Μετά τον Λαβρόφ πάει στην Κύπρο και ο Πομπέο μεταφέροντας μηνύματα: Η σύγκρουση των “γιγάντων”
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο έγινε δεκτός στην Ντόχα του Κατάρ από αξιωματούχους του Εμιράτου. State Department photo by Ron Przysucha
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Είναι σημαντική, ότι και να λέγεται περί του αντιθέτου, η επίσκεψη του υπουργού των Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο.
Χρωστούσε αυτή την επίσκεψη από τον περασμένο Ιανουάριο όταν την τελευταία στιγμή αναγκάστηκε να την αναβάλει, επειδή έπρεπε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον.
Η επίσκεψη αποφασίστηκε την Πέμπτη. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και του ανακοίνωσε ότι ο κ. Πομπέο θα ήθελε να συναντήσει τον ίδιο και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Το αεροπλάνο του κ. Πομπέο θα σταθμεύσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, προερχόμενο από το Κατάρ. Θα πάει στη Λευκωσία όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και θα επιστρέψει στη Λάρνακα για να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον. Και όλα αυτά σε διάστημα δύο και κάτι ωρών.
Θυμίζω ότι την Πέμπτη το απόγευμα είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Πομπέο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, όπου έκαναν ανασκόπηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλες περιοχές του κόσμου.
Είναι σημαντική η επίσκεψη διότι ακολουθεί αυτή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία. Η Αμερική έπρεπε να δηλώσει παρουσία και το κάνει με τον κ. Πομπέο, τον μεγάλο αντίπαλο του κ. Λαβρόφ. Η σύγκρουση των “γιγάντων” γίνεται πάνω από την Κύπρο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι θύμα αυτής της διαμάχης το πολύπαθο νησί.
Επίσης, στην Ουάσιγκτον ενώ λένε δημόσια και επίσημα ότι οι Γερμανοί κάνουν καλή δουλειά στο θέμα της διαπραγμάτευσης, φαίνεται ότι πιστεύουν πως χρειάζονται βοήθεια, διότι παρά τις προσπάθειες της κ. Μέρκελ δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Εννοώ ότι δεν έχουμε αποκλιμάκωση, που θα οδηγήσει στην έναρξη του διαλόγου.
Κάνουν και κάτι άλλο οι Αμερικανοί όμως: Η γερμανική διαπραγμάτευση αφορά την αποκλιμάκωση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Στην όποια συμφωνία δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος. Τι λέει στην ουσία ο κ. Πομπέο, παραφράζοντας τα λόγια του;
Πρώτον ότι η αποστολή του στην Κύπρο είναι συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του προέδρου Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Τουρκίας, και
Δεύτερον, πρέπει να συμπεριλάβει στο σκηνικό της αποκλιμάκωσης και η Κύπρος. Να αποσυρθούν, δηλαδή, και από τις θάλασσες του νησιού οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.
Είναι ως να απαντά στους Ρώσους, που προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, ότι εμείς θα το κάνουμε. Μακάρι… Διότι ανεξάρτητα αν γίνει με την παρέμβαση της Ουάσιγκτον και της Μόσχας, σημασία έχει να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις. Βέβαια, την απόφαση θα την πάρει ο Ερντογάν. Ούτε ο κ. Πομπέο, ούτε ο κ. Λαβρόφ.
Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι τα πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και τόνισε ότι θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες στην Κύπρο για την προοπτική τους, τους στόχους τους, τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν.
Όπως δήλωσε ο κ. Τραμπ στους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν -και το υπογράμμισε και ο κ. Πομπέο- οι θαλάσσιες διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο.
Στην ιστοσελίδα μας έχουμε γράψει ότι ο κ. Τραμπ είχε πει στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι αδιανόητος ένας πόλεμος μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Πομπέο είπε ότι θα εργαστεί γι’ αυτό το θέμα, εννοεί την επίλυση των όποιων διαφορών ειρηνικά, όχι με πόλεμο. Και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να βεβαιωθεί ότι κατανοεί τους κινδύνους που συνδέονται με την προοπτική του λαού της Κύπρου.
Θα το λάβω υπόψη, τόνισε, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις προκλήσεις που παρουσιάζει η Ανατολική Μεσόγειος σήμερα. Είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πολύ.
Αφού μίλησε για τις προσπάθειες των Γερμανών, οι οποίες ως γνωστόν είναι στάσιμες, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες -όποτε και αν γίνουν- θα είναι πραγματικές αφού αποσυρθούν προηγουμένων οι δυνάμεις των δύο χωρών.
Η τελευταία θέση του κ. Πομπέο, ταυτίζεται απόλυτα με την ελληνική. Η Αθήνα δέχεται να πάει σε διάλογο υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα αποσύρει όλα τα πλοία της από την περιοχή του Καστελόριζου, αν και το κανάλι OPEN μετέδωσε νέες πληροφορίες ότι αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι η απόσυρση του ερευνητικού Oruc Reis.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, βοηθά αφάνταστα την Κυπριακή Δημοκρατία σε μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή… Και λογικό είναι να περιμένουν με αγωνία στη Λευκωσία τις δηλώσεις του κ. Πομπέο.
https://www.apopseis.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε