Το GRECCO-19 υπερόπλο κατά του κορωνοϊού - Οι καθηγητές που ανακάλυψαν την ευεργετική χρήση της κολχικίνης μιλούν γι΄αυτό
Ένα σημαντικό όπλο που έχει ελληνική σφραγίδα, προστέθηκε στη φαρέτρα της επιστήμης ενάντια στον κορωνοιό .Η κολχικίνη πήρε το πράσινο φως για τη χορήγησή της ,σε όλους τους ασθενείς άνω των 65 ετών, με Covid-19 λοίμωξη ,καθώς όταν χορηγηθεί τα πρώτα 24ωρα, μπορεί να αποτρέψει τις βαριές επιπλοκές στο 50% των ασθενών.
ΗΕπιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας ενέταξε την ουσία κολχικίνη, στο θεραπευτικό πρωτόκολλο των ασθενών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και νοσηλεύονται στο σπίτι, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Καναδική μελέτης COLCORONA, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. Όπως αποδείχθηκε η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με covid-19, μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης. Σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο, το φάρμακο θα χορηγείται σε έξω-νοσοκομειακούς ασθενείς υψηλού κινδύνου, κατά τα πρώτα 24ωρα της λοίμωξης.
Οι Έλληνες εμπνευστές
Τα εύσημα για την σημαντική αυτή ανακάλυψη, ανήκουν σε μία ελληνική ερευνητική ομάδα που συνέλαβε την ιδέα να δοκιμάσει το παλιό και δοκιμασμένο αυτό φάρμακο στους ασθενείς με κορωνοιό πραγματοποιώντας την πρωτοποριακή μελέτη GRECCO-19 ,στην οποία συμμετείχαν 26 Ελληνικά κέντρα .Η μελέτη υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρου Δευτεραίου και Χριστόδουλου Στεφανάδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Humanitas του Μιλάνου και του La Fe της Βαλένθια και χρηματοδοτήθηκε από την ελληνική φαρμακευτική εταιρία Ελπέν.
Ο Σπύρος Δευτεραίος
Σχολιάζοντας τη ελληνική αυτή επιτυχία, ο κύριος ερευνητής της μελέτης καθηγητής Σπύρος Δευτεραίος επισημαίνει τα εξής: «Η ερευνητική μας ομάδα είχε από δεκαετίας ασχοληθεί με την δράση της κολχικίνης σε διάφορες καρδιαγγειακές ενδείξεις. Είχαμε την γνώση για τις ιδιότητες του φαρμάκου και την εμπειρία του προφίλ ασφαλείας του. Μόλις ανεδείχθη ο ρόλος της φλεγμονής στη νόσο COVID-19, ήταν αυτονόητο για εμάς ότι το φάρμακο αυτό δικαιούταν να ελεγχθεί στα πλαίσια μίας κλινικής μελέτης. Η μελέτη GRECCO-19 ήταν η πρώτη μιας σειράς μελετών που ακολούθησαν . Στα τέλη του καλοκαιριού ενταχθήκαμε στην ομάδα της COLCORONA και ως Εθνικός Συντονιστής προχώρησα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενεργοποιηθούν κέντρα στην Ελλάδα, διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Η πρόσφατη ανακοίνωση των θετικών προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε ότι η κολχικίνη θα αποτελέσει ένα ανάχωμα στη δυσμενή έκβαση, όσων συμπολιτών μας προσβληθούν από τον ιό SARS-CoV-2. Είναι ένα φθηνό φάρμακο, ήδη διαθέσιμο, γεγονός που σηματοδοτεί τη δυνατότητα να χορηγηθεί όχι μόνο στο δυτικό κόσμο, αλλά και σε χώρες με μικρότερη οικονομική δυνατότητα.»
Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Σχετικά με το μηχανισμό δράσης του φαρμάκου στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοιό, ο Επιβλέπων Ερευνητής καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης εξηγεί ότι η κολχικίνη έχει μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες , γι αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία του μεσογειακού πυρετού, της ουρικής αθρίτιδας, της περικαρδίτιδας,στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδιού και σε ορισμένες αρρυθμίες.
Η COVID-19 δημιουργεί μία φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις η φλεγμονή είναι ανεξέλεγκτη και υπάρχει μία θύελλα έκκρισης φλεγμονοδών ουσιών των κιτοκινών (cytokine storm). Επομένως, θεωρητικά υποθέσαμε ότι η κολχικίνη με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της θα μπορούσε να δράσει ευεργετικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Για να επιβεβαιώσουμε αυτή την υπόθεση οργανώσαμε, για πρώτη φορά διεθνώς, πολυκεντρική μελέτη στη χώρα μας, με διεθνή συμμετοχή».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, με δεδομένο ότι η κολχικίνη έχει πολύ λίγες και ελεγχόμενες παρενέργειες ενώ είναι ένα πολύ φθηνό φάρμακο (μία θεραπεία τριών εβδομάδων κοστίζει λιγότερο από δέκα ευρώ), βρισκόμαστε μπροστά σε μία ανατροπή των δεδομένων της θεραπείας της νόσου «Είναι προφανές ότι εκτός από την ευεργετική δράση για τους έξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με βάση τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τους Καναδούς, θα προκύψει και μεγάλο όφελος για το σύστημα υγείας των χωρών και της Ελλάδας, αφού θα αποσυμφορηθούν οι μονάδες υγείας και οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Ήδη έχουμε οργανώσει πρωτόκολλο μελέτης, ώστε να δούμε την εξέλιξη ασθενών που θα λαμβάνουν κολχικίνη εξωνοσοκομειακά στη χώρα μας», καταλήγει ο κ.Στεφανάδης.
«Φάρμακο που χορηγείται τις πρώτες ημέρες»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος ,μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική τη θεραπευτική αυτή εξέλιξη και διευκρινίζει:
«Το φάρμακο χορηγείται τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ,αυστηρά με συνταγή γιατρού γιατί όπως όλα τα φάρμακα μπορεί να έχει παρενέργειες. Η χορήγησή του αφορά όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών καθώς και την ηλιακή ομάδα 18 έως 60, όταν συνυπάρχει τουλάχιστον ένα συνοδό νόσημα ή υψηλός πυρετός, για περισσότερο από δύο εικοσιτετράωρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε