«Λευκός καπνός» για το εμβόλιο της Moderna από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα με τα εμβόλια των ευρωπαϊκών χωρών κατά του κορονοϊού απέκτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνεδρίασή του νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna.
Την ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. «Καλά νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα # COVID19 εμβόλια στους Ευρωπαίους! O EMA αξιολόγησε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.Τώρα εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για να το εγκρίνουμε και να το διαθέσουμε στην ΕΕ».
Η Κομισιόν έχει σύμβαση με την Moderna η οποία προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα. Η Ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου για να εγκρίνει το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.
Η διανομή του εμβολίου της Moderna πρακτικά προμηνύεται ευκολότερη από αυτό των Pfizer και BioNTech διότι δεν απαιτεί τόσο χαμηλές θερμοκρασίες για τη συντήρησή του.
Το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες και να αποθηκευτεί για έξι μήνες σε -20 βαθμούς, σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer που χρειάζεται να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε -70 βαθμούς Κελσίου, ενώ μπορεί να παραμείνει μόνο πέντε ημέρες σε κανονική ψύξη.
Με φόντο τα παραπάνω, την Κυριακή έγινε γνωστό ότι οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως στην εταιρεία Lonza Group προκειμένου να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου COVID-19 της Moderna σε εργοστάσιο στην χώρα. Η Lonza η οποία συνεργάζεται με την Moderna προετοιμάζεται για την παραγωγή 400 εκατ. δόσεων ετησίως -300 εκατ. σε τρεις μονάδες παραγωγής στο Βισπ της Ελβετίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε