-->

Header Ads

Πιέζουν την Κύπρο να διαμοιραστεί άμεσα τα έσοδα από το φυσικό αέριο με τους εισβολείς και τους Τ/Κ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μετέφερε τη θέση της Τουρκίας, να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τώρα, χωρίς λύση του Κυπριακού, σε συμφωνία με την ΤΔΒΚ, για διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο – Πιέσεις για τέτοια συμφωνία ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα και από τη Γερμανία, προεδρεύουσα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο

Σκεύη Σταύρου

Πίεση ασκείται το τελευταίο διάστημα από σημαντικούς εταίρους μας, αναφορικά με τη θέση που
προκρίνει η Τουρκία, να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τώρα, δηλαδή χωρίς λύση του Κυπριακού, σε συμφωνία με την ΤΔΒΚ, για διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο (ενός είδους ίση συνεκμετάλλευση).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», την τουρκική θέση μετέφερε και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, στις Βρυξέλλες, κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου. Αν και η θέση είναι γνωστή, εντούτοις η πρωτοβουλία του Ζ. Μπορέλ αιφνιδιάζει, καθότι ως αναμενόμενο είναι να τηρεί στάση αρχών και να μην πέφτει «θύμα» της Άγκυρας…

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπορέλ πραγματοποίησε στις 6 Ιουλίου διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα, ενώ στις 25 Ιουνίου είχε επισκεφθεί την Κύπρο.

Η πρόταση, όπως μας λέχθηκε, προφανώς αφορά τυχόν κοιτάσματα στις περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου πραγματοποιεί έρευνες είτε η Κύπρος είτε η Τουρκία, δήθεν εκ μέρους των Τ/Κ, και όχι στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεκδικεί η Τουρκία για λογαριασμό της!

Πληροφορίες προσθέτουν στη «Σ» ότι πιέσεις για διαμοιρασμό των εσόδων του φυσικού αερίου χωρίς λύση του Κυπριακού ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα και από τη Γερμανία, προεδρεύουσα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο (Ιουλίου – Δεκεμβρίου).

Πολιτικές σκοπιμότητες
Η γνωστή θέση της Τουρκίας, που μετέφερε και ο Ζοζέπ Μπορέλ, φαίνεται ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, αφού σε δημόσια τοποθέτησή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρότεινε, για πρώτη φορά, η συζήτηση να διεξαχθεί μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι. Μία πρόταση που προκάλεσε και την αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση (17 Ιουλίου 2020) χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή ως «εχθρική ενέργεια». Ο Μ. Ακιντζί ξεκαθάριζε ότι, αυτό που πρότεινε η Τουρκία αφορά τα ενεργειακά, και πως το Κυπριακό το συζητά ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ενώ διαμήνυσε πως όλα τα θέματα στην Κύπρο συζητούνται σε επίπεδο ηγετών και όχι σε υπουργικό.

Επί τούτου, καθόλου τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ (15.07.2020): «Έχω ενημερωθεί από τους ομολόγους μου ότι γίνεται αυτή η συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα είναι ενδιαφέρον, και ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Τουρκία, ότι στην πρότασή της για δήθεν ανάγκη διαλόγου (σ.σ. για τους υδρογονάνθρακες) ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, λέει ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με τον κ. Οζερσάι και όχι με τον κ. Ακιντζί. Είναι ακόμη μια ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να αξιοποιήσει μέσα από τέτοιες εισηγήσεις ή προτάσεις που στερούνται κάθε σοβαρότητας».

Ενδεικτική και η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (14 Ιουλίου 2020): «Η στάση της Τουρκίας επί του θέματος είναι γνωστή από τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων μεταξύ των ‘λαών’ στο νησί, να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας και αντί για συμμαχίες ενάντια στην Τουρκία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κλίμα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να τερματιστούν μόνο με την υιοθέτηση τέτοιας προσέγγισης απ’ όλα τα μέρη».

Θέση από το 2011

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η θέση για διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων ή ίση συνεκμετάλλευση πριν από την λύση, κατατέθηκε για πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου 2011, από τον τότε κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Έκτοτε εκφράστηκε πολλές φορές η θέση από την Τουρκία αλλά και από το ψευδοκράτος. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου στις 19.06.2019: «Το ζήτημα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας χωρίζει, και δεν θέλουμε να το βλέπουμε έτσι. Αντίθετα επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου μοιραζόμενοι από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Μόνο ένα πράγμα θέλουμε. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του ‘τ/κ λαού’, τα οποία αποδέχονται όλοι, ΕΕ, ε/κ πλευρά και Ελλάδα. Σε αυτό το θέμα ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Είναι πάρα πολύ αυτό που ζητούμε; Είναι τόσο απλό. Θα μάθουμε να μοιραζόμαστε. Όταν συμμορφούμενοι με δίκαιο κάνουμε διαμοιρασμό, τότε και λύση έρχεται και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο θέμα του διαμοιρασμού».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.