-->

Header Ads

Τους ένωσε ο Ταγίπ: Η Γαλλία και η Αίγυπτος ενισχύουν τους δεσμούς τους απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας


Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Libération δημοσιεύεται άρθρο της Hala Kodmani, με τίτλο: «Αλ-Σίσι, ειδικός εταίρος της γαλλικής διπλωματίας» και υπότιτλο: Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έγινε δεκτός ως σύμμαχος της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στο ζήτημα της Λιβύης. Προς μεγάλη απογοήτευση των ενώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα…

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Οι διπλωμάτες το επιβεβαιώνουν: Γενικά, η πίεση δεν λειτουργεί στην Αίγυπτο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Όμως μερικές φορές λειτουργεί», αναφέρουν. Αυτή η σπάνια περίπτωση φαίνεται να συνέβη την Πέμπτη, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου Abdel Fatah al-Sissi στη Γαλλία.

Η επίσημη ανακοίνωση αυτής της επίσκεψης έγινε από το Elysée λίγα λεπτά μετά την επιβεβαίωση της απελευθέρωσης- έκπληξης στο Κάιρο, των τριών υπευθύνων της αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Ατομικά Δικαιώματα (EIPR), που συνελήφθησαν στα μέσα Νοεμβρίου.

Χωρίς να αναγνωρίσει μια άμεση σχέση, το Elysée είπε ότι η γαλλική διπλωματία είχε προβεί σε ενέργειες κατά την προετοιμασία της άφιξης του Αιγύπτιου Αρχηγού του κράτους. Θα μπορούσε να προταθεί αναβολή της επίσκεψης εάν οι τρεις ακτιβιστές δεν απελευθερώνονταν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα (…)

Η συζήτηση μεταξύ της οικονομικής realpolitik και των δημοκρατικών αξιών έρχεται σε μια λεπτή στιγμή, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν μόλις έδωσε μαθήματα ελευθερίας έκφρασης γαλλικού τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών που προσβλήθηκαν από την υποστήριξή του στα σκίτσα του προφήτη, τα οποία θεωρήθηκαν «προσβλητικά» (…).

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian έσπευσε να ηρεμίσει τα πράγματα, στις αρχές Νοεμβρίου επισκεπτόμενος το Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον μεγάλο θρησκευτικό ηγέτη, εκτός από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η πρώτη συνάντηση με τον Emmanuel Macron, επικεντρώθηκε στις κοινές προτεραιότητες: καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακές κρίσεις, ιδίως η Λιβύη και η Ανατολική Μεσόγειος. Αυτά τα ζητήματα, στα οποία οι δύο χώρες συνεργάστηκαν τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζουν με μεγαλύτερη ένταση στο σημερινό τεταμένο περιβάλλον.

Η Γαλλία και η Αίγυπτος ενισχύουν τους δεσμούς τους ιδιαίτερα απέναντι στην πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας του Erdogan στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η αντιπαράθεση με την Τουρκία ενίσχυσε μια ιδεολογική εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνει η Claire Talon, ερευνήτρια στο Αραβικό Κέντρο Έρευνας και Μελέτης στο Παρίσι (Carep).

Η ειδικός για την Αίγυπτο υπογραμμίζει επίσης τη σημασία μιας «σχέσης που έχει γίνει τριγωνική μεταξύ του Παρισιού, του Καΐρου και του Abou Dhabi, που καθοδηγεί όλη τη γαλλική πολιτική στη Μέση Ανατολή» (…)

ΠΗΓΗ: Liberation, Hala Kodmani, Al-Sissi, partenaire particulier de la diplomatie française

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.