Ο μυστηριώδης διακινητής των Τούρκων και οι έρευνες Λιμενικού και ΕΥΠ
Οι 33 από τους συνολικά 65 μετανάστες που επιβιβάστηκαν στο σκάφος «Nemo» ήταν Τούρκοι, που δήλωσαν διωκόμενοι από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. από την αποβίβασή τους στο Κατάκολο, στις 3 Νοεμβρίου). Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP
Οι έρευνες Λιμενικού και ΕΥΠ για το αλιευτικό «Nemo» και η σύνδεση με την υπόθεση του ιστιοπλοϊκού «La Victoire»
Γιάννης Σουλιώτης
Το λευκό πούλμαν που τους μετέφερε στις ακτές της Ηλείας αναχώρησε από την Ομόνοια στις 8 μ.μ. της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου. Υστερα από ταξίδι διάρκειας 4,5 ωρών έφτασαν στην παραλία Θίνες, κοντά στο Βαρθολομιό. Εμειναν μιάμιση ώρα κρυμμένοι στο δάσος και τα ξημερώματα της Τρίτης ξεκίνησε η επιβίβασή τους στο αλιευτικό σκάφος «Νemo» με προορισμό την Ιταλία.
Η υπόθεση προκάλεσε την κινητοποίηση όχι μόνο του Λιμενικού αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς οι 33 από τους συνολικά 65 μετανάστες που επιβιβάστηκαν στο σκάφος ήταν Τούρκοι που δήλωσαν διωκόμενοι από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν στα ίχνη του κουρδικής καταγωγής Ιρακινού δουλεμπόρου, που διατηρεί κατάστημα στην οδό Αχαρνών. Περιγράφεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος και φέρεται να βρίσκεται πίσω από αρκετές υποθέσεις διακίνησης Τούρκων από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη. Η πιο πρόσφατη από αυτές κατεγράφη στις 13 Νοεμβρίου, όταν άνδρες του Λιμενικού απέτρεψαν τον απόπλου από τη Λευκάδα με προορισμό την Ιταλία του υπό σημαία Γαλλίας ιστιοπλοϊκού «La Victoire», στο οποίο είχαν επιβιβαστεί 36 αλλοδαποί. Οι περισσότεροι ήταν μετανάστες από την Τουρκία.
Το κουβάρι της μυστηριώδους υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν το σκάφος «Nemo», που απέπλευσε στις αρχές του μηνός από τις ακτές της Ηλείας, έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης νότια της Ζακύνθου, κοντά στην παραλία Κερί. Στο αλιευτικό επέβαιναν 65 μετανάστες, που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους μερικές ώρες νωρίτερα από την πλατεία Ομονοίας. «Στο λεωφορείο μάς πήραν τα κινητά», κατέθεσε 26χρονος κουρδικής καταγωγής Ιρακινός. «Επειτα από 5 ώρες φτάσαμε σε απομονωμένη δασώδη περιοχή. Στη διαδρομή είδα στα δεξιά μια μεγάλη κρεμαστή γέφυρα. Μόλις φτάσαμε, ένα άτομο μας οδήγησε κοντά στη θάλασσα. Περιμέναμε μία-μιάμιση ώρα και στη συνέχεια ξεκινήσαμε να επιβιβαζόμαστε στο σκάφος, με μια φουσκωτή βάρκα». Στους άνδρες του Λιμενικού είπε ότι θα πλήρωνε στο κύκλωμα 6.500 ευρώ εάν έφτανε στην Ιταλία.
Τα γεγονότα όμως δεν εκτυλίχθηκαν βάσει του σχεδίου. «Περίπου δύο ώρες μετά τον απόπλου, η μηχανή του σκάφους παρουσίασε πρόβλημα. Οι δύο Ουκρανοί ναυτικοί προσπάθησαν να επιδιορθώσουν τη βλάβη χωρίς να τα καταφέρουν, με αποτέλεσμα να μείνουμε ακυβέρνητοι κοντά σε μια άγνωστη ακτή. Μια έγκυος κάλεσε βοήθεια με το κινητό της (σ.σ.: τα κινητά τηλέφωνα είχαν επιστραφεί στους κατόχους του μετά τον απόπλου του «Νemo»). Της ζήτησαν το ακριβές στίγμα και μιάμιση ώρα αργότερα δύο σκάφη του Λιμενικού ήρθαν και μας ρυμούλκησαν στο λιμάνι», περιέγραψε στα στελέχη του Λιμενικού, στο Κατάκολο, υπήκοος Ιράκ 21 ετών, που βρισκόταν στο αλιευτικό «Nemo». Στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες: Τούρκοι, Ιρακινοί, Αφγανοί και επτά υπήκοοι Ιράν. Στα στελέχη του Λιμενικού στο Κατάκολο και σε δημοσιογράφους τοπικών ΜΜΕ οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι είναι αντικαθεστωτικοί, διωκόμενοι από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ άλλοι δήλωσαν μαχητές της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK. H υπόθεση έθεσε σε συναγερμό την ΕΥΠ, ενώ οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι προκάλεσε την αντίδραση και της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη χώρα.
Στον φάκελο της δικογραφίας που τέθηκε υπόψη της «Κ», υπάρχει η κατάθεση 35χρονου αστυνομικού από την Τραπεζούντα. Δήλωσε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα στη χώρα του λόγω των «πολιτικών του πεποιθήσεων» καθώς και ότι στόχος του ήταν να ταξιδέψει στην Ιταλία. «Θα πλήρωνα 5.400 ευρώ εάν τα κατάφερνα. Η σύζυγος και τα δύο μου παιδιά έμειναν στην Τουρκία», κατέθεσε.
«Δεν γνώριζαν»
Οι δύο Ουκρανοί ναυτικοί συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Μέσω του συνηγόρου τους Παναγιώτη Μπράμου αρνήθηκαν τις κατηγορίες ισχυριζόμενοι πως αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν στο σκάφος υπό την απειλή των δουλεμπόρων. «Υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Μπράμος.
Αρκετοί από τους επιβαίνοντες στο «Nemo» είχαν και τον Σεπτέμβριο προσπαθήσει να ταξιδέψουν από την Τουρκία στην Ιταλία. Το σκάφος τους, ωστόσο, είχε και τότε αντιμετωπίσει πρόβλημα με αποτέλεσμα να διασωθούν από το Λιμενικό κοντά στη Γαύδο. Σε εκείνη την υπόθεση παρόντες ήταν και ορισμένοι από τους μετανάστες που τη 13η Νοεμβρίου προσπάθησαν να αποπλεύσουν από τη Λευκάδα στην Ιταλία με το ιστιοπλοϊκό «La Victoire». Στο υπό σημαία Γαλλίας σκάφος επέβαιναν, εκτός από τους τρεις Ουκρανούς ναυτικούς που συνελήφθησαν, 36 μετανάστες, οι περισσότεροι από την Τουρκία και το Αφγανιστάν. Οπως ακριβώς και στην περίπτωση του «Nemo», μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από την Ομόνοια και είχαν προορισμό τους την Ιταλία. Τα στελέχη του Λιμενικού και της ΕΥΠ, που παρακολουθούσαν τα ίχνη των δουλεμπόρων, επενέβησαν λίγο πριν από τον απόπλου του σκάφους. Στην ακτή εντοπίστηκε και συνελήφθη ένα από τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, υπήκοος Ιράν. Στο σπίτι του στον Πειραιά βρέθηκαν κινητά, κάρτες SIM, σκληροί δίσκοι, USB, όπως επίσης μία πλαστή ταυτότητα και μία πλαστή άδεια παραμονής.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε