-->

Header Ads

Γυναίκες πιλότοι στη… μάχη του Αιγαίου κατά των τουρκικών μαχητικών


Η ανθυποσμηναγός (Ι) Μαρίνα Κωνσταντίνου από την Πάτρα, αρχηγός της Σχολής, όταν φοιτούσε στη Σχολή Ικάρων, εκπαιδεύεται σήμερα στην Καλαμάτα ώστε να πετάξει στο Αιγαίο με ένα από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το 2021 θα είναι και η χρονιά των ελληνίδων ιπταμένων, όχι μόνο σε μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, αλλά και σε μαχητικά. Η νεαρή ανθυποσμηναγός, κόρη του καθηγητή Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Δημήτρη Κωνσταντίνου, που βρήκε το 2018 τραγικό θάνατο στην προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή του Ακονκάγκουα, του υψηλότερου βουνού της Αμερικής, πήρε τον περασμένο Ιούνιο με μεγάλη συγκίνηση από τα χέρια της Προέδρου της Δημοκρατίας το πτυχίο της από τη Σχολή Ικάρων και αμέσως μετατέθηκε για να εκπαιδευτεί στα μαχητικά αεροσκάφη (είτε στα Mirage, είτε στα F-16) στην Καλαμάτα: «Μικρή σκεφτόμουν να γίνω γιατρός, διότι ήταν οι γονείς μου, αλλά αυτό άλλαξε στην πορεία. Αγαπώ πολύ τα αεροπλάνα και σιγά σιγά έχω καταλήξει σ’ αυτά» είχε δηλώσει ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν τη φοβίζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

Μετά τη εκπαίδευσή της στην Καλαμάτα η ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνου ίσως πάει και για μετεκπαίδευση σε εκπαιδευτικό κέντρο στην Ιταλία και όταν επιστρέψει θα βρεθεί στους ουρανούς του Αιγαίου, ως φύλακας του εθνικού εναέριου χώρου και των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών από τους τούρκους εναέριους εισβολείς.

Δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν ξεχωρίζει στα μαχητικά της αεροσκάφη, αλλά και στις επίγειες μονάδες της, τους άνδρες από τις γυναίκες. Θεωρεί ότι είναι ίσοι. Την ίδια εκπαίδευση άλλωστε έχουν, τις ίδιες ασκήσεις, τις ίδιες επιδεξιότητες στους προσομοιωτές πτήσεως και την ίδια αγωνία, αλλά και την υπερηφάνεια όταν κρατούν το πηδάλιο ενός μαχητικού στα 18.000 πόδια, κάνοντας τους περίφημους ελιγμούς, όπως το «ανάποδο κουβανέζικο 8».

Και τουρκάλα πιλότος
Υπήρχε μια φήμη το τελευταίο διάστημα ότι στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εμφανιζόταν σε ένα τουρκικό F-16, αραιά και πού, μια τουρκάλα πιλότος μαχητικού. Ηταν η εποχή που ο Ερντογάν έκλεινε στη φυλακή (ή αποστράτευε) τον έναν μετά τον άλλον τους πιλότους των F-16 για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Ηταν τότε που οι Τούρκοι είχαν ελλείψεις σε ιπτάμενο προσωπικό και χρησιμοποιούσαν αποστράτους ή ακόμα και πιλότους της Turk Hava Yollari. Ουδείς όμως δικός μας πιλότος δεν είχε συναντήσει στο Αιγαίο την Τουρκάλα, η φήμη γινόταν κάθε λίγο και λιγάκι πιο έντονη από προπαγανδιστικά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων.

Φήμη όμως δεν ήταν όταν ξαφνικά στους ουρανούς του Αιγαίου εμφανίστηκε με ένα Phantom η υποσμηναγός (Ι) Ιωάννα Χρυσαυγή, που είναι η πρώτη ελληνίδα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους. Και η πρώτη της αποστολή ήταν όπως λέει η ίδια στο Αιγαίο, χωρίς να δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες τι έγινε όταν το Phantom της συνάντησε τα τουρκικά F-16 εκεί κοντά στον Αϊ-Στράτη. Σήμερα η υποσμηναγός Χρυσαυγή είναι εκπαιδεύτρια πιλότων.

Από την 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνωρίσεως μετατέθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος στην Καλαμάτα για να εκπαιδεύει πιλότους. Ανάμεσα στους πιλότους που εκπαιδεύει είναι και η ανθυποσμηναγός Μαρίνα Κωνσταντίνου που είχε αποφοιτήσει τον περασμένο Ιούνιο και εκπαιδεύεται για τα μαχητικά. Επιπλέον η υποσμηναγός Χρυσαυγή δεν εκπαιδεύει μόνον έλληνες πιλότους, αλλά και ιταλούς στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει με χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. Η ιπταμένη Χρυσαυγή έχει και άλλα καθήκοντα όπως του εκφωνητή στην Ομάδα Επιδείξεως «Ζευς» .

Οι πρώτες ελληνίδες ιπτάμενες αποφοίτησαν από τη Σχολή Ικάρων το 2006. Από τότε έως το καλοκαίρι του 2020 έχουν συνολικά αποφοιτήσει 11 ιπτάμενες, αυτές δηλαδή που έχουν το προνόμιο και την τιμή να έχουν την «πουλάδα» στη στολή τους. Η Αθανασία – Μαρία Τερζοπούλου από το Αιτωλικό και η Κατερίνα Κουσκοβίτη ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησαν στο Τατόι πτήσεις με στρατιωτικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

H υποσμηναγός (Ι) Αχιλλεία Γεωργακίλα είναι η δεύτερη Ελληνίδα που «δαμάζει» ένα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Eκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι σήμερα υπηρετεί στα μαχητικά και ζεύγος ιπταμένων. Η σύζυγος πετά με διαφορετικό είδος μαχητικού αεροσκάφους από αυτό που πετά ο σύζυγός της.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.