Γαλλικός χάρτης περιλαμβάνει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο και «γκριζάρει» το μισό Αιγαίο και ελληνικά νησιά
Γαλλικός χάρτης περιλαμβάνει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο και «γκριζάρει» το μισό Αιγαίο και ελληνικά νησιά | tovima.gr |
[Σ.Σ-ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ gataros.net]
Με διθυραμβικό τρόπο δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα «Aksam», η οποία απηχεί εθνικιστικές θέσεις, τη συμπερίληψη της θαλάσσιας περιοχής που καλύπτει το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν η Άγκυρα και η Τρίπολη τον περασμένο Νοέμβριο τον γαλλικό Γεωπολιτικό Άτλα Θαλασσίων Περιοχών (Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes), αλλά και το γεγονός ότι το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να αναδημοσίευσε τον χάρτη αυτό στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειώνεται ότι επισήμως το Παρίσι έχει χαρακτηρίσει, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, ως άκυρο το τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
[Σ.Σ- ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ : ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΥΒΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΜΠΡΟΥΚ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΥΒΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙ...!!!gataros.net]
Φυσικά, ο χάρτης περιέχει και άλλα προβληματικά στοιχεία που θα πρέπει να ανησυχούν την Αθήνα, όπως η σκιαγράφηση της μισής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού ως διεκδικούμενης από την Τουρκία, η περιγραφή της Γαύδου ως διεκδικούμενης από την Τουρκία, καθώς και άλλου νησιού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (σσ. δεν διακρίνεται ευκρινώς στον χάρτη) ως επίσης διεκδικούμενου από την Τουρκία.
Όντως, ο χάρτης του Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes δημοσιεύθηκε επίσης στους διαδικτυακούς λογαριασμούς του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (Centre d’ Etudes Strategiques de la Marine – CESM) τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η μάχη της Άγκυρας για τη διασφάλιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδει αποτελέσματα. Ως ένα από τα πλέον σημαντικά αποτελέσματα κρίνεται ότι είναι ότι ο περίφημος, πια, χάρτης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης – ο οποίος ήταν ένας χάρτης στον οποίο καταγραφόταν η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ και «έχει στοιχειώσει» τους τούρκους στρατηγικούς σχεδιαστές – παύει πλέον να ισχύει.
Η τουρκική εφημερίδα ορθώς επισημαίνει το γεγονός ότι ο γαλλικός Γεωπολιτικός Άτλας Θαλασσίων Περιοχών θεωρείται, διεθνώς, πολύ αξιόπιστος. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο από τον συγκεκριμένο χάρτη ότι απεικονίζει, σύμφωνα άλλωστε με τον τίτλο του, τις «Αμφισβητούμενες Θαλάσσιες Ζώνες στη Μεσόγειο» (Les Zones Maritimes Contestées en Méditerranée) και αυτό είναι εμφανές και σε ό,τι αφορά στη ζώνη που έχουν οριοθετήσει η Άγκυρα και η Τρίπολη.
►https://www.tovima.gr/
Αθανασόπουλος Άγγελος Αλ.
29.03.2020, 15:25
ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ - http://www.editionstechnip.com/ - ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΙΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΚΕΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ https://www.facebook.com/CESMMarine/ ΓΡΑΦΕΙ
Ενώ η Μεσόγειος ήταν πάντα γνωστή για τον πλούτο των πόρων, σημαντικές ανακαλύψεις των αποθεμάτων πετρελαίου τα τελευταία χρόνια έχει ζητηθεί χώρες που συνορεύουν με την περιοχή για τη δημιουργία αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) δημιουργώντας έτσι νέες αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές. Στη δυτική Μεσόγειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αλγερία και την Ιταλία, τα κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα r (UNCLOS), έχουν ξεκινήσει διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρουν συμφωνίες οριοθέτησης.
Στην ανατολική Μεσόγειο, η ανακάλυψη γιγάντιων κοιτασμάτων αερίων στη Λεβαντίνα λεκάνη από το 2009 αναβιώνει τις παλαιές θαλάσσιες διαμάχες, ιδίως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η Άγκυρα, η οποία δεν αναγνωρίζει την αρχή που καθόρισε η UNCLOS, σύμφωνα με την οποία οι «αποκλειστικές οικονομικές περιοχές» των νησιών «διεκδικούν» τις θαλάσσιες ζώνες γύρω από τα ελληνικά κτήματα που ευθυγραμμίζουν τη δυτική ακτή της καθώς και τον θαλάσσιο χώρο γύρω από την Κύπρο και αμφισβητεί τις κυπριακές γεωτρήσεις νοτιοανατολικά της ΑΟΖ τους.
Τέλος, σε σχέση με το έργο του EastMed για το αγωγό φυσικού αερίου υπό την ηγεσία του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας με στόχο τη διευκόλυνση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Άγκυρα επιδιώκει να επιδιώξει μια διμερή συμφωνία «κοινής θαλάσσιας περιοχής» με την επικαλυπτόμενη κυβέρνηση της Τρίπολης την ΑΟΖ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, καλύπτοντας αποτελεσματικά το έργο του αγωγού φυσικού αερίου, το οποίο επιδεινώνει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή
ΕΝΑ ΣΧΌΛΙΟ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟ facebook
Σωτήριος Μακρυγιάννης Όποιος δημοσίευσε ένα τέτοιο "χάρτη" θα μπορούσε να είναι τόσο ευγενικός να δημοσιεύσει την επίσημη / διεθνώς αναγνωρισμένη πηγή του; Είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι μια τέτοια φρικαλεότητα ψευδοπροστατευμένων «περιοχών», συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, θα μπορούσε να ήταν οπουδήποτε αλλού, εκτός από τον ονειρικό κόσμο των νυχτερινών εκπομπών των μεγάλων σουλτάνων ...
►gataros.net
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε