ενα εκατομμύριο από έναν πληθυσμό εννέα εκατομμυρίων. Ο ελληνικός πολιτισμός και το φαγητό είναι πολύ δημοφιλή στο Ισραήλ. Μοιραζόμαστε τον μεσογειακό τρόπο ζωής με τους Ελληνες. Χρειαζόμαστε να δούμε περισσότερους Ελληνες τουρίστες να επισκέπτονται το Ισραήλ. Υπάρχει βούληση και στις δύο πλευρές. Δυστυχώς, διανύουμε περίοδο πολιτικής μετάβασης πίσω στην πατρίδα. Αλλά, όταν τελειώσει και υπάρχει νέα κυβέρνηση, πιστεύω ότι θα δούμε περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας.
– Μιλήσατε για προκλήσεις. Ποια θα περιγράφατε ως την πιο σημαντική;
– Η οικονομία. Είναι η πρόκληση με τις μεγαλύτερες δυνατότητες. Μιλάω για διαφορετικά επίπεδα οικονομικής συνεργασίας. Μιλάω για κοινοπραξίες, επενδύσεις, έρευνα και ανάπτυξη, αλλά κυρίως για υποδομές. Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις έχουν ρόλο στη διευκόλυνση της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης μέσω της ενεργειακής συνεργασίας, μέσω του ρόλου του φυσικού αερίου στην οικονομία κ.λπ.
– Αναφέρεστε στον αγωγό EastMed;
– Αναφέρομαι στον EastMed, το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες δομές συνεργασίας. Είμαστε στη Μεσόγειο. Η συνεργασία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ελλάδα, ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο και, σίγουρα, η στενή σχέση σας με την Κύπρο και την Αίγυπτο είναι ακρογωνιαίοι λίθοι περιφερειακής πολιτικής και δημιουργίας ενός περιβάλλοντος συνεργασίας. Η συνεργασία στη Μέση Ανατολή δεν προκύπτει φυσικά, υπάρχουν εμπόδια στην πορεία. Ειδικά υπό τους όρους των ιστορικών αραβοϊσραηλινών δεσμών. Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στη Μεσόγειο και μπορεί να είναι παράγοντας εισαγωγής ενός διαφορετικού είδους modus operandi ανάμεσα στις γειτνιάζουσες χώρες. Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, το ίδιο περιβάλλον και τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτό. Πρέπει να εξερευνήσουμε τα πλεονεκτήματά μας υπό τους όρους των φυσικών πόρων που διαθέτουμε. Η συνεργασία μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής για τις χώρες μας και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ειρήνης και μερισμάτων αυτής της ειρήνης για όλες τις χώρες. Μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα πολιτικά εμπόδια εισάγοντας αυτό το πολυμερές πλαίσιο δραστηριοτήτων.
– Η Τουρκία πραγματοποιεί παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό που χαρακτηρίζεται ως αδυναμία της Κύπρου να υπερασπιστεί την ορισμένη οικονομική ζώνη της, έχει επιπτώσεις, αντανακλά και στη συνολική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην άμυνα και στην ενέργεια. Θεωρείτε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ σε κάποιες πτυχές της τριμερούς θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια;
– Ως προς την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, σας παραπέμπω στο σχόλιο του ομολόγου μου, Ισραηλινού πρεσβευτή στη Λευκωσία. Το μήνυμα μιλάει από μόνο του και δεν έχω κάτι να προσθέσω. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε φίλοι με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ελπίζουμε ότι αυτή η σύγκρουση θα επιλυθεί ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο σε αυτό το ζήτημα. Και πιστεύω ότι η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, το οποίο περιλαμβάνει τις μεσογειακές χώρες, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι το αμερικανικό μήνυμα υπό αυτή την έννοια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ήταν ξεκάθαρο.
Ως προς το ερώτημά σας για τη συνέχεια πολιτικής ή τη σταθερότητα των πολιτικών, στις ζωές μας χρειάζεται να απαντάμε σε μεταβαλλόμενες πραγματικότητες. Αντιλαμβανόμαστε ότι στον κόσμο μας μπορεί να πρέπει να προσαρμόζεσαι σε διαφορετικές πολιτικές, ανάλογα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις και τις συνθήκες. Στο τέλος της ημέρας, η ισραηλινή εμπειρία υπαγορεύει ότι πρέπει να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Σύμφωνα με την ισραηλινή εμπειρία, δεν πρέπει να αναθέτεις σε κανέναν άλλο τα εθνικά συμφέροντα ή την εθνική άμυνά σου. Και το αναφέρω αυτό ως ένα μήνυμα σε εσάς και στους καλούς Κύπριους φίλους μας ότι πρέπει να επενδύσετε στην εθνική ασφάλειά σας, να αναπτύξετε τις δικές σας εθνικές δυνάμεις και να καθιερώσετε τις συμμαχίες σας.
Οπως είπε δημόσια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ ισχυρότερες μέσω της διπλωματίας και των συμμαχιών. Συναφώς, η σχέση μας με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι μακροπρόθεσμη. Δεν έχει περιορισμένο χρονικό πλαίσιο. Θεωρώ ότι η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική ήλθαν για να μείνουν. Η φιλία και συμμαχία είναι φυσική. Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλες χώρες. Μπορώ απλά να μοιραστώ την ισραηλινή εμπειρία. Μεριμνούμε για τα δικά μας συμφέροντα.
Ανταλλαγή πληροφοριών
– Πόσο μπορεί να εξελιχθεί η αμυντική συνεργασία;
– Δεν είμαι στρατιωτικός ειδικός. Θα ήθελα οι στρατιωτικοί να συνεχίσουν να ηγούνται σε αυτό το ζήτημα, κρατώντας κατά νου ότι την τελευταία δεκαετία φθάσαμε σε νέα ύψη στην αμυντική συνεργασία. Αυτή περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών. Θέλουμε να συνεχιστεί η συνεργασία. Υπάρχουν ανταλλαγές επισκέψεων από ειδικούς. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής και να τονίσω ότι η άμυνα και η ασφάλεια είναι από τις πιο σημαντικές μηχανές της συνεργασίας μας η οποία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω. Aλλες πτυχές πρέπει να προστεθούν και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα αμοιβαίων ωφελειών σε ένα πολυδιάστατο πλαίσιο.
Η συνεργασία μας συμβάλλει άμεσα στη σταθερότητα της Ευρώπης
– Πώς αντιμετωπίζει το Ισραήλ τις εξελίξεις στη Συρία;
– Η Συρία ήταν χαοτική για τα τελευταία εννέα χρόνια. Η μελλοντική πρόκληση για τη Συρία είναι στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητάς και κυριαρχίας της. Η Συρία πρέπει να ελευθερωθεί από ξένες δυνάμεις, είτε αυτές είναι ιρανικές είτε τουρκικές. Είναι και προς το εθνικό συμφέρον του Ισραήλ. Εχουμε συμφέρον για μια σταθερή Συρία. Και η Συρία θα μπορούσε να γίνει μέρος του ειρηνευτικού στρατοπέδου της Μέσης Ανατολής, το οποίο περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ιορδανία και, σίγουρα, κάποιες χώρες του Περσικού. Παρακολουθούμε προσεκτικά τα γεγονότα στη Συρία. Είμαστε ανήσυχοι με την τουρκική στρατιωτική δράση και την προσπάθεια εγκατάστασης ζώνης ασφαλείας σε εκείνο το μέρος της Συρίας. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις διεθνείς εκκλήσεις, θα σταματήσει την επιχείρηση και τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται στον κουρδικό πληθυσμό της βορειοανατολικής Συρίας. Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Πενς θα αποφέρουν αποτελέσματα.
Θα κλείσω λέγοντας ότι παρακολουθούμε την κατάσταση στη Συρία από πολύ κοντά και έχουμε συμφέρον εκεί. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η Συρία και το Ισραήλ έχουν κοινά σύνορα. Η σταθερότητα και η διακυβέρνηση της Συρίας είναι υπέρτατης σημασίας για τα βόρεια σύνορά μας. Οι ανησυχίες μας στη Συρία επικεντρώνονται κυρίως στις ιρανικές προσπάθειες να φθάσουν στη Μεσόγειο μέσω της Συρίας και του Λιβάνου. Ολοι γνωρίζουμε τις βλέψεις του Ιράν. Αυτή η πρόσφατη εξέλιξη της τουρκικής επιχείρησης σίγουρα δεν συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής.
– Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος λειτουργούν ως δημοκρατικές εξαιρέσεις στον απολυταρχικό περιφερειακό κανόνα. Ισχυριζόμαστε ότι είμαστε πυλώνες σταθερότητας, όταν η πολιτική πραγματικότητα γύρω μας είναι τόσο διαφορετική;
– Δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που είμαστε. Είστε η γενέτειρα της δημοκρατίας και ένας αρχαίος πολιτισμός. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος με έναν αρχαίο λαό, αλλά ένα πολύ νέο έθνος με δημοκρατική εμπειρία. Μπορούμε να είμαστε πρότυπο, αλλά πολύ διακριτικά. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γειτονιά. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους λαούς δίπλα μας. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις για τα έθνη που γειτνιάζουν μαζί μας, σχετικά με την κυβέρνηση, τη διοίκηση ή τον τρόπο ζωής τους.
Νομίζω ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στις επαφές ανάμεσα στους λαούς της περιοχής. Πρέπει να επενδύσουμε ώστε να αυξήσουμε την οικονομική συνεργασία και νομίζω ότι μόλις η οικονομία είναι τέτοια, οι άνθρωποι θα γίνουν λιγότερο επιρρεπείς στην υιοθέτηση ολοκληρωτικών καθεστώτων. Στο παρελθόν προσπάθειες για εξαγωγή της δημοκρατίας ή της ανάπτυξης σχετικών δυνατοτήτων δεν αποδείχθηκαν πολύ επιτυχείς. Χώρες με μεγαλύτερα μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ απέτυχαν σε αυτές τις προσπάθειες.
Το κλειδί για το μέλλον της περιοχής είναι η σταθερότητα. Μέρος της σταθερότητας είναι ο σεβασμός του τρόπου ζωής και της διακυβέρνησης διαφορετικών χωρών. Θυμάμαι κάποτε όταν ο πρόεδρος Μουμπάρακ άκουσε κάποιον να του κηρύττει περί εισαγωγής της δημοκρατίας στην Αίγυπτο. Το σχόλιό του ήταν «είμαστε δημοκρατικοί και έχουμε τον δικό μας τρόπο ζωής». Νομίζω ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στα τελευταία δέκα χρόνια απέδειξαν ότι η ξένη ανάμειξη σε διαφορετικές χώρες είναι σίγουρη συνταγή για καταστροφές ή τουλάχιστον για τεράστιες προκλήσεις.
Ενα δεύτερο στοιχείο είναι η περιφερειακή συνεργασία ανάμεσα στους πρόθυμους, ανάμεσα σε ομοϊδεάτες. Υπό αυτή την έννοια, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ομοϊδεάτες. Αλλά όχι μόνο επειδή έχουμε ελεύθερες εκλογές και δημοκρατία. Μπορούμε να φέρουμε σε αυτό το «κλαμπ» άλλες χώρες με διαφορετικό τρόπο ζωής ή καθεστώτα ή κυβερνητικά συστήματα που είναι, επίσης, ομοϊδεάτες σε γενικότερη προοπτική. Η σταθερότητα στην περιοχή είναι απαραίτητη για την άμεσή μας άμυνα, τη δική σας και τη δική μας. Είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς ζούμε σε έναν πολύ μικρό πλανήτη και αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Δύο θέματα έρχονται κατά νου. Το ένα είναι η μετανάστευση και το άλλο, που δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη, είναι η τρομοκρατία. Τα σύνορα ίσως δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν την τρομοκρατία. Το Ισραήλ παίζει έναν ρόλο σταθερότητας στην περιοχή. Και η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας είναι μια άμεση συμβολή στη σταθερότητα της Ευρώπης.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε