-->

Header Ads

Ο Ερντογάν θα παίξει το χαρτί της προσάρτησης της βόρειας Κύπρου


Μία μέρα πριν από το «σόου» που ετοιμάζει ο Ερντογάν στα Βαρώσια, ο έγκριτος Τούρκος δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ αποκαλύπτει τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου για την Κύπρο

Του Αλέξανδρου Κόντη

Την εδώ και δεκαετίες εκπεφρασμένη απειλή της Άγκυρας περί προσάρτησης των κατεχόμενων της Κύπρου στην Τουρκία ενδέχεται να επαναφέρει στο προσκήνιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον διευθυντή του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου Ahval, Γιαβούζ Μπαϊντάρ. Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στην Κύπρο, με αφορμή την 26η επέτειο από την ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους και όπως έχει ήδη προαναγγείλει, ετοιμάζεται να κάνει… πικνικ, μαζί με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, στα Βαρώσια, την κλειστή, κατεχόμενη παραλιακή περιοχή της Αμμοχώστου.

O γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ, ο οποίος από το 2016 ζει εξόριστος στη Γαλλία, αναφέρει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ, από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν πιθανότατα θα κλιμακώσει τις προκλητικές του ενέργειες, με την Κύπρο να βρίσκεται στο επίκεντρό του.

«Είναι πολύ πιθανό τώρα ο Ερντογάν να υιοθετήσει μια πιο επιθετική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Όταν οι αυταρχικοί ηγέτες στριμώχνονται στη γωνία, γίνονται πιο επιθετικοί. Η μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ είναι μια προβληματική περίοδος και αποτελεί ερώτημα ποιες θα είναι οι αποφάσεις του Ερντογάν, έως ότου ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση», δηλώνει ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ.

«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα εστιάσει στην Κύπρο. Έχει ανακοινώσει ότι θα επισκεφτεί την Κύπρο στις 15 Νοεμβρίου. Ήδη αρκετοί άνθρωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας ανησυχούν ιδιαίτερα, διότι τώρα υπάρχει ο Τατάρ, ο οποίος λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του Ερντογάν στην βόρειο Κύπρο. Ο Ερντογάν τώρα μπορεί να αποφασίσει να παίξει το χαρτί της προσάρτησης της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επαφές που θα έχει ο Αναστασιάδης με τον Τατάρ, το επόμενο χρονικό διάστημα», προσθέτει ο Τούρκος επικεφαλής του δικτύου Ahval.

Διαφθορά

Ο Γιαβούζ Μπαϊντάρ εκτιμά ότι ο Ερντογάν αισθάνεται ιδιαίτερα ανήσυχος μετά την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο λόγος της ανησυχίας του δεν έχει να κάνει μόνο με τη στάση που θα τηρήσει η Ουάσινγκτον στα γεωστρατηγικά σχέδια του Ερντογάν, αλλά και σε σχέση με μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, στην οποία ενδέχεται να εμπλέκεται και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Πρόκειται για την περιβόητη υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, μέσω της οποίας, η αμερικανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι η Τουρκία έσπασε το εμπάργκο προς το Ιράν.

«H υπόθεση της τράπεζας Halkbank αποτελεί ένα τεράστιο βαρίδι για τον Ερντογάν και άλλους Τούρκους υπουργούς. Πλέον εκδικάζεται σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η νίκη του Τζο Μπάιντεν είναι πολύ κρίσιμη, διότι ο Μπάιντεν θέλει να εγκαταστήσει ξανά στις ΗΠΑ τον απόλυτο σεβασμό στο νόμο και το δικαστικό σύστημα. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε παρέμβει και προσπάθησε να αποδυναμώσει τις κατηγορίες. Έτσι, κάποιοι ήδη έχουν συνδέσει την παραίτηση του Αλμπαϊράκ με τη νίκη του Μπάιντεν», επισημαίνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, αναφερόμενος και στην πρόσφατη παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.

«Αυτή η κυβερνητική κρίση είναι κυρίως οικογενειακή κρίση. Ο πατέρας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο Σαντίκ Αλμπαϊράκ είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Ερντογάν, στις αρχές της δεκαετίες του 1980 και τον έβαλε στην πολιτική. Έτσι, πολλά εξαρτώνται από την σχέση του Ερντογάν με τον πατέρα του Αλμπαϊράκ.

Παρά την κρίση, ο Ερντογάν εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως την κυβέρνησή του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ‘επανάστασης’ εναντίον του, υπάρχουν μόνο 5 ή 6 βουλευτές που είναι πιστοί στον Αλμπαϊράκ. Το βασικό πρόβλημα του Ερντογάν είναι οι παλαιοί πολιτικοί του σύμμαχοι. Αν κοιτάξετε την κυβέρνηση του 2013 θα δείτε ότι οι πιο προβεβλημένοι και σημαντικοί πολιτικοί είναι πλέον εκτός του κόμματος ΑΚΡ. Για παράδειγμα, ο Αλί Μπαμπατσάν, πρώην υπουργός Οικονομικών τώρα λέει ότι δεν έχει σημασία αν αλλάζουν τα πρόσωπα, αλλά το σημαντικό είναι να αλλάξει το σύστημα. Είναι σαν να λέει ότι το σύστημα είναι διεφθαρμένο και ότι χρειαζόμαστε δομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτική αλλαγή», καταλήγει ο Μπαϊντάρ.

Real

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.