Άσκηση Μέδουσα 10: Η ιστορία κι η εξέλιξη της συμμαχίας της Μεσογείου - βίντεο
Του Χρήστου Μαζανίτη
Ήταν το 2010 όταν για πρώτη φορά Ελλάδα και Αίγυπτος άρχισαν να κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα προσέγγισης, με ορίζοντας μιας πιο θερμής στρατιωτικής συνεργασίας. Η άσκηση «Αλεξανδρούπολη 10» πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22 έως 26 Νοεμβρίου 2010 βορειοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου.
Η άσκηση, τότε, περιλάμβανε εν όρμω εκπαίδευση από 22 έως 23 Νοεμβρίου με την συγκέντρωση των ναυτικών μονάδων στην Ναυτική Βάση της Σούδας, και διεξαγωγή εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής σε σενάρια επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής.
Εκείνη η χρονιά ήταν πραγματικά δύσκολη για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις. Μόλις 6 ημέρες πριν την άσκηση «alexandroupolis 10», το διάστημα 16 – 21 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε τουρκοαιγυπτιακη άσκηση με την επωνυμία «Φιλική Θάλασσα» στην ευαίσθητη περιοχή νότια από το Καστελλόριζο. Μάλιστα η άσκηση αυτή… συνέπεσε με την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου στην Άγκυρα.
Τουρκία και Αίγυπτος, το 2010, έδειχναν να έχουν κοινό βηματισμό στην Μεσόγειο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ξεδιπλώνει αργά αλλά μεθοδικά την στρατηγική του έναντι της Ελλάδας, η οποία εκείνη την περίοδο ήταν βυθισμένη στην αρχή της δίνης της οικονομικής κρίσης.
Η αραβική άνοιξη, που ακολούθησε της εξέγερσης στην πλατεία Ταχρίρ και η άνοδος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» υπό τον πρόεδρο Μόρσι, έφερε τον Ερντογάν πολύ κοντά με το καθεστώς του Καΐρου και τα ακραία ισλαμικά στοιχεία, που είχαν αναλάβει δια της βίας τα ηνία της χώρας. Ο Αραβικός κόσμος βρισκόταν σε αναβρασμό, με τους αιμοσταγούς τρομοκράτες του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) να βρίσκονται σε άνοδο και την Τουρκία να προσπαθεί να πλασαριστεί ως η χώρα υπό την σκέπη της οποίας όλοι οι ισλαμιστές μπορούν να συσπειρωθούν, προσβλέποντας στην αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Alexandroupolis 14
Το 2014 ήταν η τελευταία χρονιά που Ελλάδα και Αίγυπτος συνέχιζαν σε μία κοινή πορεία διμερών στρατιωτικών ασκήσεων υπό την ονομασία «Αλεξανδρούπολη». Παρά τις δυσκολίες στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, υπήρξε ένας άνθρωπος που φρόντισε όχι να μην διαρραγούν αλλά υπογείως πρόκρινε την συνεργασία με την Ελλάδα παρά με την Τουρκία. Ήταν ο αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και υπουργός Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, από τις 12 Αυγούστου 2012 ως το 2014, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων του πραξικοπήματος εναντίον του πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου 2013.
Ο Αλ Σίσι προήχθη στο βαθμό του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ παρέμεινε υπουργός Άμυνας, μετά το πραξικόπημα, ως το 2014, οπότε και κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος για την προεδρία. Στις εκλογές του Μαΐου ανακηρύχθηκε ο 6ος Πρόεδρος της χώρας με το εμφατικό 97%!
Η «Alexandroupolis 14» πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και αφορούσε, κυρίως, τη συγκέντρωση ναυτικών μονάδων στο Ναύσταθμο Κρήτης, στην Σούδα, και τη διεξαγωγή εκπαίδευσης σε σενάρια επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής.
Η αρχή της ΜΕΔΟΥΣΑΣ
Το 2015 αποφασίστηκε το τέλος της «Αλεξανδρούπολης» και η Αρχή της Άσκησης «Μέδουσα». Η άσκηση ήταν διμερής μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου. Η οργάνωση από ελληνικής πλευράς ανατέθηκε στον άγνωστο – τότε – για το ευρύ κοινό, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος μόλις είχε προαχθεί στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, ως Διευθυντής του Α΄ Κλάδου (Επιχειρήσεις). Ως «Κλαδάρχης» ο Κωνσταντίνος Φλώρος συντόνισε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην πρώτη «Μέδουσα» με τις προσδοκίες να είναι πολλές και βεβαίως η πίεση αυξημένη.
Τα αποτελέσματα από την «ΜΕΔΟΥΣΑ 1» ήταν εντυπωσιακά. Το ίδιο και στις επόμενες «Μέδουσες». Ο Κωνσταντίνος Φλώρος εισέπραξε τα εύσημα κι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που το ΚΥΣΕΑ τον επέλεξε ως Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ, πλαισιώνοντας ως υπαρχηγός τον επόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πίστεψε και προώθησε ακόμη παραπέρα την ελληνοαιγυπτιακή φιλία.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στην θητεία του μετέπειτα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας η Αίγυπτος ήταν στο επίκεντρο πολυήμερης επίσκεψής του.
Μεσογειακό Τείχος
Ο Στρατηγός Φλώρος, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τον Ιανουάριο του 2020, άρχισε μεταξύ άλλων να εργάζεται πυρετωδώς για την αναβάθμιση της χώρας στην στρατηγική σκακιέρα της Μεσογείου.
Επένδυσε στην προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Αρχηγό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κι αυτό απέδωσε τους πρώτους καρπούς τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και μεταστάθμευσαν στην Κρήτη 4 μαχητικά F-16 από τα ΗΑΕ για σχεδόν 3 εβδομάδες, με συνολικά 100 άτομα προσωπικό.
Ακολουθώντας τις εντολές του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προχώρησε στην εμβάθυνση της συνεργασίας με την Γαλλία. Έτσι ήρθε η άσκηση «Ευνομία», η οποία όπως γράψαμε πρόσφατα στο enikos.gr, πρόκειται να αναβαθμιστεί.
Όμως δεν έμεινε σε αυτά. Προώθησε την ιδέα της συνεργασίας και διεύρυνσης της συμμαχίας της Μεσογείου, προωθώντας την ιδέα του «Μεσογειακού Τείχους». Οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών ήρθαν και «κούμπωσαν» με το δόγμα της «ενεργούς στρατιωτικής διπλωματίας» κι έτσι η «Μέδουσα 10» με την συμμετοχή Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι γεγονός.
Η θεαματική συμμετοχή από ελληνικής πλευράς μαζί με την για πρώτη φορά συμμετοχή αεροναυτικών μονάδων άλλων χωρών, μετατρέποντας την ουσιαστικά από διμερή σε πολυεθνική, στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας πιο ισχυρό από ποτέ και με κύριους αποδέκτες αυτούς οι οποίοι στο βωμό του μεγαλοϊδεατισμού τους δε διστάζουν να θέσουν τη γεωπολιτική γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου στις φλόγες. Ελπίζουμε να το λάβουν πριν να είναι πολύ αργά τόσο γι’ αυτούς, όσο και για τις μαξιμαλιστικές τους στοχεύσεις.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Το ΓΕΕΘΑ εμβαθύνει την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και δεν αποκλείεται το προσεχές χρονικό διάστημα να δούμε νέες συνεργασίες και στρατιωτικές ασκήσεις.
Δείτε βίντεο από τις τελευταίες ημέρες που η άσκηση Μέδουσα είναι σε εξέλιξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε