Πότε θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα. Πόσες δόσεις θα διανείμει η ΕΕ
Την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όλος ο κόσμος προσμένει την άφιξη του εμβολίου.
Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 1 εκατομμύριο δόσεις στις αρχές του 2021, οι οποίες αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 500.000 πολιτών.
12,5 εκατομμύρια διπλές δόσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει στις 27 χώρες-μέλη της 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από την ίδια εταιρεία σε δεύτερη φάση.
Από τις Pfizer/BioNTech 200 εκατομμύρια δόσεις και επιπλέον 100 εκατομμύρια σε δεύτερο χρόνο. Από τη Moderna 80 εκατομμύρια δόσεις και επιπλέον 80 εκατομμύρια σε δεύτερο στάδιο.
Από την Johnson & Johnson 200 εκατομμύρια δόσεις και άλλα 200 εκατομμύρια, ενώ από τις Sanofi/GSK 300 εκατομμύρια δόσεις και την CureVac 225 εκατομμύρια δόσεις.
Η διαθεσιμότητα των δόσεων ανά χώρα θα γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια και ανάλογα με τη σειρά αδειοδότησης των εμβολίων. Οι τέσσερις εταιρείες που θα κληθούν πρώτες να ξεκινήσουν την αποστολή των εμβολίων τους προς τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι οι Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, CureVac.
Οι πρώτες δόσεις των εμβολίων αναμένεται να είναι διαθέσιμες προς παράδοση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021, οι οποίες αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 500.000 πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τη στρατηγική του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων βάσει των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις προαναφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού της χώρας.
1018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναμένεται να αποκτήσει για πρώτη φορά επίσημα εμβολιαστικά κέντρα.
Πρόκειται για 1.018 δομές (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία) πανελλαδικά κατανεμημένες, έτσι ώστε να μην αφεθεί ακάλυπτο κανένα σημείο της χώρας. Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα για τη νόσο COVID-19 αφορούν και τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.) της χώρας.
Τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε ήδη υπάρχουσες κτιριακές υποδομές των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων της χώρας. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους είναι η ύπαρξη διακριτού χώρου, δηλαδή αίθουσας στην οποία θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και ειδικού θαλάμου συντήρησης των εμβολίων.
Ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτες
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων αναμένεται να συνεδριάσει το προσεχές δεκαήμερο για να αποφασίσει την προτεραιότητα των πληθυσμιακών ομάδων που είναι καλό να εμβολιαστούν ώστε να οικοδομηθεί το ανοσιακό τείχος στην κοινότητα.
Ηδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε εισήγησή του αναφέρει ότι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι, και ειδικότερα εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του COVID-19, πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας.
Έπειτα, ο εμβολιασμός συστήνεται για εκείνους τους πολίτες που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρότερα από τη λοίμωξη COVID-19, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, όσοι διαβιούν σε κλειστές δομές και άτομα με συννοσηρότητες ανεξαρτήτως ηλικίας.
Σύμφωνα με την τελική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αναμένεται να κληθούν να εμβολιαστούν κατά σειρά:
– Οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων κ.ά.).
– Οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας.
– Άτομα άνω των 65 ετών και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.
– Άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, θεραπευτήρια χρονίων νοσημάτων, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.).
Σε δεύτερο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των υπόλοιπων πολιτών.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, για την πρώτη χρονιά του εμβολιασμού δεν αναμένεται να υπάρξει σχετική σύσταση για την ανοσοποίηση των παιδιών, δεδομένου ότι στις τρέχουσες κλινικές δοκιμές όλων των υπό ανάπτυξη εμβολίων τα δείγματα είναι προς το παρόν αριθμητικά μικρά για την εξαγωγή καταληκτικών συμπερασμάτων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε