Ο «πυρήνας» του κυκλώματος Ρασπούτιν και η σκευωρία Νovartis
Αν την άνοιξη του 2016 υπήρχε στη χώρα στοιχειώδης λειτουργία των θεσμικών αντίβαρων της δικαιοσύνης και οξυμένα πολιτικά αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης είναι πολύ πιθανόν να μην προέκυπτε ποτέ η σκευωρία της Novartis ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιδιώξεων της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της υπόγειας δράσης του επονομαζόμενου «Ρασπούτιν» και του σκοτεινού δικτύου του στη Δικαιοσύνη.
Και σίγουρα η «Θέμις» και οι λειτουργοί της δεν θα πρωταγωνιστούσαν τόσα χρόνια μετά, σε έναν πολιτικό- δικαστικό κυκεώνα αποκαλύψεων στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που αναζητεί ποινικές ευθύνες του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Ηταν Μάρτιος του 2016 όταν η τότε εισαγγελέας Εφετών Γωργία Τσατανη είχε υποβάλλει έγγραφη αναφορά προς την τότε Εισαγγελία του Αρείου Πάγου Ευτέρη Κοτζαμάνη,για απόπειρα παρέμβασης του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης Βγενόπουλου.
Η Γεωργία Τσατάνη ήταν η πρώτη από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που κατήγγειλε επωνύμως τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για απειλές και εκφοβισμό για υπόθεση που χειριζόταν. Σε βάρος της κ. Τσατάνη είχε διαταχθεί πειθαρχική έρευνα από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και είχε εξελιχθεί μια σειρά ενέργειες και αντενέργειες στο επίπεδο της δικαιοσύνης.
Το θέμα, με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, έφτασε τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2016 στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου η κ. Τσατάνη κατήγγειλε ό,τι πιέστηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο να παραδώσει τη δικογραφία της υπόθεσης Βγενόπουλου, δεχόμενη, όπως η ίδια ανέφερε , απειλές, ακόμη και του τύπου «δώσε πίσω τη δικογραφία... για να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένειά σου».
«Διακονώ 35 χρόνια και ποτέ δεν περίμενα παρέμβαση από έναν υπουργό» είχε αναφέρει σε κάποια από τις καταθέσεις της. Και είχε προσθέσει: «Εχω μπροστά μου την εικόνα του υπουργού να μου τείνει το χέρι και να μου λέει “στείλε τη δικογραφία πίσω”». Είχε επίσης χαρακτηρίσει «ομηρία» την προκαταρκτική έρευνα και την πειθαρχική δίωξη που της είχε ασκήσει η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και είχε υποστηρίξει ότι η πράξη αρχειοθέτησης της δικογραφίας για τον Ανδρέα Βγενόπουλο εκ μέρους της ήταν αποτέλεσμα βασανιστικής έρευνας με βάση τα στοιχεία που είχε έως εκείνη τη στιγμή.
Παρά το σκληρό πρέσινγκ από επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, η εισαγγελέας Τσατάνη επαναλάμβανε ότι απειλήθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι αν δεν επιστρέψει άμεσα τη δικογραφία στην εισαγγελία Διαφθοράς θα ακολουθήσει πόλεμος σε βάρος της.
Συγκεκριμένα στη δεύτερη εμφάνισή της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και κατά τη διάρκεια της ακρόασής της ζητά κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και εξελίσσεται ο εξής διάλογος με την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: « Ο Παπαγγελόπουλος μου είπε ότι θα ακολουθήσει εις βάρος μου άγριος πόλεμος. Μου συνέστησε να επιστρέψω άμεσα τη δικογραφία.
Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό είναι απειλή, δεν είναι παρέμβαση. 'Αλλο αδίκημα.
Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: Μου είπε ότι έχω εις χείρας μου ένα απόστημα που θα σκάσει και θα με καταστρέψει. Να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου.
Λίγους μήνες μετά τις καταθέσεις στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και συγκεκριμένα στις 12 Οκτωβρίου του 2016 έξω από το σπίτι της Γεωργίας Τσατάνη τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός και την ευθύνη είχε αναλάβει η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.
Η υπόθεση Τσατάνη- Παπαγγελόπουλου παρέμεινε στη σκιά για να έρθει ξανά στο φως και να προστεθει στις καταγγελίες άλλων τριών εισαγγελικών λειτουργών των Γ.Αγγελή, Ελένης Ράικου και του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου στην προανακριτική για το ρόλο του πρώην υπουργού στην σκευωρία για τη Novartis.
Ο τελευταίος στην κατάθεση του προ ημερών στην προανακριτική επιτροπή «φώτισε» περαιτέρω ποιες υποθέσεις ήταν η αδυναμία του κ. Παπαγγελόπουλου, για ποιες τον πίεζε και για ποιους τον προέτρεπε να επινοήσει στοιχεία.
Μια εξ αυτών ήταν η υπόθεση Βγενόπουλου, όπως ακριβώς είχε καταγγείλει σχεδόν 4 χρόνια πριν η Γεωργιά Τσατάνη. Είπε συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου στους βουλευτές μέλη της Προανακριτικής: «Για Βγενόπουλο μας πίεζε αφόρητα. Έφθασε στο σημείο να απειλεί ότι αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα "βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει από τον Βγενοπουλο"».
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με την κατάθεση του Π. Αθανασίου είχε ειδικό ενδιαφέρον για τις υποθέσεις σχετίζονταν με μέσα ενημέρωσης και καναλάρχες. « Με πίεζε για Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Στις 9/8/2016 με παίρνει ο επίκουρος εισαγγελέας Δραγάτσης και μου λέει "πρέπει να έλθω στην πατρίδα σου για ένα επείγον υπηρεσιακό θέμα. Δεν μπορώ να σου πω από τηλέφωνο. Μόνο από κοντά". Όντως τον είδα. "Σου έφερα να υπογράψεις τη διάταξη δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Αλαφουζου". Και του λέω γιατί να το κάνω εγώ; τελικά την υπέγραψα. Δεν γινόταν διαφορετικά».
Ο κ. Αθανασίου εισέφερε και την δική του γνώση για την σχέση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που ελέγχεται για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis.
«Την Τουλουπάκη την είχα γνωρίσει από τον Παπαγγελόπουλο. Την είχε τοποθετήσει ο ίδιος στο ίδιο γραφείο μαζί μου. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων διαπίστωσα πως η Τουλουπάκη είχε συχνή επικοινωνία με τον Παπαγγελόπουλο. Τον φώναζε ο "Παπ" για συντομία» ανέφερε ο κ. Αθανασίου που θυμήθηκε πολύ περισσότερα από τους άλλους δυο συναδέλφους του που εμφανίστηκαν στην προανακριτική.
Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που έλαβε κλήση να είναι η επόμενη μάρτυρας στην Προανακριτική ζήτησε λόγω φόρτου εργασίας να εμφανιστεί μετά από 15 ημέρες. « Αιτούμαι όπως με καλέσετε μετά δεκαπενθημέρου λόγω βεβαρυμένου φόρτου εργασίας», ανέφερε στην επιστολή της προς την Επιτροπή.
Αν είχε αντιμετωπιστεί σοβαρότερα η πρώτη δημόσια καταγγελία της Τσατάνη το 2016 ίσως να μην φτάναμε στην...απολογία Τουλουπάκη το 2020.
Και δεν θα έφτανε στο σημείο ένας εν ενεργεία αντιεισαγγελέας, πρώην εποπτεύων την εισαγγελία Διαφθοράς, να καταθέτει στον Άρειο Πάγο ότι υπήρχε σχέδιο προφυλάκισης ενός πρώην πρωθυπουργού και δύο πολιτικών στελεχών
Αν η τρίτη εξουσία είχε προστατευθεί και επέβαλε την «αυτοκάθαρσή» της, όπως είχε τάχα προτρέψει το πολιτικό σύστημα ο Δημ. Παπαγγελόπουλος στα σκαλιά του Μαξίμου κραδαίνοντας ως σκάνδαλο τη σκευωρία της Novartis όλες οι «εξουσίες» στη χώρα θα είχαν κερδίσει.
Αλλά τωρα δεν είναι η ώρα των «αν».
Είναι η ώρα των «πρέπει».
Ωστε καμιά κυβέρνηση και κανείς Ρασπούτιν να μην διαλύει τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου: την διάκριση των εξουσιών και την απόλυτη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Της Κατερίνας Γαλανού
liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε