Όπως φαίνεται η Άγγελα Μέρκελ θα χρειαστεί να ξαναπιάσει το τηλέφωνο: Ο Ερντογάν δεν ακούει
Πρόκληση στο Αιγαίο. Πρόκειται για πετρέλαιο, αλλά και για την ιστορία: η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ήταν τόσο σκληρή που η Άγγελα Μέρκελ έπρεπε να παρέμβει. Ίσως όχι για τελευταία φορά.
Αυτά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα SZ, σε κείμενο του Tomas Avenarius.
Οι Τούρκοι προκαλούν συνειδητά –
εξέδωσαν «navtex» για έρευνα σε περιοχή κοντά σε ένα μικρό ελληνικό νησί. Και προφανώς δε χρειαζόταν πολύ για να πυρακτωθεί η κατάσταση μεταξύ των πλοίων και των δύο πλευρών εστάλησαν εκεί.
Η κ. Μέρκελ παρενέβη και κατεύνασε τα πνεύματα αλλά το πρόβλημα δε λύθηκε. Η κίνηση της Άγκυρας ήταν ξεκάθαρη πρόκληση.
Ωστόσο, με αφορμή το ελληνικό νησί γίνεται η θέση της Άγκυρας στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τουλάχιστον εν μέρει κατανοητή –η Τουρκία θεωρεί ότι η υφαλοκρηπίδα της περιορίζεται υπερβολικά από την Ελλάδα με τα 3000 νησιά.
Η Αθήνα μπορεί να έχει δίκιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά από πολιτική άποψη το θέμα είναι πολύ πιο δύσκολο –οι θέσεις των δύο κρατών είναι de facto ασυμφιλίωτες. Και το δίκτυο συμφερόντων, αποτελούμενο από τις χώρες που υποστηρίζουν την Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ – είναι αυτονόητο: αυτό που ενδιαφέρει είναι ο αγωγός “EastMed που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο και το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.
Η Τουρκία που διψάει επίσης για ενέργεια, αισθάνεται περιθωριοποιημένη απ’ όλα αυτά. Ίσως η διαμάχη επιλυθεί –με μεσολάβηση Βερολίνου. Ο χρόνος όμως πιέζει. Η διάθεση χειροτερεύει καθημερινά, οι προκλητικές γίνονται.
Η Τουρκία μόλις μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί –μια μάλλον εχθρική πράξη. Έλληνες διαδηλωτές έκαψαν τουρκικές σημαίες –επίσης περιττή πρόκληση. Όπως φαίνεται θα χρειαστεί η Merkel να ξαναπιάσει το τηλέφωνο.
ΠΗΓΗ: SZ, σε κείμενο του Tomas Avenarius, Provokation in der Ägäis
To Βερολίνο σε μπελάδες. Στην περίπτωση της Τουρκίας καθίστανται σαφή τα όρια της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Και φέρει και η Γερμανία ευθύνη για αυτό, γράφει η γερμανικη εφημερίδα HB, σε κείμενο της Eva Fischer.
Σημειώνει:
Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο αποφεύγει σκληρότερη αντιμετώπιση της Άγκυρας είναι το υψηλό ποσοστό ανθρώπων με τουρκικές ρίζες στο σύνολο του γερμανικού πληθυσμού.
Τώρα, ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., θα βρεθεί σε δύσκολη θέση –γιατί προεδρία σημαίνει εξεύρεση συμβιβασμών προς όφελος όλων εντός της Ε.Ε. Και το γεγονός ότι η Ε.Ε. πρέπει να γίνει ισχυρότερη από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής είναι από τις δηλωμένες προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας.
Οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν δοκιμασία: είναι η Γερμανία σε θέση να προτάξει όχι τα εθνικά αλλά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα –για μια ισχυρή, ενιαία θέση της ΕΕ στο διεθνές πεδίο; Η γερμανική προεδρία θα πρέπει να δώσει απάντηση.
ΠΗΓΗ: HB, Eva Fischer:, An der Türkei werden die Grenzen europäischer Außenpolitik deutlich
https://hellasjournal.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε