-->

Header Ads

Jerusalem Post: Ο Ερντογάν βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης

Με τους γείτονές του αλλά και με το σύνολο των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ

Ο Aykan Erdemir, διευθυντής του Τουρκικού Προγράμματος στο Foundation for Defense of Democracies και πρώην μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου, δήλωσε στην εφημερίδα Jerusalem Post ότι «οι κυρώσεις στον Οργανισμό Προμηθειών Άμυνας της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν πάγωμα κατά την εξαγωγή και επανεξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αμυντικές εξαγωγές και εισαγωγές της Τουρκίας”.

“Αν και αυτό -συνέχισε- θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την αμυντική βιομηχανία της, η Άγκυρα εξακολουθεί να αισθάνεται άνετα εφόσον η κυβέρνηση Trump απήλλαξε τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Τουρκίας από κυρώσεις. Ωστόσο, οι παγκόσμιοι επενδυτές θα αντιληφθούν τις κυρώσεις της CAATSA ως ένα ακόμη σημάδι του αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου της Τουρκίας και είναι πιθανό να συνεχίσουν την έξοδό τους από τουρκικά ομόλογα και μετοχές».

Τίτλος: «Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Τώρα τι; »
Υπότιτλος: «Η Άγκυρα φαίνεται ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης όχι μόνο με τους γείτονές της αλλά και με το σύνολο των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ»

Ο Erdemir σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Trump, ο οποίος απολαμβάνει στενή σχέση με τον Erdogan, έχει προστατεύσει τον Τούρκο ομόλογό του από κυρώσεις CAATSA για σχεδόν δύο χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία ενέκριναν το νομοσχέδιο εθνικής άμυνας (NDAA) με πλειοψηφία, καθιστώντας υποχρεωτικές τις κυρώσεις CAATSA εναντίον της Τουρκίας εντός 30 ημερών από την υπογραφή του νόμου.

«Η απόφαση του Trump να προχωρήσει με κυρώσεις λίγο μετά τις ψηφοφορίες του Κογκρέσου φαίνεται να αποτελεί προσπάθεια του να διασώσει το κύρος της εξουσίας του, αποφεύγοντας να κατηγορηθεί ότι αναγκάστηκε από το Κογκρέσο να τις επιβάλει. Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις CAATSA σε μέλος του ΝΑΤΟ. Το 2018, η Τουρκία ήταν και πάλι ο πρώτος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που επλήγη από τις παγκόσμιες κυρώσεις Magnitsky. Η περίεργη κατάσταση της Τουρκίας έχει μικρότερη σχέση με τη στάση της κυβέρνησης Trump παρά με την ολοένα και πιο αδίστακτη συμπεριφορά της κυβέρνησης Erdogan».

«Δεδομένου ότι η EE έχει, επίσης, επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης όχι μόνο με τους γείτονές της, αλλά και με το σύνολο των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ», σημειώνει ο Erdemir.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι ο Erdogan έχει την ικανότητα να στρέφει την πλάτη της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία και στις δημοκρατικές της αξίες και ως εκ τούτου σε μια πιο φιλική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Η πολιτική επιβίωση του Τούρκου προέδρου απαιτεί χαλάρωση του αυταρχισμού στο εσωτερικό και απομάκρυνση από τα αυταρχικά καθεστώτα της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Ο Kemal Kirişci, συνεργάτης στο Center on the United States and Europe’s Turkey στο Brookings Institute της Ουάσιγκτον, δήλωσε στην εφημερίδα ότι πιστεύει ότι οι κυρώσεις είναι πολύ σημαντικές, παρόλο που άργησαν.

«Τις θεωρώ τόσο σημαντικές όσο και το εμπάργκο πωλήσεων όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την επέμβαση στην Κύπρο το 1974. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σε μια εποχή που η Τουρκία εθεωρείτο μέρος της Δύσης. Σήμερα, η ηγεσία της Τουρκίας έχει πολύ διαφορετική αντίληψη για τις σχέσεις της με τη Δύση, την ίδια εποχή που και η Δύση είναι κατακερματισμένη».

Τονίζει ότι οι κυρώσεις άργησαν και είναι περιορισμένες λόγω της ειδικής σχέσης μεταξύ των ηγετών και των δύο πλευρών. «Η πιο σημαντική επίπτωση θα ήταν η ένταση στη σχέση Τουρκίας-ΝΑΤΟ. Η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω από τις κυρώσεις και να συνεχίσει την πορεία της για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των S400. Αυτό, σε γενικές γραμμές, θεωρείται ασυμβίβαστο με τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα της Συμμαχίας. Αυτό υποδηλώνει ότι η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε ο Kirişci.

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Δεν νομίζω ότι η Δύση θέλει να τιμωρήσει την Τουρκία. επιθυμεί απλώς διαφορετική συμπεριφορά», δήλωσε ο Τούρκος οικονομολόγος, Atilla Yesilada στο Media Line στην εφημερίδα Jerusalem Post.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο «Η Άγκυρα πιθανώς θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ μετά από τις κυρώσεις – αναλυτές», παρατίθενται και σχόλια Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία.

«Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι πάρα πολύ σημαντική για να θυσιάζεται για βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους και για να καθησυχάσει τα αντι-τουρκικά λόμπι. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διορθώσουν αυτό το σοβαρό λάθος χωρίς καθυστέρηση », σύμφωνα με τον Fahrettin Altun, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σχετικά με τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην ήδη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία, ο Yesilada ανέφερε: «Η όλη κατάσταση θα πλήξει πραγματικά την τουρκική οικονομία, επειδή το μαλακό υπογάστριό της είναι πολύ ευαίσθητο. Ακόμη και η φήμη ή οι απειλές κυρώσεων είναι συνήθως αρκετά για να τρομάξουν όχι μόνο ξένους επενδυτές αλλά και τους πιστωτές μας, καθώς και τους εγχώριους επενδυτές που ενδέχεται να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες».

Ο Yesilada πιστεύει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, και δίνει ως παράδειγμα ότι δεν θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά οπλικά συστήματα για να περιορίσει τις ζημίες στα οικονομικά της χώρας.

Πιστεύει ότι οι προτεραιότητες του τουρκικού λαού είναι η οικονομία και η πανδημία και ότι η εξωτερική πολιτική του Erdogan δεν θα τον βοηθήσει να κερδίσει ψήφους.

«Στο τέλος, ο Erdogan θα υποχωρήσει σε κάποιες δυτικές απαιτήσεις», σύμφωνα με τον Yesilada.

Ο Ryan Bohl, αναλυτής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Stratfor, δήλωσε στο Media Line ότι ο Trump προσπαθεί να περιορίσει τη σοβαρότητα των κυρώσεων για να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Άγκυρα, σε περίπτωση που επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το 2024.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα στοιχείο προσωπικής σχέσης με τον Πρόεδρο Erdogan, που ο Trump εξακολουθεί να θέλει να συνεχίσει. Θέλει να έχει τον έλεγχο των κυρώσεων για να βεβαιωθεί ότι δεν θα καταστρέψουν τη σχέση με την Τουρκία».

Ο Bohl πιστεύει ότι ο Biden θα ακολουθήσει στον δρόμο τον κυρώσεων αλλά δεν θα πλήξει την οικονομία της Τουρκίας στο βαθμό των κυρώσεων του 2018: «Δεν νομίζω ότι ο Biden αναζητά μια στρατηγική αλλαγή. … Δεν πιστεύω καν ότι προσπαθεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο το AKP κυβερνά τη χώρα ».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ προς την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Bohl, είναι δύσκολο να υπάρξει στο πλαίσιο της Ένωσης συναίνεση μεταξύ όλων των μελών για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων. Σημειώνει ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν τις δικές τους εσωτερικές ευπάθειες, με το μεταναστευτικό ρεύμα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας σε σχέση με την Τουρκία. «Το μεταναστευτικό αποτελεί μια μεγάλη πολιτική απειλή για τους ηγέτες σε πρωτεύουσες όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, ακόμη και στη Ρώμη», δήλωσε ο Bohl.

Εφημερίδα Jerusalem Post
HellasJournal

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.