Παραπληροφόρηση για τεστ covid-19
Όχι, το τεστ για την COVID-19 μέσω λήψης δείγματος από την μύτη, ΔΕΝ προκαλεί βλάβη στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό
Ισχυρισμός:
Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το τεστ για την νόσο Covid-19, μέσω δειγματοληψίας από την μύτη, βλάπτει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Συμπέρασμα:
Στα πλαίσια διεξαγωγής του τεστ για την Covid-19, η λήψη δείγματος γίνεται με ειδικό στειλεό από την ρινοφαρυγγική κοιλότητα ο οποίος δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε επαφή με τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Μεταξύ των ποικίλων παρανοήσεων που κυκλοφορούν κατά καιρούς σε ελληνικά και ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 και την νόσο COVID-19 την οποία προκαλεί, πρόσφατα εντοπίστηκε άλλη μία που αφορά το τεστ για τη διάγνωση της νόσου. Η εν λόγω παρανόηση, αφορά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η λήψη δείγματος από την μύτη.
Παραδείγματα: greeknewsondemand.com, δημοσίευση στο Facebook
Στην υπό εξέταση δημοσίευση διαβάζουμε πως ο στειλεός που χρησιμοποιείται προκειμένου να ληφθεί το δείγμα, εισχωρεί τόσο βαθιά στην μύτη με αποτέλεσμα να φτάνει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό προκαλώντας του σοβαρή βλάβη, η οποία με τη σειρά της επιφέρει περαιτέρω προβλήματα στον οργανισμό και κυρίως στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική δημοσίευση σε ομάδα του Facebook διαβάζουμε:
Τι είναι ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός;
Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθούμε σε κάποια γενικά χαρακτηριστικά του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Με απλά λόγια, ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι μια αρκετά εξειδικευμένη κυτταρική μεμβράνη, η οποία αποτελείται κυρίως από ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία σχηματίζουν ισχυρές συνδέσεις μεταξύ τους.
Εντοπίζεται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου και λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό προστατευτικό “φίλτρο” για το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς παρεμβάλλεται ανάμεσα στα αγγεία του αίματος και τους νευρώνες, και εμποδίζει επιβλαβή μόρια, όπως τοξίνες και λοιπές παθογόνες ουσίες, να περάσουν από το αίμα στα ευαίσθητα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. [πηγή][επεξηγηματικό βίντεο]
Συνεπώς, ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός δεν αποτελεί κάποιο μοναδικό σημείο στον ανθρώπινο εγκέφαλο, δεν εντοπίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος του κρανίου και κυρίως δεν σχετίζεται επ’ ουδενί ανατομικά με την ρινοφαρυγγική κοιλότητα. Τέλος, παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αποτελούν διάφορες νευρολογικές ασθένειες, όπως η ιογενής εγκεφαλίτιδα και η νόσος Αλτσχάιμερ. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν δεν επέρχεται βλάβη μέσω της δειγματοληψίας από την ρινοφαρυγγική κοιλότητα. [πηγή 1][πηγή 2]
Κατόπιν έρευνας, η υπό εξέταση δημοσίευση, όπως εμφανίστηκε σε ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξετάστηκε και από άλλες σελίδες ελέγχου γεγονότων μερικές εκ των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Στις αναλύσεις τους εντοπίζουμε δηλώσεις από ειδικούς ερευνητές που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό περί βλάβης του αιματοεγκεφαλικού φραγμού από το τεστ για την COVID-19.
Παραθέτουμε μερικά παραδείγματα:
Μετάφραση:
Ο στειλεός δεν τοποθετείται πάνω στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και δεν θέτει σε κίνδυνο τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και συνεπώς δεν συνιστά καμία απειλή για το νευρικό μας σύστημα”, είπε στον AFP τον Ιούλιο μέσω email, ο καθηγητής John Dwyer, ένας ανοσολόγος και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας. Ο Dwyer πρόσθεσε πως ενώ το PCR τεστ μπορεί να είναι “δυσάρεστο για λίγο” δεν υπάρχει “καμία περίπτωση μια απλή μπατονέτα να προκαλέσει ζημιά στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό”.
Μετάφραση:
Ο Δρ. Morgan Katz, ένας ειδικός σε μεταδοτικές ασθένειες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, είπε στην Associated Press πως οι δημοσιεύσεις στο facebook παρερμηνεύουν αυτό που συμβαίνει όταν διεξάγεται το τεστ. Η μπατονέτα “θα πρέπει να διαπεράσει στρώσεις μυών και συνδετικών ιστών, καθώς και τη βάση του κρανίου, το οποίο είναι ένα χοντρό κόκκαλο, προκειμένου να πλησιάσει έστω και λίγο τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, και θα έλεγα πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό”.
Επιπλέον, μελετώντας και τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) σχετικά με την συλλογή δειγμάτων για την διάγνωση της νόσου COVID-19, σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται πως, κατά τη διεξαγωγή του τεστ μέσω δειγματοληψίας από την ρινοφαρυγγική κοιλότητα, τίθεται σε κίνδυνο ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός. [πηγή]
Συμπέρασμα
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω δεδομένα, ο ισχυρισμός πως προκαλείται βλάβη στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό κατά τη λήψη δείγματος από την μύτη για το διαγνωστικό τεστ για την νόσο COVID-19, είναι ανυπόστατος και αποτελεί προϊόν παραπληροφόρησης.
Ευτυχία Νάτση
https://www.ellinikahoaxes.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε