Η μαύρη σκιά της Τουρκίας μέσω του Ισλάμ σκεπάζει τα Βαλκάνια
Η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία και επιρροή της Τουρκίας και του Κατάρ στα Βαλκάνια σε συνδυασμό με την εξάπλωση του «πολιτικού Ισλάμ» στην Ευρώπη, έχει κάνει πολλούς αναλυτές να θεωρούν τις δύο χώρες ως το «μακρύ χέρι» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Γηραιά Ήπειρο, με στόχο την εξάπλωση του εξτρεμισμού.
Η… πίσω πόρτα της Ευρώπης, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τα Βαλκάνια δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες της ΕΕ, με αποτέλεσμα η διείσδυση Άγκυρας και Ντόχα να καθίσταται πιο εύκολη. Σύμφωνα μάλιστα με εκθέσεις των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών οι κίνδυνοι του «πολιτικού Ισλάμ» είναι πιο σοβαροί από τις ομάδες Σαλαφιτών- Τζιχαντιστών, επειδή οι δραστηριότητές του κρύβονται καλά πίσω από τις διάφορες ενώσεις, τα κέντρα και τα τζαμιά.
Σύμφωνα με το Eurasia Review, πολιτικές ισλαμικές ομάδες, αλλά και θρησκευτικές ομάδες με φαινομενικά πολιτικούς στόχους, έχουν διεισδύσει στις βαλκανικές χώρες μέσω της κλασικής κάλυψης ανθρωπιστικών και φιλανθρωπικών εταιρειών.
Στις Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία, Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο εμφανίζεται μεγάλη παρουσία ισλαμικών πολιτικών ομάδων με δεσμούς στο Κατάρ και την Τουρκία, οι οποίες εδραιώθηκαν εκεί, εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση και τις πολιτικές εντάσεις που επικράτησαν στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ένας μεγάλος αριθμός ισλαμικών ΜΚΟ στο Κατάρ και την Τουρκία, οι οποίες αργότερα αναγνωρίστηκαν ως οργανώσεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να χτίσουν ισχυρή υποδομή προπαγάνδας με σκοπό τη διάδοση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας και την υποκίνηση του μίσους και των θρησκευτικών συγκρούσεων στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τα Σκόπια.
Ανάμεσα στις εξτρεμιστικές οργανώσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κοσσυφοπέδιο, είναι το «Ισλαμικό Φόρουμ», το οποίο σύμφωνα με κάποιους αναλυτές αντιπροσωπεύει την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2020, ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας είχαμε και στην Αλβανία, με επενδύσεις και σημαντική παρουσία στο στρατό της χώρας με εξοπλισμό και εκπαιδευτές.
Και το Κατάρ όμως, δεν έχει χάσει την ευκαιρία να μπει για τα καλά σε Αλβανία και Κόσοβο, με την ΜΚΟ «Qatar Charity», να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες με κεντρικά γραφεία στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία άνοιξε το 2002.
Οι θρησκευτικές υποθέσεις των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη έχουν γίνει αρένα, με την Τουρκία και το Κατάρ να παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη σε ιδρύματα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τους μουσουλμάνους από τη δυτική επιρροή και να τους προσηλυτίσουν στην ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας φονταμενταλιστικής εκδοχής του Ισλάμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε