Η μεγάλη αντεπίθεση της Πολεμικής Αεροπορίας που τρόμαξε τους Τούρκους
Η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται προκαλώντας πανικό στους Τούρκους. Το πρώτο ελληνικό Viper αρχίζει δοκιμές ενώ τα ελληνικά Rafale ετοιμάζονται να προσγειωθούν στην Τανάγρα.
Η εξοπλιστική φρενίτιδα της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία με βάση κυρίως την εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει χωρίς αμφιβολία προκαλέσει κάτι παραπάνω από έντονο προβληματισμό στην Αθήνα και στο Ελληνικό επιτελείο. Ουσιαστικά μεγάλη ανησυχία ότι χρόνο με το χρόνο ανατρέπεται η ισορροπία δυνάμεων εις βάρος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αφού η Άγκυρα επένδυσε δις δολάρια στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων. Τουλάχιστον τριών διαφορετικών μη επανδρωμένων UAV τα οποία ήδη έχει δοκιμάσει στο πεδίο των επιχειρήσεων σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κορβετών, επιθετικών ελικοπτέρων, τεθωρακισμένων οχημάτων, βλημάτων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ενώ στοχεύει να αναπτύξει ακόμη τόσο το εγχώριο άρμα μάχης Altay όσο και μαχητικό.
Για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα χρόνια της κρίσης δεν ήταν μόνο χαμένα χρόνια στο ζήτημα των εξοπλισμών αλλά προκάλεσαν και σημαντικά προβλήματα τόσο στη συντήρηση όσο και στην αναβάθμιση ακόμα και σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Με την Αθήνα πλέον να κάνει αγώνα δρόμου-ομολογουμένως με ιδιαίτερη επιτυχία τον τελευταίο χρόνο-για να καλύψει το χαμένο έδαφος και γιατί όχι να αποκτήσει πλεονέκτημα σε κρίσιμες για την Εθνική ασφάλεια παραμέτρους.
Και τώρα σπεύδει να χτυπήσει τους γείτονες στο μαλακό τους υπογάστριο. Εκεί που πάντα μειονεκτούσαν και παρά το εξοπλιστικό μπαράζ δεν κατάφεραν να ενισχυθούν. Η Αθήνα χτυπά στο αεροπορικό όπλο όπου η Τουρκία στα χρόνια της εξοπλιστικής φρενίτιδας όχι απλά δεν προχώρησε-με εξαίρεση τον τομέα των μη επανδρωμένων- αλλά ουσιαστικά αποδυναμώθηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα. Έχασε εκατοντάδες πολύτιμα στελέχη και κυρίως ιπτάμενους οι οποίοι για κάθε πολεμική αεροπορία αποτελούν τον πλέον σοβαρό πολλαπλασιαστή ισχύος. Και δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι στρατιωτικά ισχυρές χώρες αρχίζουν να επενδύουν από την αεροπορία τόσο σε μέσα όσο και σε εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό. Εκεί όπου οι γείτονες είχαν επενδύσει στα Αμερικανικά F-35. Και όταν η συμφωνία ‘’πάγωσε’’ βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο και χωρίς εναλλακτικές. Η καθημερινή άλλωστε εικόνα πάνω από το Αιγαίο τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει τόσο αδυναμία σε μέσα-μειωμένες διαθεσιμότητες-όσο και σε ιπτάμενους που θα μπορούν να σταθούν απέναντι στα ‘’γεράκια’’ της HAF.
Η απόκτηση των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale, η αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper, η αναβάθμιση των F-16 block 50, η αύξηση στις διαθεσιμότητες των Mirage 2000-5 με την συμφωνία για ανταλλακτικά και υποστήριξη από το Παρίσι είναι ξεκάθαρο ότι έχουν θορυβήσει όσο τίποτε άλλο τα τελευταία χρόνια τους γείτονες. Όπως και η απόκτηση νέων σύγχρονων όπλων για όλα τα μαχητικά. Γιατί βλέπουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία όχι απλά να χάνει το πλεονέκτημα αλλά να αυξάνει εντυπωσιακά το χάσμα κυρίως στον ποιοτικό τομέα με αεροσκάφη μακράν καλύτερα από τα Τουρκικά F-16 εφοδιασμένα με όπλα τα οποία και δεν διαθέτουν οι γείτονες και φυσικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Η Άγκυρα πόνταρε στα F-35 και έχασε και τώρα ψάχνει απεγνωσμένα απάντηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να στραφεί προς τα Eurofighter με δεδομένη την τεράστια δυσκολία να προχωρήσει σε μια ακόμη συμφωνία με τους Ρώσους έπειτα από τα προβλήματα που της επέφερε η συμφωνία για τους S-400.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε