Ο Ερντογάν ζαλίστηκε από τις “βόμβες”-κυρώσεις του Μάικ Πομπέο
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με γραπτή δήλωσή του, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις στην Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου περί κυρώσεων CAATSA.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε σύμμαχο χώρα. Πιστεύεται ότι οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία θα είναι σοβαρές, καθώς οι κυρώσεις κτυπούν την “καρδιά” της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.
Η αμερικανική ανακοίνωση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Άγκυρα, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των πιστών συνεργατών του για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Η Τουρκία τιμωρείται για την εν γνώσει της συμμετοχή σε σημαντική συναλλαγή με την Rosoboronexport, την κύρια οντότητα εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, από την οποία προμηθεύθηκε το σύστημα πυραύλων S-400.
«Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης βίζας για τον Δρα Ismail Demir, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματούχους της SSB», αναφέρει ο Μάικ Πομπέο.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στα υψηλότερα επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις, ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και ρωσική πρόσβαση στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία.
«Ωστόσο, πρόσθεσε, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και τον έλεγχο του S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εκκρεμούσα απομάκρυνση από την παγκόσμια συνεργασία για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 Joint Strike Fighter».
Ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι «η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Τμήμα 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των πληροφοριών της Ρωσίας».
Ταυτόχρονα κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την από δεκαετιών ιστορία της παραγωγικής μας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, απαλείφοντας το εμπόδιο της κατοχής από την Τουρκία των S-400, το συντομότερο δυνατό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.Σε δημοσιογραφική τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το διάστημα που πέρασε από τότε που ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Τουρκίας – Ρωσίας, μέχρι την επιβολή κυρώσεων, δεν είναι μεγάλο, θυμίζοντας ότι για την Κίνα πέρασαν εννέα μήνες. Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι πρώτη φορά επιβάλλονται παρόμοιες κυρώσεις σε σύμμαχο.
Σε άλλο ερώτημα είπε πως δεν υπάρχει κανείς συσχετισμός μεταξύ του χρόνου που επιλέχθηκε για την ανακοίνωση των κυρώσεων, με την υπερψήφιση από τη Βουλή και τη Γερουσία του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος υποχρεώνει τον πρόεδρο να επιβάλλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία, ένα μήνα μετά την υπογραφή του σε νόμο.
Να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο, παρά το γεγονός ότι και στα δύο νομοθετικά σώματα οι πλειοψηφίες ήταν άνω του 80%.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις κυρώσεις προς την Τουρκία που συζητά η Ε.Ε., ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μνημόνευσε τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και είπε ότι αναμένει να υπάρχουν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού και περιορισμούς θεώρησης βίζας στον Ismail Demir, πρόεδρο της SSBFaruk Yigit, αντιπρόεδρο της SSB Serhat Gencoglu, επικεφαλής του Τμήματος Αεροπορίας και Διαστήματος της SSB και Mustafa Alper Deniz, Διευθυντή Προγράμματος για την Περιφερειακή Διεύθυνση Συστημάτων Άμυνας της SSB.
Οι υπόλοιπες τέσσερεις κυρώσεις αφορούν:
απαγόρευση χορήγησης συγκεκριμένων αδειών εξαγωγής και αδειών στις ΗΠΑ για τυχόν αγαθά ή τεχνολογία που μεταφέρονται στην SSB (Ενότητα 235 (α) (2)) ·
απαγόρευση δανείων ή πιστώσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ προς την SSB συνολικού ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών (Ενότητα 235 (α) (3)) ·
απαγόρευση της βοήθειας που προσφέρει η Τράπεζα Εισαγωγών Εξαγωγών των ΗΠΑ στην SSB (ενότητα 235 στοιχείο α) (1)
απαίτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιταχθούν στα δάνεια που θα ωφελούσαν την SSB από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (άρθρο 235 στοιχείο α) (4)) · και
Σημειώνει ότι η χθεσινή απόφαση καταδεικνύει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Υπουργείου Εξωτερικών για την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 231 του CAATSA κι ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλους να αποφύγουν συναλλαγές με τους τιμωρηθέντες, οι οποίες ενδέχεται να διακινδυνεύσουν υποχρεωτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για εξελιγμένα όπλα υψηλής αξίας.
Ανακοινώθηκε τέλος ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε τους τέσσερις αξιωματούχους της SSB στον Κατάλογο Ειδικά Χαρακτηρισμένων Υπηκόων και αποκλεισμένων ατόμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε