-->

Header Ads

Πλήρη επιφυλακή και νέα αναχώματα στον Έβρο: H Άγκυρα θέλει να στρατιωτικοποιήσει το μεταναστευτικό

Οι πληροφορίες για προσπάθεια αποσταθεροποίησης σ’ ολόκληρη τη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία είχαν φτάσει στο Ελληνικό Επιτελείο, σχεδόν πριν ένα τετράμηνο. Φωτογραφία, πηγή, ΓΕΕΘΑ


Επιπλέον έργα οχύρωσης ώστε ν’ αντέξει η γραμμή άμυνας που έχουν αναπτύξει Σώματα Ασφαλείας και Στρατός Ξηράς βρίσκονται ακόμη και αυτή την ώρα σε πλήρη εξέλιξη καθώς οι τουρκικές κινήσεις που μέρα με τη μέρα στρατιωτικοποιούν τα γεγονότα στον Έβρο, δείχνουν και τις προθέσεις που υπάρχουν από τη γείτονα.



Οι επίσημες εικόνες (και σε αυτές πρέπει να στηρίζεται η ψύχραιμη ενημέρωση) αναδεικνύουν το μέγεθος της Τουρκικής προκλητικότητας διότι από την άλλη πλευρά των συνόρων στον Έβρο, τα στρατιωτικού τύπου οχήματα «Hizir- Ates» είναι εκείνα που βοηθούσαν στις προσπάθειες ώστε να πέσει ο Ελληνικός αποτρεπτικός φράχτης.

Η ειρωνεία μάλιστα μπορεί να εστιαστεί στο γεγονός πως αυτά τα οχήματα παρελήφθησαν από την Άγκυρα τον περασμένο Μάϊο, με χρήματα που είχαν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλυψαν σχεδόν το 75% των αναγκών για την κατασκευή τους. Κατά συνέπεια ένας εκ των δούρειων ίππων που χρησιμοποιεί η Άγκυρα αυτή την ώρα για να πορθήσει τον Έβρο είναι οχήματα που κατασκευάστηκαν και με Ελληνικά χρήματα.

Στρατιωτικές πηγές μάλιστα έλεγαν ότι η παρουσία του τουρκικού τεθωρακισμένου οχήματος στο συγκεκριμένο σημείο εντάσσεται στα μεθοριακά επεισόδια και αυτό αποδεικνύει ότι η Άγκυρα επιδιώκει την σταδιακή κλιμάκωση.

  •  Πάντως στην Ελληνική πλευρά τα έργα δεν σταματούν τόσο από τα στρατιωτικά μηχανήματα που είναι στον Έβρο, αλλά και από οχήματα της περιφέρειας. Ακόμη και πρόχειρα αναχώματα κάλυψης κατασκευάζονται τις τελευταίες ώρες.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες το τουρκικό πρακτορείο Anadolou μεταδίδει εικόνες που απαθανατίζουν άνδρα Ειδικών Επιχειρήσεων σε περιβάλλον που προσομοιάζει τα σύνορα του Έβρου στις Καστανιές. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές έλεγαν πως έγινε μια καλή προσπάθεια στην τουρκική μονταζιέρα, πλην όμως τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων δεν βρίσκονται στην περιοχή του Έβρου ποταμού. Η παρουσία της στρατοχωροφυλακής και της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας της τουρκικής αστυνομίας, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα δρα ήδη με προσωπικό στο οποίο παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση.

Και αν πει κανείς ότι και η Ελλάδα έχει αποστείλει τμήματα του Στρατού Ξηράς τόσο από τον Έβρο, όσο και από την ενδοχώρα, αυτό συμβαίνει πρώτον λόγω του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι επιφορτισμένες με την εξωτερική φρούρηση των συνόρων και δεύτερον επειδή δεν αρκεί ο αριθμός του αστυνομικού προσωπικού.


  • Η εντολή σαφέστατα κι έχει αποτυπωθεί και από την πολιτική ηγεσία της χώρας είναι η αποτροπή.


Οι πληροφορίες που δημιούργησαν τη γραμμή άμυνας

Το γεγονός πως άντεξε η αμυντική γραμμή στα 212 χλμ του Έβρου δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι πληροφορίες για μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης σ’ ολόκληρη τη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία είχαν φτάσει στο Ελληνικό Επιτελείο, σχεδόν ένα τετράμηνο νωρίτερα.

Από τότε κυρίως ο Στρατός Ξηράς και παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες είχαν περιέλθει και στην ΕΛ.ΑΣ, ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου με έργα τα οποία είχαν σκοπό την αποτροπή. Πολλά σημεία στις όχθες του ποταμού Έβρου καθαρίστηκαν σχολαστικά και χαράχτηκαν εκ νέου τα μονοπάτια της περιπόλου που τα διέσχιζε, σε άλλα σημεία τοποθετήθηκαν επιπλέον πάσσαλοι με συρματοπλέγματα, ώστε να φράξουν τα παράνομα περάσματα των διακινητών.

Τότε δυο Αξιωματικοί πίεσαν ιδιαίτερα διότι είχαν αξιολογήσει τις πληροφορίες ως ιδιαίτερα αξιόπιστες και δεύτερον το είδαν ως την ευκαιρία που χρειάζονταν για να γίνουν έργα οχύρωσης που στη μνημονιακή Ελλάδα, σχεδόν είχαν εγκαταλειφθεί και συντηρούνταν μόνο τα απαραίτητα. Η πίεση που άσκησαν τότε οι δυο ανώτατοι Αξιωματικοί, γέμισε τόσο το χερσαίο κομμάτι στο προγεφύρωμα του Κάραγατς, όσο και σε άλλα σημεία με κονσερτίνες, το ακανθώδες συρματόπλεγμα που δύσκολα μπορεί κανείς να το προσπεράσει.

Οι Αξιωματικοί αυτοί ήταν ο τότε Διοικητής της 1ης Στρατιάς και ο επίσης τότε Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού που σε ευρείες συσκέψεις, παρουσία και ανωτάτων της ΕΛ.ΑΣ, είχαν εκφράσει την άποψη της άμεσης ενίσχυσης της συνοριακής γραμμής, η οποία ούτως ή άλλος ήταν απαραίτητη. Οι τότε Διοικητές όμως είναι οι δυο νυν Αρχηγοί, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

https://hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.