-->

Header Ads

Το ΝΑΤΟ κρύβει την έρευνα για την στοχοποίηση της γαλλικής φρεγάτας υπό το φόβο κλιμάκωσης της έντασης


130919-N-NU634-073 MEDITERRANEAN SEA (Sept. 19, 2013) An MH-60R Sea Hawk helicopter from the Swampfoxes of Helicopter Maritime Strike Squadron (HMS) 74 assigned to the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Gravely (DDG 107) prepares to land on the flight deck of the French navy frigate Aconit (F 713) during a passing exercise. Gravely, homeported in Norfolk, Va., is on a scheduled deployment supporting maritime security operations and theater security cooperation efforts in the U.S. 6th Fleet area of responsibility. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Darien G. Kenney/Released)

Από τους Robin Emmott, John Irish, Tuvan Gumrukcu

Μια έρευνα του ΝΑΤΟ σχετικά με μια ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον Ιούνιο έχει κριθεί πολύ ευαίσθητη για να συζητηθεί δημόσια και δεν καταλογίζει ευθύνες, καθώς το Παρίσι και η Άγκυρα διεξάγουν πόλεμο δηλώσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.
Το θέμα είναι ενδεικτικό των δυσκολιών του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με την Ελλάδα για τα ενεργειακά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και με τον ηγέτη της βορειοατλαντικής συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας, που κρίθηκε ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη.
Η Γαλλία έκανε αναφορά ότι η φρεγάτα παρενοχλήθηκε από πλοία του τουρκικού Ναυτικού που συνόδευαν το συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο και κατηγορεί ευθέως την Τουρκία ότι παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία το αρνείται αυτό και ισχυρίζεται ότι η γαλλική φρεγάτα ήταν «επιθετική».
Φαίνεται τώρα απίθανο ότι η έρευνα αυτή μπορεί να επιλύσει τη διαμάχη. Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση είχε ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, ενώ ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο πρακτορείο ότι «την έκρυψαν κάτω από το χαλάκι».
Ένας άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στην συμμαχία, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και της στρατηγικής της θέσης, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόθεση να της «κουνήσει το δάχτυλο».
Και έτσι και οι δύο πλευρές επισήμως διεκδικούν τη «νίκη» σε αυτή την αντιπαράθεση και να ανταλλάσσουν κατηγορίες για αυτό το θέμα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα στηλίτευσε την «απαράδεκτη συμπεριφορά» της τουρκικής κυβέρνησης και του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν απάντησε απευθύνοντας έκκλησ να «Μην χάσετε την Τουρκία».

Οι δυο άνδρες βρίσκονται σε διαμάχη και με αφορμή την Ελλάδα, η οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Τουρκίας να εξερευνήσει υδρογονάνθρακες σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα ή η Κύπρος.
Η Γαλλία έχει δημόσια συνταχθεί με τις ελληνικές θέσεις και πλοία και μαχητικά αεροσκάφη της έχουν συμμετάσχει με κάθε δημοσιότητα σε ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις.
Και σε αυτή την περίπτωση, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα, μέσω συνομιλιών «αποκλιμάκωσης».

Τα προβλήματα αυτά με την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι νέο.
Πέρυσι, για ένα διάστημα η Τουρκία αρνήθηκε να υποστηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο για τη Βαλτική και την Πολωνία, εκτός εάν το ΝΑΤΟ προσέφερε πολιτική υποστήριξη στον πόλεμο της Άγκυρας ενάντια σε μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή που είχε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.
Η δε τουρκική προμήθεια του συστήματος αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400 φαίνεται ότι είναι κι αυτό ένα αγκάθι για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους. Αλλά η κίνηση να «θαφτεί» το πόρισμα της έρευνα φαίνεται ότι είναι σαφής ένδειξη ότι τέτοιου είδους «τοπικές εντάσεις» μπορούν προς το παρόν να αγνοηθούν. Πηγή: πρακτορείο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.