-->

Header Ads

Πλλαπλασιάζονται τα σύννεφα πάνω από τη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας


Ο Ερντογάν παίζει βρώμικα με την Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο σήμερα Δευτέρα για μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοδίμιρ Ζελένσκι που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας καθώς οι σχέσεις της με τη Ρωσία φθάνουν σε απόσταση κοντινή προς τον… βράχο.

Η τουρκική ιστοσελίδα Ahval, που αντιτίθεται στον Ταγίπ Ερντογάν, οσμίζεται ότι ξαφνικά δημιουργούνται πολλά σύννεφα πάνω από τη σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Σημειώνει:

Οι δύο πρόεδροι θα διοργανώσουν την όγδοη συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Ουκρανίας-Τουρκίας και θα συζητήσουν τρόπους για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, καθώς ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική περιοχή του Donbass.

Όταν το στρατηγικό συμβούλιο συγκροτήθηκε το 2011, δόθηκε έμφαση στη μετάβαση προς μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και τη θέσπιση καθεστώτων απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ δύο χωρών που τότε ήταν ισχυροί υποψήφιοι για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την περσινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, οι χώρες είχαν κάνει μεγάλες προσπάθειες για την αναζωογόνηση του όγκου των συναλλαγών, οι οποίες μειώθηκαν δραματικά μετά την έναρξη της σύγκρουσης στο Donbass και η Ρωσία συνέδεσε την Κριμαία μετά την ουκρανική επανάσταση το 2014.

Ένας τομέας που οι δύο χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο είναι στην άμυνα. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας αφορά πλέον την κοινή παραγωγή, όταν αξιωματούχοι άμυνας από τις χώρες συναντήθηκαν στο Κίεβο στις 26 Ιανουαρίου.

Αυτό σημάδεψε ένα βήμα προς τα εμπρός σε συνεργασία για τα drones, στα οποία η τουρκική εταιρεία Baykar έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη. Ο κρατικός παραγωγός όπλων Ukrspecexport της Ουκρανίας υπέγραψε συμφωνία για την από κοινού παραγωγή εξαρτημάτων με τη Baykar το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την έγκυρη τουρκική ιστοσελίδα:

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, την οποία ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, Αντρέι Σίμπιγκα, δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει 33,4 εκατομμύρια δολάρια τουρκικής οικονομικής στήριξης για τον ουκρανικό στρατό.

Αυτός είναι ένας άλλος τομέας όπου η Άγκυρα βρίσκεται σε αντίθεση με τη Μόσχα, την οποία η Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ είχε παραδόξως πλησιάσει τα τελευταία χρόνια, καθώς το Κίεβο επιδίωξε στενότερους δεσμούς με τη δυτική συμμαχία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συνεργάστηκε στενά με τον Ερντογάν σε πολλά θέματα ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, παρόλο που οι χώρες βρίσκονται συχνά σε αντιτιθέμενες πλευρές, μεταξύ των οποίων και στη συριακή διαμάχη. Και οι δύο χώρες έχουν σημαντική στρατιωτική παρουσία στη χώρα και έχουν συνεργαστεί σε προσπάθειες για τη διαχείριση της επίλυσης της σύγκρουσης.

Αλλά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Κούρδους εταίρους τους στη Συρία περιθωριοποιημένους, τα κοινά συμφέροντα που συγκρατούν την Τουρκία και τη Ρωσία μαζί σε αυτή τη χώρα εξαφανίστηκαν. Στη θέση τους υπάρχει μια αυξανόμενη επίθεση της κυβέρνησης της Συρίας για την κατάληψη της Idlib, της τελευταίας επαρχίας που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, που σίγουρα θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα σύνορα της Τουρκίας.

Παρομοίως, οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις αντιτιθέμενες πλευρές στη Λιβύη, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ανησυχιών της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας φέτος. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων βοηθώντας τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης να βοηθήσει την επίθεσή του Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη για να δικαιολογήσει την απόφασή του να στείλει δυνάμεις τουρκικής και συριακής αντιπολίτευσης στη χώρα.

Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας με την Ουκρανία θα μπορούσαν να δώσουν το προβάδισμα σε ένα άλλο πεδίο διαφωνιών με τη Ρωσία. Παράλληλα με την αντίθεσή της στη προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας και την ανάληψη της πλευράς της Ουκρανίας στη στάση της Αζορικής Θάλασσας, η Τουρκία έχει υποστηρίξει την υιοθέτηση του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προσπάθεια της Ουκρανικής Εκκλησίας για ανεξαρτησία από τη Ρωσία.

Η Ahval καταλήγει ως εξής:

Η ισχυρότερη συνεργασία με την Ουκρανία θα μπορούσε να έχει τη μορφή επανάληψης φέτος κοινών ναυτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα ή ενεργειακής συνεργασίας, άλλου τομέα που καταδεικνύει τις πολύπλοκες σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία αναμένεται να χάσει καθώς η Ρωσία διαφοροποιεί το δίκτυο μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στους αγωγούς TurkStream που εγκαινίασαν τον Ιανουάριο ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Η ενισχυμένη συνεργασία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να διαφυλάξει τον ρόλο της στην περιφερειακή αγορά ενέργειας και να παράσχει στην Τουρκία σημαντική υποστήριξη στις διάφορες διαμάχες που αντιμετωπίζει στη γειτονιά της.

HellasJournal

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.